Na każde święta piekę i gotuję mięsa samodzielnie w domu. Mięsa te są o wiele zdrowsze i smaczniejsze od tych kupnych.
Dziś przedstawiam Wam przepis na gotowaną domową szynkę. Wyszła pyszna! Przepis mogę śmiało polecić każdemu. Szynka jest bardzo soczysta i aromatyczna.
Składniki:
2 kg surowej szynki
Zalewa do peklowania, składniki :
- 5 l wody
- 300 g soli peklowej (60 g x litr)
- 3 duże ząbki czosnku
przyprawy do gotowania (pełna dowolność) - 6 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 liście laurowe
- łyżeczka pieprzu kolorowego
Zakupioną szynkę umyć , przełozyć do kamiennego garnka, zalać ok. 5 litrami zimnej wody, wsypać sól peklową dodać kilka rozgniecionych ząbków czosnku,
obciążyć talerzykiem aby nie wypływała, odstawić w chłodne miejsce na ok. 7 dni w zależności od wielkości szynki im większa tym dłużej, przechowywać ją w temperaturze 4-6 0C. Wskazane jest przekładanie mięsa w czasie peklowania.
Po wyjęciu z solanki układamy mięso na durszlaku w zlewie celem odcieknięcia, następnie włożyć do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc drugiej osoby) i związać z obu stron.
Gotowanie szynki: Do zimnej wody dodać ziele angielskie , liście laurowe i pieprz, zagotować, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu.
Orientacyjny czas gotowania wynosi ok. 50 min. na 1 kg szynki, gotowałam ją 90 minut. Zdjąć garnek z szynką z palnika, przykryć i zostawić na całą noc na balkonie. Rano po wystygnięciu szynka jest gotowa do spożycia.
Można ściągnąć siatkę i pokroić w plastry, jest doskonała z chrzanem cytrynowym.
Smacznego!