Golonka
Podchmielona golonka
2 średnie golonki
3 liście laurowe
10 ziaren pieprzu
3 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki soli
3 ząbki czosnku
woda ( tyle aby zakryła golonki )
1 piwo ( o,33 l )
Golonki umyć, usunąć ewentualne resztki sierści.
Włożyć je do garnka, zalać zimną wodą, dodać przyprawy.
Gotować około 1 godzinę.
Następnie wlać piwo i gotować prawie do miękkości na maleńkim gazie.
Po ugotowaniu golonek wyjąć je z garnka na blaszkę do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Golonka z pieczarkową pierzynką
2 golonki tylne
500g pieczarek
2 cebule
1 łyżeczka sosu sojowego
2 łyżeczki miodu
sól
pieprz
papryka słodka
1 łyżeczka ziarenek smaku ( ziołowych )
4 łyżki mąki
oliwa
Opis przygotowania
Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą dodać soli i ugotować prawie do miękkości. Wyjąć golonki i przestudzić. Mąkę, paprykę, pieprz i ziarenka smaku wymieszać i obtoczyć golonki. Podsmażyć na oliwie. Podsmażone golonki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować skórę miodem zmieszanym z sosem sojowym. Pieczarki oczyścić, pokroić na pół. Jeśli są duże przekroić na 4 części. Cebulę pokroić w półplasterki. Wokół golonek ułożyć na przemian pieczarki z cebulą, lekko skropić sosem sojowym, podlać 1 szklanką wywaru z gotowania golonek i piec w piekarniku 40 minut w temperaturze 150 stopni.
Golonka z warzywami
Składniki
2 golonki
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
2 ziela angielskie
sól
papryka ostra
pieprz
mąka
oliwa
4 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
natka pietruszki
kawałek pora
Etapy przygotowania
Golonki umyć, włożyć do garnka, zalać wodą i dodać czosnek, liść laurowy, ziele angielskie i dobrze posolić. Gotować na mały ogniu do miękkości. Wyjąć golonki z wywaru, lekko przestudzić, przekroić na pół między kośćmi. Posypać papryką, pieprzem i obtoczyć w mące. Na rozgrzanej patelni obsmażyć na złoty kolor golonki ( należy uważać, bo skóra podczas podpiekania lubi strzelać i można się poparzyć). Warzywa oczyścić, pokroić w dość grube kawałki i podsmażyć na oliwie. Do warzyw włożyć podsmażone golonki, podlać wywarem z gotowania golonek i dusić przez około 20 minut.
Golonka indycza z gulaszem warzywnym
2 golonki z indyka
4 marchewki
1 duża cebula
250 g pieczarek
1/2 puszki kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
200 g świeżej kapusty
sól do smaku
pieprz do smaku
1 łyżeczka piri piri
2 łyżki marynaty staropolskiej
1 łyżeczka słodkiej papryki
olej do smażenia
500 ml wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki sosu sojowego
Golonki umyć, osuszyć.
Natrzeć solą, marynatą i papryką.
Włożyć je do naczynia próżniowego, zamknąć, odessać powietrze i wstawić pojemnik do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie na patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć golonki.
Gdy się ładnie zarumienią przełożyć je do większego garnka, wlać tłuszcz, na którym się smażyły.
Podlać wodą i dodać przyprawy.
Dusić pod przykryciem około 30-40 minut.
Potem dodać warzywa pokrojone w kostkę i dalej dusić do miękkości.
Gdy golonki i warzywa będą miękkie, dodać odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę.
Na koniec w 1/2 szk wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i zagęścić nią sos.
Zagotować i podawać z dowolnymi dodatkami.