Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

F jak fast foody

Coraz popolarniejsze, niezdrowe, szybkie jedzenie sprzedawane na rogu ulicy, zrobione z niewiadomo czego… ale czy musi tak być?

Nigdy nie przepadałam na kebabami czy hamburgerami z przydrożnych barów. Zawsze wątpliwe było dla mnie pochodzenie składnikow i przygotowanie tych posiłków. Kebaby zdarza mi się jeść tylko w którejś z restauracji z dośc dużej sieci działającej w mojej okolicy od wielu lat.


Aby jednak zjeść pysznego kebaba bez wychodzenia  domu postanowiłam trochę poeksperymentować w kuchni i w ten sposób powstalo moje lachmachum:

F jak fast foody

Ciasto:

Maka

Woda

Sól

Dodatki:

Przyprawa gros- sama robiłam w moich przepisach jest przepis:)

Mieso (u mnie z kurczaka) podsmażone z cebulką i gyrosem

Kukurydza

Papryka

Pieczarki usmażone z cebulką i przyprawione na ostro

Ogórek kiszony

Makaron

Sos:

Majonez

Przecie pomidorowy

Czosnek

Chilli

Olej

 

Makę z wodą mieszamy w takiej ilości, aby ciasto naleśnikowe było dobrze urobione. Dodajemy szczyptę soli. Pieczemy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Miejscami placki powinny być mocniej zarumienione.

Mieszamy składniki na sos- ja dałam 3 zabki czosnku, ok. 4 łyzeczki przecieru i 2 majonezu + ok. 3 oleju.

Układamy nadzienie na naleśniku i zwijamy go, mi ostatnio wyszło zdecydowanie za dużo „srodka” i cieżko było zwinąć naleśnika.

Oczywiście można uzyć innych dodatków, a  na pewno będzie smaczne.

 


Nigdy natomiast nie mogłam oprzeć się mojej wielkiej miłości- pizzy. Czy to w pizzeri czy w domu zawsze pochłaniam jej ogromne ilości.


Nie akceptuję tylko takich kupionych w markecie i odgrzewanych w mikrofalówce- a  to po doświadczeniach kiedyś na Slowacji. Oprócz tej slowackiej pamiętam jeszcze jedna okropną. Był piątek a  ja byłam z babcią w Zakopanem i zamówiłyśmy wegetariańską- same cukinie i papryka…


Niektórzy uważają,z e z pizzą tyle zachodu, i po co jak można kupić… Ale mnie najbardziej smakuje taka domowa, ze składnikami dobranymi wg mojego widzimisię. A przy przygotowywaniu wcale nie ma tak dużo roboty jak niektórym by sie wydawało;)

F jak fast foody

Pizza

3 dkg drożdży

1 płaska łyżeczka soli

1 łyżka oleju

1 jajko

3 szklanki mąki

1 szklanka mleka

1 łyzeczka cukru

 


Do przyrządzenia pizzy używam miski tupperware. Można jednak zagniatać ciasto recznie.

 

Drożdze rozpuścić z cukrem. Dodać sól. Podgrzać olej z mlekiem. Do drożdży dodać jajko. Wlac mleko z olejem. Wymieszać wsypać mąkę.

Jesli przyrzadzamy w misce tupperware wystarczy ja zamknąć i kolistymi ruchami miski wymieszać ciasto. Poczekać aż wyrośnie.

 

Zawsze robię wszystko „na oko” na początku jednak stosowałam się do powyższych składników. Teraz daję takie ilości wszystkiego jaką pizzę chcę zrobić i na jakiej brytfance:)

 

Co na nią chyba nie muszę pisać, bo każdy piecze z tym co lubi.

 

Dodatkowo sos przyrządzam sama: trochę oleju, koncentratu pomidorowego, 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku, troszkę przyprawy chili (chyba, że pieczarki smażę z suszona papryczką chili tutaj jej nie daję)

 

Magdalena/Madija 27.04.2011 11:37
na wszystkie mam juz pomysły, ale akurat pasuja mi okazjonalnie więc badą w innym czasie:)
Koper 26.04.2011 19:34
A gdzie się podziały literki C, D i E? :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak