Fasola zawiera duże ilości błonnika i złożonych węglowodanów, dzięki czemu jest trawiona bardzo powoli i nie powoduje nagłego zwiększenia poziomu glukozy we krwi- zdrowa dla cukrzyków .
Dania z fasoli nie wywołują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, w związku z czym znacznie mniejsza jej część odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej- zdrowa i korzystna dla osób na diecie.
Wykazano, że dieta bogata w fasolę obniża o 10% poziom całkowitego cholesterolu i aż o 24% jego szkodliwej frakcji – LDL. Ma to duże znaczenie w przeciwdziałaniu chorobom serca i całego układu krążenia.-zdrowa dla ciała .
Ma takżę dużo witaminy B .
Dlatego powinnlismy zajadac fasolkę pod każdą postacią .
Moja rodzinka uwielbia faolę czerwoną z puszki .Przyrządzamy z niej różne sałatki .
Plecam także pasztet z ugotowanej fasoli ,zupę fasolową czy szparagówkę na krótko.
W tym roku na mojej działce mam 3 grzątki fasoli . Szparagową ,perłową i jaśka . Ach ....pycha .
Do obiadku na dobry początek przyjaźni z fasolką surówka z jej dodatkiem .
-kapusta młoda
-marchew
-fasola czerwona
-sól
-oliwa
-rzodkiewka
-pomidor
Siekamy,tniemy mieszamy doprawiamy .