Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Feta jako pierwsze skrzypce.

Domowy fast food.

Feta jako pierwsze skrzypce.

Bardzo lubię tortille. Jednak kupne specjały są wyjątkowo ciężkie dla żołądka. Same placki zawierają mnóstwo sztucznych dodatków i emulgatorów. Długo szukałam i eksperymentowałam z samym ciastem, alby uzyskać dobry efekt. W końcu się udało.

 

Ciasto na 8 placków tortilla:

 

350 g mąki pszennej- ja używam tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

180 ml ciepłego mleka

 

Od początku nie rozumiałam w tym przepisie dwóch rzeczy- po co aż tyle proszku i dlaczego mleko musi być ciepłe. Mimo to, zrobiłam je po raz pierwszy i do tej pory nie zmieniam w tym przepisie nic. Wychodzą idealne, choć przy wałkowaniu trzeba się napocić :)

 

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i odstawić na 15 minut pod przykryciem. Następnie podzielić na 8 części, które uformować w spłaszczone kulki. Ponownie odstawić na kilka minut. Wałkować bardzo cienko i smażyć z dwóch stron, aż zaczną brązowieć.

 

W tortillach ze zdjęcia jest ser feta roztarty z natka pietruszki, filet z kurczaka smażony (z papryką w proszku, solą i odrobiną kurkumy) oraz sałata lodowa. Pomysł pożyczyłam z :) .

Smacznego !!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak