Finger Food czyli sylwestrowe przekąski „na jeden kęs”
Mini kanapki z łososiem i serem ricotta, czyli wytrawne Finger Food.
Składniki:
2 kromki chleba żytniego
1 kopiasta łyżka sera Ricotta
2 plastry wędzonego łososia z pieprzem
szczypta pieprzu cayenne
czarne oliwki
koperek
Przygotowanie:
Z chleba należy odkroić skórkę. Ser ricotta przekładamy do miseczki, 1 plaster wędzonego łososia kroimy w kosteczkę, dodajemy do sera, dodajemy szczyptę pieprzu cayenne i dokładnie mieszamy. Połową pasty smarujemy jedną kromkę, przykrywamy drugą kromką chleba, dociskamy i smarujemy resztą pasty. Złożony chleb kroimy na 8 kwadratów. Drugi plaster łososia kroimy w paski i zwijamy w różyczki. Każdą różyczkę łososia układamy na powierzchni każdego kwadratu. Oliwki kroimy w plasterki i wraz z koperkiem dekorujemy powierzchnię każdej mini kanapeczki.
Mini vol-au-vent z serem ricotta i łososiem wędzonym. Pokażę Wam jak w prosty sposób przygotować mini Mini vol-au-vent z ciasta francuskiego, można iść na łatwizne i kupić gotowe vol-au-vent, ale czyż nie lepiej przygotować swoje i zebrać pochwały.
Składniki na 12 sztuk:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 jajko
100 g wędzonej ryby, u mnie wędzony łosoś
2 łyżeczki majonezu
5 łyżeczek sera ricotta
sól
szczypta pieprzu cayenne
kapary
Ciasto francuskie rozwinąć. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Jajko mieszamy z wodą.
Ciasto rozkładamy na stolnicy i za pomocą metalowej obręczy z ozdobnym brzegiem wykrawamy małe krążki o średnicy 4 cm. W połowie krążków wycinamy wewnątrz otwór za pomocą kieliszka. Całe krążki smarujemy rozkłóconym jajkiem, nakładamy po 2 obręcze z ciasta i również smarujemy je jajkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut. Po upieczeniu studzimy.
Łososia kroimy drobno i mieszamy z majonezem i serem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem cayenne. Farsz nakładamy do ciasteczek, dekorujemy wędzonym łososiem i kaparem.
Mini tartinki z ciasta francuskiego z miękkim serem pleśniowym Castello Blue, czerwoną papryką i czarną oliwką Finger Food
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 opakowanie sera pleśniowego Creamy Blue
1/2 czerwonej papryki
kilkanaście czarnych oliwek
1 jajko
Przygotowanie:
Z ciasta francuskiego specjalnym nożem z falistą końcówką kroimy małe kwadraty. Jajko mieszamy za pomocą widelca. Za pomocą silikonowego pędzelka smarujemy każdy kawałek ciasta rozkłóconym jajkiem i sklejamy po 2 kawałki ciasta. Ser pleśniowy kroimy w małe kostki, paprykę w paseczki. Oliwki kroimy na pół. Na każdym kawałku ciasta układamy paseczek papryki, kawałek sera i połówkę oliwki. Wszystkie te składniki lekko dociskamy do ciasta i wkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w temp. 180 stopni 15 minut.
Smacznego.
Proponuję też przygotować szynkę faszerowaną tradycyjną sałatką jarzynową.
Proponuję jednak ją trochę urozmaicić, potrzebujemy więc plasterki szynki, po łyżce sałatki na jedną porcję, po 1 czarnej oliwce na porcję i długi szczypiorek do przewiązania.
Na każdym plasterku szynki tworzymy wałek z sałatki, przewiązujemy szczypiorkiem, ozdabiamy plasterkami czarnych oliwek. Przystawka jest gotowa. Przygotowujemy tyle porcji ile uważamy za stosowne. Przystawkę z szynki faszerowanej możemy podać również na Noworoczne Śniadanie. Smacznego!
