Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Gorzkie pomarańcze

Dżem z gorzkich pomarańczy znalazł się w mojej kuchni właściwie przypadkiem. Po spróbowaniu stwierdziłam, że za wiele to ja z niego nie wyduszę. Ta wyraźnie wyczuwalna gorycz bardzo mi przeszkadzała. Na szczęście w dobie internetu znalezienie pomysłów na dania z takim dżemem nie stanowi problemu. Z pomocą przyszła mi również Babciagramolka Bunia, która podpowiedziała, że taki dżem jest fantastycznym dodatkiem do marynat do drobiu. I zaczęło się :) Byłam i dalej jestem zachwycona. Dżem z gorzkich pomarańczy nadaje bardzo charakterystyczny, ciekawy, ale wcale nie dominujący smak pieczonemu mięsu. Moim zdaniem gorzkie pomarańcze znakomicie komponują się z imbirem, często też łamię tę gorycz dodatkiem miodu.

MARYNATA IMBIROWA

 Gorzkie pomarańcze

Starty korzeń imbiru- 1 łyżka

Dżem z gorzkich pomarańczy- 1 łyżka

Płynny miód- 1 łyżka

Oliwa- ½ szklanki

Sok z połowy limonki

Skórka z limonki

Sól ziołowa- 1 łyżeczka

Pieprz kolorowy- 1 łyżeczka

 

Drobno starty imbir mieszamy z dżemem z gorzkich pomarańczy, dodajemy miód i startą skórkę z limonki, doprawiamy solą ziołową i grubo mielonym kolorowym pieprzem. Dolewamy oliwę i sok w połowy limonki.

 

Ta niezwykle aromatyczna marynata nadaje się do drobiowego mięsa. Ja osobiście polecam do zamarynowania piersi kurczaka na szaszłyki mięsno-owocowe, lub do pieczonej piersi z indyka:

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/58999/imbirowy-indyk.html

 

MARYNATA Z GOŹDZIKAMI

 

Czosnek przeciśnięty przez praskę- 2 ząbki

Starty korzeń imbiru- 2 łyżki

Dżem z gorzkich pomarańczy- 2 łyżki

Płynny miód- 2 łyżki

Sok pomarańczowy- 2 łyżki

Ocet winny- 1 łyżka

Sos sojowy- 1 łyżka

Goździki- 6 sztuk

 

W misce zmieszać sok pomarańczowy, ocet winny, miód, czosnek, imbir, dżem z gorzkich pomarańczy, sos sojowy. Wrzucić do tego goździki i dokładnie wymieszać.

 

Tę marynatę wykorzystałam do upieczenia piersi z kaczki, wg mojego męża- najsmaczniejsza kaczka świata :) 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/97251/kaczka-z-aromatycznymi-ziemniaczkami.html

Słoiczek dżemu prawie się kończy, a ja zdążyłam upiec zaledwie kilka mięsnych dań.

Ale wszystko przede mną, następne w kolejności będą sosy do sałatek i sery pleśniowe. Podobno grillowany Camembert obłędnie smakuje z dodatkiem dżemu z gorzkich pomarańczy :)

 

Babciagramolka 06.06.2011 19:11
To spróbujcie jeszcze użyć tej konfitury do dresingów do sałat ( oliwa , konfitura z gorzkich pomarańczy , sok z cytryny i np pieprz - cudo ) i do marynowania ryb np łososia - obłęd . A jak traficie na konfiturę z fig i gorzkich pomarańczy to bierzcie w ciemno- można sie zakochać . Acha - polecam konfiturę z płatków róży ( łosoś w róży z malinami - wyobrażacie sobie jak to smakuje ? )
radek305
radek305 09.02.2011 23:36
no fajnie
Koper 09.02.2011 22:19
Nie zauważyłam Twojego komentarza :) usunęłabym tę część bez niego, sorry :) ja kupiłam go wiele miesięcy temu w Kauflandzie, właściwie przypadkiem, teraz już mi się kończy i mam problem ze znalezieniem go w sklepach stacjonarnych... Jak dobrze, że są też te internetowe :)
borgia 09.02.2011 21:54
No tak... miałam 50% szansę, że trafię na tę część, której nie usuniesz ;). Jednak powtórka komentarza nie kosztuje wiele, więc jeszcze raz. Obiecuję solennie. Obiecuję Tobie, sobie i moim chłopakom, że zrobię. Tym bardziej, że lubię dżem z gorzkich pomarańczy. Kaczkę pewnie wtedy jak mi mąż przytacha. Tylko muszę zapchać zamrażarkę na full, bo wtedy mu takie rzeczy przychodzą do głowy. Z kurczakiem (postaram się kupić indyka, ale nieco rzadziej bywa) będzie szybciej. A wiesz... dawno nie jadłam tego dżemu... Gdzie ja go kupię?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak