Feta jako pierwsze skrzypce.

Bardzo lubię tortille. Jednak kupne specjały są wyjątkowo ciężkie dla żołądka. Same placki zawierają mnóstwo sztucznych dodatków i emulgatorów. Długo szukałam i eksperymentowałam z samym ciastem, alby uzyskać dobry efekt. W końcu się udało.
Ciasto na 8 placków tortilla:
350 g mąki pszennej- ja używam tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
180 ml ciepłego mleka
Od początku nie rozumiałam w tym przepisie dwóch rzeczy- po co aż tyle proszku i dlaczego mleko musi być ciepłe. Mimo to, zrobiłam je po raz pierwszy i do tej pory nie zmieniam w tym przepisie nic. Wychodzą idealne, choć przy wałkowaniu trzeba się napocić :)
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i odstawić na 15 minut pod przykryciem. Następnie podzielić na 8 części, które uformować w spłaszczone kulki. Ponownie odstawić na kilka minut. Wałkować bardzo cienko i smażyć z dwóch stron, aż zaczną brązowieć.
W tortillach ze zdjęcia jest ser feta roztarty z natka pietruszki, filet z kurczaka smażony (z papryką w proszku, solą i odrobiną kurkumy) oraz sałata lodowa. Pomysł pożyczyłam z :) .
Smacznego !!!