Przepis na Roladki z wędzonego łososia.
- 4 szt. naleśniki,
- 200 g łosoś wędzony plastry,
- 1/2 op. twarogu chudego,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- sól i czarny pieprz do smaku
- koperek
- czarne oliwki
- 2 naleśniki smarujemy twarogiem wymieszanym ze śmietaną i doprawionym solą i pieprzem, posypujemy siekanym koperkiem, przykrywamy drugim naleśnikiem. Na drugim naleśniku układamy plastry wędzonego łososia i układamy obok siebie oliwki, ciasno zwijamy tworząc roladkę. Roladę kroimy na plastry ostrym nożem, rozkładamy na talerzu.Roladki obkładamy plasterkami czarnych oliwek.
Krążki z ciasta francuskiego, wędzonego łososia i sera pleśniowego to doskonała przekąska.
Pyszny łosoś wędzony w cieście francuskim.
SKŁADNIKI:
- 1 ciasto francuskie
- 1/2 opakowania sera pleśniowego
- 100 g wędzonego łososia norweskiego
- mąka do obsypania blachy
PRZYGOTOWANIE:
Rozwijamy ciasto francuskie. Łososia i ser pleśniowy kroimy w cienkie paski i układamy na cieście, zwijając ciasto w rulon, za każdym zwinięciem dokładamy paski łososia i sera, na końcu dociskamy ciasto aby się zlepiło. Następnie kroimy ciasto w krążki co ok. 1.5 cm. Krążki układamy na posypanej mąką blasze i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni z termoobiegiem, pieczemy ok. 15-20 minut w zależności od rodzaju piekarnika. Krążki wykładamy na talerz, są pyszne w smaku.
Mini frittata z serem i kaparami doskonale się nada na Sylwestra.
SKŁADNIKI:
- 4 szt jajka,
- 2 łyżki mleka,
- sól do smaku i chilli,
- marynowane kapary,
- ser zółty,
- 1 łyżka gęstej śmietany,
- 1 szt. cebula,
- oliwa
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Formę na muffinki smarujemy oliwą z oliwek i wykładamy każde wgłębienie papilotkami i wkładamy pokrojony w kostkę ser żółty i kilka kaparów. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, śmietaną, solą, szczyptą chilli, dodajemy zeszkloną cebulką, lekko mieszamy. Następnie masą jajeczną wypełniamy każdy dołek formy, w którym już są kapary i ser. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż frittaty się lekko napuszą i delikatnie przyrumienią. Podajemy np. na rozłożonej na talerzu mieszance sałat i posypane marynowanymi kaparami.
Ten faszerowane muszle z makaronu polecam jako doskonałą przekąskę, zarówno na ciepło jak i na zimno. Muszle po ugotowaniu są sprężyste, nie rozpadają się, ani nie zmieniają kształtu. Możemy farsz przygotować akurat z tego co mamy w lodówce: mięso mielone, rybę czy coś innego, mamy tu duże pole do popisu. Makaron faszerowany (muszle) to doskonała przekąska na Sylwestra.
- 100 g makaronu żytni razowy muszla
- 100 g sera twarogowego z mascarpone i różowym pieprzem brazylijskim
- pomidorki cherry
- czarne oliwki
- bazylia
- sól do gotowania makaronu
- suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu, odcedzamy. Następnie hartujemy zimną wodą i ponownie odcedzamy. Faszerujemy połówkami plastrów sera, układamy w żaroodpornym naczyniu. Między makaron układamy połówki pomidorów i czarne oliwki.
Farsz posypujemy dodatkowo suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią . Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku do rozpuszczenia się sera.Podajemy ze świeżymi listkami bazylii, efekt smakowy murowany:)
Sałatka caprese ma włoskie barwy i jest wspaniała w swojej prostocie, wykorzystałam do jej zrobienia małe, jędrne kulki sera mozzarella w zalewie i pomidorki cherry, oraz nieodłączną bazylię.
