Feta jako pierwsze skrzypce.

Opublikowano: 04.01.2013
Autor: miszelka
Feta jako pierwsze skrzypce.
Domowy fast food.

Feta jako pierwsze skrzypce.

Bardzo lubię tortille. Jednak kupne specjały są wyjątkowo ciężkie dla żołądka. Same placki zawierają mnóstwo sztucznych dodatków i emulgatorów. Długo szukałam i eksperymentowałam z samym ciastem, alby uzyskać dobry efekt. W końcu się udało.

 

Ciasto na 8 placków tortilla:

 

350 g mąki pszennej- ja używam tortowej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

180 ml ciepłego mleka

 

Od początku nie rozumiałam w tym przepisie dwóch rzeczy- po co aż tyle proszku i dlaczego mleko musi być ciepłe. Mimo to, zrobiłam je po raz pierwszy i do tej pory nie zmieniam w tym przepisie nic. Wychodzą idealne, choć przy wałkowaniu trzeba się napocić :)

 

Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i odstawić na 15 minut pod przykryciem. Następnie podzielić na 8 części, które uformować w spłaszczone kulki. Ponownie odstawić na kilka minut. Wałkować bardzo cienko i smażyć z dwóch stron, aż zaczną brązowieć.

 

W tortillach ze zdjęcia jest ser feta roztarty z natka pietruszki, filet z kurczaka smażony (z papryką w proszku, solą i odrobiną kurkumy) oraz sałata lodowa. Pomysł pożyczyłam z :) .

Smacznego !!!

prymat