Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gotowanie z Nigellą- Makaron z pulpecikami

O mojej ulubionej „bogini gotowania” wspomniałam już przy notce o grzankach Elvisa. Tym razem zaglądając do książki „Niella Gryzie” autorstwa Nigelli Lawson zatrzymałam się na pulpecikach w sosie pomidorowym. Podczas gotowania w całym domu rozchodzi się piękny zapach, pewnie dlatego autorka, przepis ten umieściła w rozdziale „Na deszczowe dni”. Takie leniwe gotowanie, tak aromatycznego dania pozwoli zapomnieć o złowrogich chmurach na niebie. A, że wiosną deszcz nie jest rzadkością, zapraszam do wspólnego gotowania.

Nigella, jak sama mówi, nie wierzy w niskotłuszczowe gotowanie. Ja wierzę, dlatego pozwalam sobie odrobinę modyfikować przepisy bogini. Oczywiście nie przesadzam z tym i tylko troszeczkę zmniejszam ilość masła, śmietany, czy wybieram jakieś chudsze mięso. A wszystko dlatego, że Niella czasem potrafi przesadzić. Jej indyk pieczony z ziemniakami zwyciężył w rankingu „Daily Mail” na najbardziej niezdrową świąteczną potrawę :-) Jedna porcja tego indyka zawierała 80g tłuszczu, w tym 30g tłuszczów nasyconych. Dodam tylko, że dzienna norma tłuszczu to 20g dla kobiet i 30g dla mężczyzn. To była taka ciekawostka, a teraz przechodzimy do przepisu właściwego.

 

 

MAKARON Z PULPECIKAMI

 

Z podanych składników wyjdzie danie dla 6 osób.

 

Zaczynamy od pulpecików

 

Składniki:

250g mielonej wieprzowiny

250g mielonej wołowiny

(Ja zamiast tego mięsa wykorzystałam ½ kg mielonego udźca z indyka)

Jajko

2 łyżki tartego parmezanu

Ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

Łyżeczka suszonego oregano

3 łyżki semoliny, kaszy manny lub bułki tartej (ja użyłam kaszę)

Szczypta czarnego pieprzu (duża szczypta)

Łyżeczka soli (dałam mniej, dużo mnie, ale ja generalnie mało solę)

 

Wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w dużej misce, a następnie formujemy niewielkie kulki (powinny być mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Gotowe pulpeciki układamy na talerzu i wkładamy do lodówki.

 

Czas na sos pomidorowy

 

Składniki:

Cebula

2 ząbki czosnku

Łyżeczka suszonego oregano (dałam troszkę więcej)

Łyżka masła (pół łyżki masła wystarczy)

Łyżka oliwy

700g przecieru pomidorowego (dałam 300g przecieru i puszkę krojonych pomidorów bez skórki)

Szczypta cukru

Sól i pieprz

100 ml pełnotłustego mleka (dałam mleko 2%)

 

Wykonanie:

Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać, wymieszać z oregano i wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i oliwą. Smażyć na niewielkim ogniu ok. 10 minut ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i ok. 1 szklanki wody. Doprawić cukrem, solą i pieprzem.

Na koniec dolać mleko i pojedynczo wkładać pulpeciki. Przykryć i nie mieszać do momentu aż kulki nie zmienią koloru z różowego na brązowy, bo mogą się rozpaść.

Gotować ok. 20 minut.

 

Nigella proponuje do tego makaron własnej roboty (przepis na ten makaron oczywiście znajduje się w jej książce). Ja sos z pulpecikami podałam ze zwykłym spaghetti ugotowanym na półtwardo. No może nie zwykłym bo z mąki durum, ale ja używam tylko takich makaronów. Ale o makaronach to może kiedy indziej.


Gotowanie z Nigellą- Makaron z pulpecikami 


Makaron wymieszany z sosem pomidorowym z pulpecikami posypałam jeszcze odrobiną startego parmezanu i suszonego oregano. Danie wyszło przepyszne i błyskawicznie znikało z talerzy.

borgia 28.03.2011 19:32
Tak... Nie mam tej książki i dlatego fajnie, że mogę skorzystać z niej na Twój sposób. W zamian mogę podzielić się inną publikacją znanej \"wszem i wobec\" Nigelli ;). A ponieważ należę do tego grona, co to lubi i przeczytać i zjeść - chętnie posłucham i uwag, i ciekawostek, i w końcu samego sedna sprawy czyli przepisu. No bo i samo zdjęcie przekonuje mnie do tego, że warto.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak