Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”

Opublikowano: 30.12.2012
Autor: Jolanta_P-S
Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”
Finger Food to wszelakie przekąski „na jeden kęs”. Mogą to być koreczki, kanapeczki, roladki i wszelkie inne różności. Przed każdą imprezą poszukiwane są inspiracje na różne przekąski, pokażę Wam jak w prosty sposób je przygotować.

Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”

Mini kanapki z łososiem i serem ricotta, czyli wytrawne Finger Food.

Mini kanapki z wędzonym łososiem

Składniki:
2 kromki chleba żytniego
1 kopiasta łyżka sera Ricotta
2 plastry wędzonego łososia z pieprzem
szczypta pieprzu cayenne
czarne oliwki
koperek

Przygotowanie:
Z chleba należy odkroić skórkę. Ser ricotta przekładamy do miseczki, 1 plaster wędzonego łososia kroimy w kosteczkę, dodajemy do sera, dodajemy szczyptę pieprzu cayenne i dokładnie mieszamy. Połową pasty smarujemy jedną kromkę, przykrywamy drugą kromką chleba, dociskamy i smarujemy resztą pasty. Złożony chleb kroimy na 8 kwadratów. Drugi plaster łososia kroimy w paski i zwijamy w różyczki. Każdą różyczkę łososia układamy na powierzchni każdego kwadratu. Oliwki kroimy w plasterki i wraz z koperkiem dekorujemy powierzchnię każdej mini kanapeczki.

Mini vol-au-vent z serem ricotta i łososiem wędzonym. Pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować mini Mini vol-au-vent z ciasta francuskiego, można iść na łatwizne i kupić gotowe vol-au-vent, ale czyż nie lepiej przygotować swoje i zebrać pochwały.

Mini vol-au-vent

 Składniki na 12 sztuk:

1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
100 g wędzonej ryby, u mnie wędzony łosoś
2 łyżeczki majonezu
5 łyżeczek sera ricotta
sól
szczypta pieprzu cayenne
kapary

Ciasto francuskie rozwinąć. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Jajko mieszamy z wodą.

Ciasto rozkładamy na stolnicy i za pomocą metalowej obręczy z ozdobnym brzegiem wykrawamy małe krążki o średnicy 4 cm. W połowie krążków wycinamy wewnątrz otwór za pomocą kieliszka. Całe krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy po 2 obręcze z ciasta i również smarujemy je jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu studzimy.

Łososia kroimy drobno i mieszamy z majonezem i serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Farsz nakładamy do ciasteczek, dekorujemy wędzonym łososiem i kaparem.

Mini vol-au-ventMini vol-au-vent

Mini tartinki z ciasta francuskiego z miękkim serem pleśniowym Castello Blue, czerwoną papryką i czarną oliwką Finger Food

Mini tartinki z ciasta francuskiego

 Składniki:

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 opakowanie sera pleśniowego Creamy Blue

1/2 czerwonej papryki

kilkanaście czarnych oliwek

1 jajko

Przygotowanie:

Z ciasta francuskiego specjalnym nożem z falistą końcówką kroimy małe kwadraty. Jajko mieszamy za pomocą widelca. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy każdy kawałek ciasta rozkłóconym jajkiem i sklejamy po 2 kawałki ciasta. Ser pleśniowy kroimy w małe kostki, paprykę w paseczki. Oliwki kroimy na pół. Na każdym kawałku ciasta układamy paseczek papryki, kawałek sera i połówkę oliwki. Wszystkie te składniki lekko dociskamy do ciasta i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180 stopni 15 minut.

Smacznego.

Mini tartinki z ciasta francuskiego

Proponuję też przygotować szynkę faszerowaną tradycyjną sałatką jarzynową.

Proponuję jednak ją trochę urozmaicić, potrzebujemy więc plasterki szynki, po łyżce sałatki na jedną porcję, po 1 czarnej oliwce na porcję i długi szczypiorek do przewiązania.

Na każdym plasterku szynki tworzymy wałek z sałatki, przewiązujemy szczypiorkiem, ozdabiamy plasterkami czarnych oliwek. Przystawka jest gotowa. Przygotowujemy tyle porcji ile uważamy za stosowne. Przystawkę z szynki faszerowanej możemy podać również na Noworoczne Śniadanie. Smacznego!

Szynka faszerowana sałatką jarznową

Przepis na Roladki z wędzonego łososia.

Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”

  •  4 szt. naleśniki,
  • 200 g łosoś wędzony plastry,
  • 1/2 op. twarogu chudego,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • koperek
  • czarne oliwki
  • 2 naleśniki smarujemy twarogiem wymieszanym ze śmietaną i doprawionym solą i pieprzem, posypujemy siekanym koperkiem, przykrywamy drugim naleśnikiem. Na drugim naleśniku układamy plastry wędzonego łososia i układamy obok siebie oliwki, ciasno zwijamy tworząc roladkę. Roladę kroimy na plastry ostrym nożem, rozkładamy na talerzu.Roladki obkładamy plasterkami czarnych oliwek.

Krążki z ciasta francuskiego, wędzonego łososia i sera pleśniowego to doskonała przekąska.

Pyszny łosoś wędzony w cieście francuskim.

Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”

 SKŁADNIKI:

  • 1 ciasto francuskie
  • 1/2 opakowania sera pleśniowego
  • 100 g wędzonego łososia norweskiego
  • mąka do obsypania blachy

PRZYGOTOWANIE:

Rozwijamy ciasto francuskie. Łososia i ser pleśniowy kroimy w cienkie paski i układamy na cieście, zwijając ciasto w rulon, za każdym zwinięciem dokładamy paski łososia i sera, na końcu dociskamy ciasto aby się zlepiło. Następnie kroimy ciasto w krążki co ok. 1.5 cm. Krążki układamy na posypanej mąką blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni z termoobiegiem, pieczemy ok. 15-20 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Krążki wykładamy na talerz, są pyszne w smaku.

