MARYNATA IMBIROWA
Starty korzeń imbiru- 1 łyżka
Dżem z gorzkich pomarańczy- 1 łyżka
Płynny miód- 1 łyżka
Oliwa- ½ szklanki
Sok z połowy limonki
Skórka z limonki
Sól ziołowa- 1 łyżeczka
Pieprz kolorowy- 1 łyżeczka
Drobno starty imbir mieszamy z dżemem z gorzkich pomarańczy, dodajemy miód i startą skórkę z limonki, doprawiamy solą ziołową i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Dolewamy oliwę i sok w połowy limonki.
Ta niezwykle aromatyczna marynata nadaje się do drobiowego mięsa. Ja osobiście polecam do zamarynowania piersi kurczaka na szaszłyki mięsno-owocowe, lub do pieczonej piersi z indyka:
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/58999/imbirowy-indyk.html
MARYNATA Z GOŹDZIKAMI
Czosnek przeciśnięty przez praskę- 2 ząbki
Starty korzeń imbiru- 2 łyżki
Dżem z gorzkich pomarańczy- 2 łyżki
Płynny miód- 2 łyżki
Sok pomarańczowy- 2 łyżki
Ocet winny- 1 łyżka
Sos sojowy- 1 łyżka
Goździki- 6 sztuk
W misce zmieszać sok pomarańczowy, ocet winny, miód, czosnek, imbir, dżem z gorzkich pomarańczy, sos sojowy. Wrzucić do tego goździki i dokładnie wymieszać.
Tę marynatę wykorzystałam do upieczenia piersi z kaczki, wg mojego męża- najsmaczniejsza kaczka świata :)
https://www.doradcasmaku.pl/przepis/97251/kaczka-z-aromatycznymi-ziemniaczkami.html
Słoiczek dżemu prawie się kończy, a ja zdążyłam upiec zaledwie kilka mięsnych dań.
Ale wszystko przede mną, następne w kolejności będą sosy do sałatek i sery pleśniowe. Podobno grillowany Camembert obłędnie smakuje z dodatkiem dżemu z gorzkich pomarańczy :)