Fasola pochodzi z Ameryki Środkowej oraz Południowej. Jest rośliną strączkową. Uprawianych jest szereg jej odmian cenionych za, oprócz swych walorów smakowych, także bogate źródło białka. W zależności od gatunku, jadalne są nasiona lub nasiona wraz ze strąkami. Fasola posiada szereg właściwości leczniczych: obniża poziom cukru we krwi, działa moczopędnie, zalecana jest w chorobach mięśnia sercowego, pęcherza moczowego, nerek, cukrzycy oraz w nadciśnieniu tętniczym.
.
Jedzenie fasolki szparagowej łagodzi objawy menopauzy, zmniejsza ryzyko zachorowania na raka szyjki macicy, koi nerwy, Strąki fasolki szparagowej zawierają dużo kwasu foliowego oraz witamin z grupy B. Cenny jest w nich także błonnik, który wiążąc tłuszcz, sprzyja utracie wagi.
.
Fasolka szparagowa jest mniejszym obciążeniem dla naszego żołądka, niż zwykła fasola, która jest (niestety) ciężkostrawna. Stąki należy jeść tylko ugotowane, gdyż surowe zawierają trującą fazynę (białko, które u niektórych osób niekorzystnie działa na jelita). Optymalnym czas gotowania faskolki szparagowej to 10 - 12 minut.
Przepis na zupę (porcja dla 2 osób):
35 dkg chudej wołowiny
20 dkg zielonej fasolki szparagowej
1 średnia pietruszka
1 średnia marchewka
5 dkg korzenia selera
zielona część małego pora
Kucharek Smak Wiosny, maggi oraz biały mielony pieprz - do smaku
Wykonanie:
Mięso dzielimy na 2 porcje. W garnku zagotowujemy wodę, wkładamy do wrzątku marchewkę (w całości) oraz mięso i gotujemy do momentu, aż będzie prawie miękkie. Następnie dodajemy drobno pokrojone pozostałe warzywa. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez 10 minut (bez przykrycia). Wyjmujemy marchewkę i wołowinę. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę odrzucamy (można wykorzystać ją np. do sałatki). Zupę miksujemy, doprawiamy Kucharkiem, maggi oraz pieprzem. Przed podaniem układamy na zupie pokrojone mięso.
Smacznego!