Gołąbki krużewnickie

Opublikowano: 11.03.2013
Autor: IZABELA29
Gołąbki krużewnickie
A co to takiego? Zobaczcie sami. Danie regionalne ot co.

Gołąbki krużewnickie




Gołąbki z farszem z kaszy gryczanek ,ziemniaków i wędliny zawinięte w liście czerwonej kapusty

Gołąbki krużewnickie

                                               SKŁADNIKI :


100 g kaszy gryczanej
2 jajka
100 g wędliny
3 ugotowane ziemniaki
kilka liści czerwonej kapusty
1 cebula
1 łyżka sosu Worcestershire
sól
pieprz czarny do smaku
Gołąbki krużewnickie

 

 Liście kapusty sparzamy ,studzimy i odkrajmy twarde części.
Wędlinę kroimy w kosteczkę lub paski w zależności jaka kupimy krojona czy nie.
Przesmażamy razem z cebulą .
Kasze gotujemy , studzimy.
Łączymy z wędliną oraz przeciśniętymi przez praskę ziemniakami.
Dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem oraz sosem Worcestershire oraz solą .
Dokładnie mieszamy.
Na liście kapusty nakładamy farsz i zawijamy .
Wkładamy do naczynia żaroodpornego ,podlewamy wodą i zapiekamy 1,5 godziny w temp 200 stopni.
Podajemy polanę masełkiem z cebulką .



Gołąbki krużewnickie
prymat