Tym razem podałam sałatkę caprese w postaci koreczków.
Koreczki caprese będą świetną przystawką.
Składniki:
6 pomidorów cherry
6 kulek sera mozzarella w zalewie
6 czarnych oliwek
12 listków bazylii
sól i pieprz czarny
oliwa z oliwek
kromka chleba z musli
Chleb kroimy w kwadraty, wbijamy w niego nabite na wykałaczki pomidory cherry i kulki sera mozzarella wyjęte z zalewy, między te produkty dodajemy świeży liść bazylii. Doprawiamy całość solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, polewamy oliwą z oliwek.
Tartaletki z kurkmi to prosty i szybki przepis:)
Ciasto francuskie, kurki, papryka – wyszły pyszne tartaletki, doskonała przekąska na Sylwestra.
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 2 plastry sera żółtego
- 2 łyżki oleju kujawskiego 3 ziarna
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 cebuli
- 250 g świeżych kurek
- ognista mieszanka przypraw
- sól ziołowa prowansalska
- 1 jajko
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę siekamy w szatkownicy Triblade, oczyszczone i umyte kurki również siekamy szatkownicą. Połowę papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kurki, cebulę i paprykę lekko dusimy, doprawiamy solą i ognistą mieszanką przypraw. Gdy masa przestygnie, dodajemy jajko wymieszane ze śmietaną i serem pokrojonym w kostkę, dodajemy natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy radełkiem na kwadraty, którymi wykładamy nasmarowaną olejem formę na muffiny. Farsz wkładamy do środka ciasta i pieczemy w nagrzanym piekarniku o temp. 180 C z termoobiegiem, pieczemy ok. 20 minut aż ciasto się ze złoci. Podajemy gorące np. do czystych zup.
Kolejny pomysł na urozmaicenie Sylwestrowego menu to nadziewane kanapki.
- 1 bułka
- 15 dkg twarożku kanapkowego ze szczypiorkiem
- 1/2 pomidora
- 3 czarne oliwki
- natka pietruszki
- suszone pomidory z czosnkiem
Z bułki odkroić końcówki. Nożem wydrążyć z niej miąższ. Połówkę pomidora bez miąższu i oliwki pokroić w niewielką kostkę, dodać do twarożku. Twarożek wymieszać z pomidorem i oliwkami, przyprawić suszonymi pomidorami i natką. Masą nadziać bułkę, dołożyć obcięte końcówki i ciasno zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce. Pokroić bułkę na kromki grubości ok. 1,5 cm. Kanapki możemy dodatkowo posypać plasterkami oliwek i natką pietruszki. I mamy pyszne kanapki.
Roladki z grillowanej cukinii to doskonała przystawka, można przygotować z dowolnymi dodatkami, ja podałam z farszem z sera kanapkowego, pomidora bez miąższu i z ziołami do sałatek. Ziołami posypałam również talerzyk.
Plastry cukinii ścinałam nożykiem do obierania warzyw. Plastry są wtedy idealnie cienkie i równe.
SKŁADNIKI:
1/2 cukinii
1/2 pomidora
1 serek kanapkowy ze szczypiorkiem
sól morska ziołowa
mieszanka ognistych przypraw
zioła do sałatek
olej rzepakowy
PRZYGOTOWANIE :
Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Cukinię kroimy na cieniutkie plastry. Cukinię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. Posypujemy solą ziołową i ognistą mieszanką przypraw i układamy na rozgrzanej patelni grillowej. Pomidora kroimy w plastry, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Ser kanapkowy przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojone pomidory, 1 łyżeczkę ziół do sałatek i mieszamy.
Plastry grillowanej cukinii układamy na desce i smarujemy farszem z sera i pomidora i zawijamy. Roladki z grillowanej cukinii dekorujemy ziołami do sałatek.