Finger food - zdrowe przekąski na grilla

Pierwsza zasada - smacznie zrobić ale się nie narobić:)
Druga zasada - koniecznie lekko, zdrowo i mnóstwo witamin:)
Trzecia zasada - szybko przekąsić :)
Pierwsza propozycja : Rzodkiewki z pastą wiosenną.
Składniki:
6 rzodkiewek, 4 łyżeczki serka śmietankowego, 3-4 łyżeczki jogurtu naturalnego, pęczek szczypiorku, 3 plasterki czerwonej papryki, pieprz
Rzodkiewki dokładnie myjemy, odcinamy liście, zostawiamy 1cm wystających gałązek, kroimy na połówki, wykrawamy dołek w białej części.
Serek, jogurt, posiekany szczypiorek, pokrojoną w bardzo drobną kosteczkę paprykę mieszamy, nakładamy na rzodkiewki, dekorujemy szczypiorkiem i świeżo mielonym pieprzem.
Składniki:
Druga propozycja: Ogórki z pastą awokado i kiełkami lucerny.
1 ogórek zielony,
0,5 awokado,
4 łyżeczki serka śmietankowego,
3 rzodkiewki (biała część),
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
garść kiełków ( u mnie lucerny)
Ogórka dokładnie myjemy, kroimy na plastry (o grubości do 1 cm), wydrążamy z góry odrobiną miąższu, odstawiamy.
Awokado obieramy, rozdrabniamy widelcem, rzodkiewki kroimy w drobna kosteczkę, łączymy, dodajemy serek, jogurt, szczypiorek, mieszamy.
Ogórki osuszamy ręcznikiem papierowym, ja wykroiłam wzorek ze skórki, nakładamy pastę, dekorujemy kiełkami.
Jestem pewna że takie szybkie przekąski zachwycą wszystkich gości!