Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”

Opublikowano: 30.12.2012
Autor: Jolanta_P-S
Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”
Finger Food to wszelakie przekąski „na jeden kęs”. Mogą to być koreczki, kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności. Przed każdą imprezą poszukiwane są inspiracje na różne przekąski, pokażę Wam jak w prosty sposób je przygotować.


Mini kanapki z łososiem i serem ricotta, czyli wytrawne Finger Food.

Mini kanapki z wędzonym łososiem

Składniki:
2 kromki chleba żytniego
1 kopiasta łyżka sera Ricotta
2 plastry wędzonego łososia z pieprzem
szczypta pieprzu cayenne
czarne oliwki
koperek

Przygotowanie:
Z chleba należy odkroić skórkę. Ser ricotta przekładamy do miseczki, 1 plaster wędzonego łososia kroimy w kosteczkę, dodajemy do sera, dodajemy szczyptę pieprzu cayenne i dokładnie mieszamy. Połową pasty smarujemy jedną kromkę, przykrywamy drugą kromką chleba, dociskamy i smarujemy resztą pasty. Złożony chleb kroimy na 8 kwadratów. Drugi plaster łososia kroimy w paski i zwijamy w różyczki. Każdą różyczkę łososia układamy na powierzchni każdego kwadratu. Oliwki kroimy w plasterki i wraz z koperkiem dekorujemy powierzchnię każdej mini kanapeczki.

Mini vol-au-vent z serem ricotta i łososiem wędzonym. Pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować mini Mini vol-au-vent z ciasta francuskiego, można iść na łatwizne i kupić gotowe vol-au-vent, ale czyż nie lepiej przygotować swoje i zebrać pochwały.

Mini vol-au-vent

 Składniki na 12 sztuk:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
100 g wędzonej ryby, u mnie wędzony łosoś
2 łyżeczki majonezu
5 łyżeczek sera ricotta
sól
szczypta pieprzu cayenne
kapary

Ciasto francuskie rozwinąć. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Jajko mieszamy z wodą.

Ciasto rozkładamy na stolnicy i za pomocą metalowej obręczy z ozdobnym brzegiem wykrawamy małe krążki o średnicy 4 cm. W połowie krążków wycinamy wewnątrz otwór za pomocą kieliszka. Całe krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy po 2 obręcze z ciasta i również smarujemy je jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu studzimy.

Łososia kroimy drobno i mieszamy z majonezem i serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Farsz nakładamy do ciasteczek, dekorujemy wędzonym łososiem i kaparem.

Mini vol-au-ventMini vol-au-vent

Mini tartinki z ciasta francuskiego z miękkim serem pleśniowym Castello Blue, czerwoną papryką i czarną oliwką Finger Food

Mini tartinki z ciasta francuskiego

 Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 opakowanie sera pleśniowego Creamy Blue

1/2 czerwonej papryki

kilkanaście czarnych oliwek

1 jajko

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego specjalnym nożem z falistą końcówką kroimy małe kwadraty. Jajko mieszamy za pomocą widelca. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy każdy kawałek ciasta rozkłóconym jajkiem i sklejamy po 2 kawałki ciasta. Ser pleśniowy kroimy w małe kostki, paprykę w paseczki. Oliwki kroimy na pół. Na każdym kawałku ciasta układamy paseczek papryki, kawałek sera i połówkę oliwki. Wszystkie te składniki lekko dociskamy do ciasta i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180 stopni 15 minut.

Smacznego.

Mini tartinki z ciasta francuskiego

Proponuję też przygotować szynkę faszerowaną tradycyjną sałatką jarzynową.

Proponuję jednak ją trochę urozmaicić, potrzebujemy więc plasterki szynki, po łyżce sałatki na jedną porcję, po 1 czarnej oliwce na porcję i długi szczypiorek do przewiązania.

Na każdym plasterku szynki tworzymy wałek z sałatki, przewiązujemy szczypiorkiem, ozdabiamy plasterkami czarnych oliwek. Przystawka jest gotowa. Przygotowujemy tyle porcji ile uważamy za stosowne. Przystawkę z szynki faszerowanej możemy podać również na Noworoczne Śniadanie. Smacznego!

Szynka faszerowana sałatką jarznową

Przepis na Roladki z wędzonego łososia.

  •  4 szt. naleśniki,
  • 200 g łosoś wędzony plastry,
  • 1/2 op. twarogu chudego,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • koperek
  • czarne oliwki
  • 2 naleśniki smarujemy twarogiem wymieszanym ze śmietaną i doprawionym solą i pieprzem, posypujemy siekanym koperkiem, przykrywamy drugim naleśnikiem. Na drugim naleśniku układamy plastry wędzonego łososia i układamy obok siebie oliwki, ciasno zwijamy tworząc roladkę. Roladę kroimy na plastry ostrym nożem, rozkładamy na talerzu.Roladki obkładamy plasterkami czarnych oliwek.

Krążki z ciasta francuskiego, wędzonego łososia i sera pleśniowego to doskonała przekąska.

Pyszny łosoś wędzony w cieście francuskim.

 SKŁADNIKI:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1/2 opakowania sera pleśniowego
  • 100 g wędzonego łososia norweskiego
  • mąka do obsypania blachy

PRZYGOTOWANIE:

Rozwijamy ciasto francuskie. Łososia i ser pleśniowy kroimy w cienkie paski i układamy na cieście, zwijając ciasto w rulon, za każdym zwinięciem dokładamy paski łososia i sera, na końcu dociskamy ciasto aby się zlepiło. Następnie kroimy ciasto w krążki co ok. 1.5 cm. Krążki układamy na posypanej mąką blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni z termoobiegiem, pieczemy ok. 15-20 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Krążki wykładamy na talerz, są pyszne w smaku.

