Gateau - co on w sobie ma ?

Opublikowano: 19.11.2013
Autor: IwonaDD
Gateau - co on w sobie ma ?
Gateau z francuskiego "tort", "ciasto"; pod tą nazwą jednak kryje się też włoski przysmak - tort ziemniaczany! Przygotowywany nade wszystko w domach, to przysmak, którego w resteuracjach nie znadziecie,nie znaczy to jednak, że nie jest wart uwagi, wręcz przeciwnie, przepis przekazywany z pokolenia na pokolenie, do dziś cieszy się wielkim powodzeniem;
Dziś zapraszam Was na gateau, a dokładnie jego włoską wersję, czyli gattò. Pod tą nazwą spotkacie we Włoszech tort ziemniaczany, bardzo znany i lubiany w całym kraju, w resteuracjach rzadko spotykany, za to często znajdziecie go w neapolitańskich (i nie tylko) trattoriach; To danie rustykalne, domowe, delikatne, a jednocześnie pełne smaków, wypełnione serem mozzarella i serem wędzonym, zapieczone na rumiano w piekarniku; Wszystkich lubiących nowe smaki i eksperymenty kulinarne zapraszam na ten ziemniaczany przysmak;
 
Gateau ziemniaczany

Gateau - co on w sobie ma ? 
Składniki: 1,5kg ziemniaki,100g (lub olej) masło,2 szt całe  jajka,1 szt żółtko jaja,80g parmezan starty, 30g pecorino,mały pęczek pietruszki,sól i czarny grubomielony Prymat do smaku, 100 g szynka gotowana, kilka listków bazylii (świeża),do posypania bułka tarta, 100 g mozarella, 100 g wędzony ser zółty
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać ze skórki, ugotować do miekkości, odcedzić wodę i gorące utłuc, a
następnie wymieszać z tłuszczem (masło,margaryna lub olej), parmezanem i serem
pecorino;
2.Gdy ziemniaki lekko ostygną dodać jajka i żółtko, szynkę pokrojoną w kostkę, posiekaną
natkę pietruszki,doprawić solą i pieprzem do smaku;Gdyby masa była zbyt sztywna,co
zależy od odmiany ziemniaków, dolać kilka ml mleka, tak by wyszło "miekkie" i delikatne
puree;
3.Formę wysmarować masłem i posypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia;
Wyłożyć połowę masy ziemniaczanej i położyć na nią plastry sera mozzarella i żółtego
wędzonego, posypać posiekaną świeżą bazylią;
4.Całość przykryć drugą połową masy ziemniaczanej,wierzch posypać bułą tartą i albo za
pomocą pędzelka posmarować olejem lub ułożyć kilka listków masła;
5.Piec 40 minut w 180 stopniach;

                                                            Przepis KPK - tutaj;

                                                                      Smacznego!
                                                                            Iwona 

 

prymat