Falafel

Opublikowano: 04.10.2011
Autor: Koper
Falafel
Kto ma ochotę na bezmięsne danie? Kto ma nadmiar ciecierzycy w domu? Kto chce spróbować kuchni arabskiej? Komu udało się kupić kmin rzymski?

Jeżeli na wszystkie pytania odpowiedziałeś twierdząco, zapraszam serdecznie, falafel czeka :).

Przepis wygrzebałam w Kulinarnym Atlasie Świata dołączonym kiedyś, dawno temu do Gazety Wyborczej.

 

Składniki:

300g ciecierzycy

Pęczek natki

Mała cebula

Spory ząbek czosnku

½ łyżki soli

4 ziarenka ziela angielskiego

Łyżeczka nasion kolendry

½ łyżeczki mielonego cynamonu

½ łyżeczki mielonego imbiru

½ łyżki kminu (nie mylić z kminkiem)

½ łyżeczki sody oczyszczonej

50g ziaren sezamu

Oliwa do smażenia

 

Wykonanie:

Ciecierzycę zalewamy wodą i odstawiamy na noc do namoczenia.

Ziele angielskie i kolendrę rozbijamy w moździerzu.

Odcedzoną ciecierzycę wrzucamy do rozdrabniacza, dodajemy cebulę- obraną i pokrojoną w ćwiartki i obrany, posiekany czosnek, listki natki pietruszki sodę oczyszczoną, 2 łyżki wody i przyprawy (ziele z kolendrą, cynamon, imbir, kmin i sól). Wszystko razem dokładnie miksujemy na gładką, jednolitą masę.

Z powstałej masy formujemy dłońmi niewielkie kulki, trochę spłaszczamy i panierujemy w sezamie. Smażymy na głębokiej patelni z dobrze rozgrzaną oliwą po parę chwil z każdej strony, aż  kuleczki ładnie się zarumienią. Nadmiar tłuszczu możemy odsączyć na papierowym ręczniku.

Podawać możemy na wiele sposobów. Jako przekąskę do maczania w sosach, jako zamiennik mięsa w kebabie, jako danie główne z michą sałaty. Pełna dowolność, ja ostatnio kotleciki, które zostały z poprzedniego dnia, podgrzałam w kremowej zupie z dyni i też wyszło ciekawie :)


Falafel

prymat