Mini frittata z serem i kaparami doskonale się nada na Sylwestra.

 

SKŁADNIKI:

  • 4 szt jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól do smaku i chilli,
  • marynowane kapary,
  • ser zółty,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 szt. cebula,
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy każde wgłębienie papilotkami i wkładamy pokrojony w kostkę ser żółty i kilka kaparów. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, solą, szczyptą chilli, dodajemy zeszkloną cebulką, lekko mieszamy. Następnie masą jajeczną wypełniamy każdy dołek formy, w którym już są kapary i ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą i delikatnie przyrumienią. Podajemy np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat i posypane marynowanymi kaparami.

Ten faszerowane muszle z makaronu polecam jako doskonałą przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno. Muszle po ugotowaniu są sprężyste, nie rozpadają się, ani nie zmieniają kształtu. Możemy farsz przygotować akurat z tego co mamy w lodówce: mięso mielone, rybę czy coś innego, mamy tu duże pole do popisu. Makaron faszerowany (muszle) to doskonała przekąska na Sylwestra.

- 100 g makaronu  żytni razowy muszla
- 100 g sera twarogowego z mascarpone i różowym pieprzem brazylijskim
- pomidorki cherry
- czarne oliwki
- bazylia
- sól do gotowania makaronu
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu,  odcedzamy. Następnie hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Faszerujemy połówkami plastrów sera, układamy w żaroodpornym naczyniu. Między makaron układamy połówki pomidorów i czarne oliwki.

Farsz posypujemy dodatkowo suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią . Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się sera.Podajemy ze świeżymi listkami bazylii,  efekt smakowy murowany:)

Sałatka caprese ma włoskie barwy i jest wspaniała w swojej prostocie, wykorzystałam do jej zrobienia małe, jędrne kulki sera mozzarella w zalewie i pomidorki cherry, oraz nieodłączną bazylię.

Tym razem podałam sałatkę caprese w postaci koreczków.

Koreczki caprese będą świetną przystawką.

Składniki:
6 pomidorów cherry
6 kulek sera mozzarella w zalewie
6 czarnych oliwek
12 listków bazylii
sól i pieprz czarny
oliwa z oliwek
kromka chleba z musli

Chleb kroimy w kwadraty, wbijamy w niego nabite na wykałaczki pomidory cherry i kulki sera mozzarella wyjęte z zalewy, między te produkty dodajemy świeży liść bazylii.  Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem,  polewamy oliwą z oliwek.

Tartaletki z kurkmi to prosty i szybki przepis:)

Ciasto francuskie, kurki, papryka – wyszły pyszne tartaletki, doskonała przekąska na Sylwestra.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 250 g świeżych kurek
  • ognista mieszanka przypraw
  • sól ziołowa prowansalska
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w szatkownicy Triblade, oczyszczone i umyte kurki  również siekamy szatkownicą. Połowę papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurki, cebulę i paprykę lekko dusimy, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną i serem pokrojonym w kostkę, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy radełkiem na kwadraty, którymi wykładamy nasmarowaną olejem formę na muffiny. Farsz wkładamy do środka ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 C z termoobiegiem, pieczemy ok. 20 minut aż ciasto się ze złoci. Podajemy gorące np. do czystych zup.

Kolejny  pomysł na urozmaicenie Sylwestrowego menu to nadziewane kanapki.

  • 1 bułka
  • 15 dkg twarożku kanapkowego ze szczypiorkiem
  • 1/2 pomidora
  • 3 czarne oliwki
  • natka pietruszki
  • suszone pomidory z czosnkiem

Z bułki odkroić końcówki. Nożem wydrążyć z niej  miąższ. Połówkę pomidora bez miąższu i oliwki  pokroić w niewielką kostkę, dodać do twarożku. Twarożek wymieszać z pomidorem i oliwkami, przyprawić suszonymi pomidorami i natką. Masą nadziać bułkę, dołożyć obcięte końcówki i ciasno zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce. Pokroić bułkę  na kromki grubości ok. 1,5 cm. Kanapki możemy dodatkowo posypać plasterkami oliwek i natką pietruszki. I mamy pyszne kanapki.

Roladki z grillowanej cukinii to doskonała przystawka, można przygotować z dowolnymi dodatkami, ja podałam z farszem z sera kanapkowego, pomidora bez miąższu i z ziołami do sałatek. Ziołami posypałam również talerzyk.

Plastry cukinii ścinałam nożykiem do obierania warzyw. Plastry są wtedy idealnie cienkie i równe.

SKŁADNIKI:
1/2 cukinii
1/2 pomidora
1 serek kanapkowy ze szczypiorkiem
sól morska ziołowa
mieszanka ognistych przypraw
zioła do sałatek
olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE :

Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Cukinię kroimy na cieniutkie plastry. Cukinię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Posypujemy solą ziołową i ognistą mieszanką przypraw i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Pomidora kroimy w plastry, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Ser kanapkowy przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone pomidory, 1 łyżeczkę ziół do sałatek i mieszamy.

Plastry grillowanej cukinii układamy na desce i smarujemy farszem z sera i pomidora  i zawijamy. Roladki z grillowanej cukinii dekorujemy ziołami do sałatek.

 

prymat