Gorzkie pomarańcze

Opublikowano: 09.02.2011
Autor: Koper
Gorzkie pomarańcze
Dżem z gorzkich pomarańczy znalazł się w mojej kuchni właściwie przypadkiem. Po spróbowaniu stwierdziłam, że za wiele to ja z niego nie wyduszę. Ta wyraźnie wyczuwalna gorycz bardzo mi przeszkadzała. Na szczęście w dobie internetu znalezienie pomysłów na dania z takim dżemem nie stanowi problemu. Z pomocą przyszła mi również Babciagramolka Bunia, która podpowiedziała, że taki dżem jest fantastycznym dodatkiem do marynat do drobiu. I zaczęło się :) Byłam i dalej jestem zachwycona. Dżem z gorzkich pomarańczy nadaje bardzo charakterystyczny, ciekawy, ale wcale nie dominujący smak pieczonemu mięsu. Moim zdaniem gorzkie pomarańcze znakomicie komponują się z imbirem, często też łamię tę gorycz dodatkiem miodu.

MARYNATA IMBIROWA

 Gorzkie pomarańcze

Starty korzeń imbiru- 1 łyżka

Dżem z gorzkich pomarańczy- 1 łyżka

Płynny miód- 1 łyżka

Oliwa- ½ szklanki

Sok z połowy limonki

Skórka z limonki

Sól ziołowa- 1 łyżeczka

Pieprz kolorowy- 1 łyżeczka

 

Drobno starty imbir mieszamy z dżemem z gorzkich pomarańczy, dodajemy miód i startą skórkę z limonki, doprawiamy solą ziołową i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Dolewamy oliwę i sok w połowy limonki.

 

Ta niezwykle aromatyczna marynata nadaje się do drobiowego mięsa. Ja osobiście polecam do zamarynowania piersi kurczaka na szaszłyki mięsno-owocowe, lub do pieczonej piersi z indyka:

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/58999/imbirowy-indyk.html

 

MARYNATA Z GOŹDZIKAMI

 

Czosnek przeciśnięty przez praskę- 2 ząbki

Starty korzeń imbiru- 2 łyżki

Dżem z gorzkich pomarańczy- 2 łyżki

Płynny miód- 2 łyżki

Sok pomarańczowy- 2 łyżki

Ocet winny- 1 łyżka

Sos sojowy- 1 łyżka

Goździki- 6 sztuk

 

W misce zmieszać sok pomarańczowy, ocet winny, miód, czosnek, imbir, dżem z gorzkich pomarańczy, sos sojowy. Wrzucić do tego goździki i dokładnie wymieszać.

 

Tę marynatę wykorzystałam do upieczenia piersi z kaczki, wg mojego męża- najsmaczniejsza kaczka świata :) 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/97251/kaczka-z-aromatycznymi-ziemniaczkami.html

Słoiczek dżemu prawie się kończy, a ja zdążyłam upiec zaledwie kilka mięsnych dań.

Ale wszystko przede mną, następne w kolejności będą sosy do sałatek i sery pleśniowe. Podobno grillowany Camembert obłędnie smakuje z dodatkiem dżemu z gorzkich pomarańczy :)

 

prymat