Mini frittata z serem i kaparami doskonale się nada na Sylwestra.

Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”

 

SKŁADNIKI:

  • 4 szt jajka,
  • 2 łyżki mleka,
  • sól do smaku i chilli,
  • marynowane kapary,
  • ser zółty,
  • 1 łyżka gęstej śmietany,
  • 1 szt. cebula,
  • oliwa

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy każde wgłębienie papilotkami i wkładamy pokrojony w kostkę ser żółty i kilka kaparów. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, solą, szczyptą chilli, dodajemy zeszkloną cebulką, lekko mieszamy. Następnie masą jajeczną wypełniamy każdy dołek formy, w którym już są kapary i ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą i delikatnie przyrumienią. Podajemy np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat i posypane marynowanymi kaparami.

Ten faszerowane muszle z makaronu polecam jako doskonałą przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno. Muszle po ugotowaniu są sprężyste, nie rozpadają się, ani nie zmieniają kształtu. Możemy farsz przygotować akurat z tego co mamy w lodówce: mięso mielone, rybę czy coś innego, mamy tu duże pole do popisu. Makaron faszerowany (muszle) to doskonała przekąska na Sylwestra.

Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”

- 100 g makaronu  żytni razowy muszla
- 100 g sera twarogowego z mascarpone i różowym pieprzem brazylijskim
- pomidorki cherry
- czarne oliwki
- bazylia
- sól do gotowania makaronu
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu,  odcedzamy. Następnie hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Faszerujemy połówkami plastrów sera, układamy w żaroodpornym naczyniu. Między makaron układamy połówki pomidorów i czarne oliwki.

Farsz posypujemy dodatkowo suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią . Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się sera.Podajemy ze świeżymi listkami bazylii,  efekt smakowy murowany:)

Sałatka caprese ma włoskie barwy i jest wspaniała w swojej prostocie, wykorzystałam do jej zrobienia małe, jędrne kulki sera mozzarella w zalewie i pomidorki cherry, oraz nieodłączną bazylię.

Tym razem podałam sałatkę caprese w postaci koreczków.

Koreczki caprese będą świetną przystawką.

Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”

Składniki:
6 pomidorów cherry
6 kulek sera mozzarella w zalewie
6 czarnych oliwek
12 listków bazylii
sól i pieprz czarny
oliwa z oliwek
kromka chleba z musli

Chleb kroimy w kwadraty, wbijamy w niego nabite na wykałaczki pomidory cherry i kulki sera mozzarella wyjęte z zalewy, między te produkty dodajemy świeży liść bazylii.  Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem,  polewamy oliwą z oliwek.

Tartaletki z kurkmi to prosty i szybki przepis:)

Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”

Ciasto francuskie, kurki, papryka – wyszły pyszne tartaletki, doskonała przekąska na Sylwestra.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 cebuli
  • 250 g świeżych kurek
  • ognista mieszanka przypraw
  • sól ziołowa prowansalska
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Cebulę siekamy w szatkownicy Triblade, oczyszczone i umyte kurki  również siekamy szatkownicą. Połowę papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurki, cebulę i paprykę lekko dusimy, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną i serem pokrojonym w kostkę, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy radełkiem na kwadraty, którymi wykładamy nasmarowaną olejem formę na muffiny. Farsz wkładamy do środka ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 C z termoobiegiem, pieczemy ok. 20 minut aż ciasto się ze złoci. Podajemy gorące np. do czystych zup.

Kolejny  pomysł na urozmaicenie Sylwestrowego menu to nadziewane kanapki.

Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”

  • 1 bułka
  • 15 dkg twarożku kanapkowego ze szczypiorkiem
  • 1/2 pomidora
  • 3 czarne oliwki
  • natka pietruszki
  • suszone pomidory z czosnkiem

Z bułki odkroić końcówki. Nożem wydrążyć z niej  miąższ. Połówkę pomidora bez miąższu i oliwki  pokroić w niewielką kostkę, dodać do twarożku. Twarożek wymieszać z pomidorem i oliwkami, przyprawić suszonymi pomidorami i natką. Masą nadziać bułkę, dołożyć obcięte końcówki i ciasno zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce. Pokroić bułkę  na kromki grubości ok. 1,5 cm. Kanapki możemy dodatkowo posypać plasterkami oliwek i natką pietruszki. I mamy pyszne kanapki.

Roladki z grillowanej cukinii to doskonała przystawka, można przygotować z dowolnymi dodatkami, ja podałam z farszem z sera kanapkowego, pomidora bez miąższu i z ziołami do sałatek. Ziołami posypałam również talerzyk.

Plastry cukinii ścinałam nożykiem do obierania warzyw. Plastry są wtedy idealnie cienkie i równe.

Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”

SKŁADNIKI:
1/2 cukinii
1/2 pomidora
1 serek kanapkowy ze szczypiorkiem
sól morska ziołowa
mieszanka ognistych przypraw
zioła do sałatek
olej rzepakowy

PRZYGOTOWANIE :

Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Cukinię kroimy na cieniutkie plastry. Cukinię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Posypujemy solą ziołową i ognistą mieszanką przypraw i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Pomidora kroimy w plastry, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Ser kanapkowy przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone pomidory, 1 łyżeczkę ziół do sałatek i mieszamy.

Plastry grillowanej cukinii układamy na desce i smarujemy farszem z sera i pomidora  i zawijamy. Roladki z grillowanej cukinii dekorujemy ziołami do sałatek.

 

prymat