Nigdy nie przepadałam na kebabami czy hamburgerami z przydrożnych barów. Zawsze wątpliwe było dla mnie pochodzenie składnikow i przygotowanie tych posiłków. Kebaby zdarza mi się jeść tylko w którejś z restauracji z dośc dużej sieci działającej w mojej okolicy od wielu lat.
Aby jednak zjeść pysznego kebaba bez wychodzenia domu postanowiłam trochę poeksperymentować w kuchni i w ten sposób powstalo moje lachmachum:
Ciasto:
Maka
Woda
Sól
Dodatki:
Przyprawa gros- sama robiłam w moich przepisach jest przepis:)
Mieso (u mnie z kurczaka) podsmażone z cebulką i gyrosem
Kukurydza
Papryka
Pieczarki usmażone z cebulką i przyprawione na ostro
Ogórek kiszony
Makaron
Sos:
Majonez
Przecie pomidorowy
Czosnek
Chilli
Olej
Makę z wodą mieszamy w takiej ilości, aby ciasto naleśnikowe było dobrze urobione. Dodajemy szczyptę soli. Pieczemy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni. Miejscami placki powinny być mocniej zarumienione.
Mieszamy składniki na sos- ja dałam 3 zabki czosnku, ok. 4 łyzeczki przecieru i 2 majonezu + ok. 3 oleju.
Układamy nadzienie na naleśniku i zwijamy go, mi ostatnio wyszło zdecydowanie za dużo „srodka” i cieżko było zwinąć naleśnika.
Oczywiście można uzyć innych dodatków, a na pewno będzie smaczne.
Nigdy natomiast nie mogłam oprzeć się mojej wielkiej miłości- pizzy. Czy to w pizzeri czy w domu zawsze pochłaniam jej ogromne ilości.
Nie akceptuję tylko takich kupionych w markecie i odgrzewanych w mikrofalówce- a to po doświadczeniach kiedyś na Slowacji. Oprócz tej slowackiej pamiętam jeszcze jedna okropną. Był piątek a ja byłam z babcią w Zakopanem i zamówiłyśmy wegetariańską- same cukinie i papryka…
Niektórzy uważają,z e z pizzą tyle zachodu, i po co jak można kupić… Ale mnie najbardziej smakuje taka domowa, ze składnikami dobranymi wg mojego widzimisię. A przy przygotowywaniu wcale nie ma tak dużo roboty jak niektórym by sie wydawało;)
Pizza
3 dkg drożdży
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżka oleju
1 jajko
3 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 łyzeczka cukru
Do przyrządzenia pizzy używam miski tupperware. Można jednak zagniatać ciasto recznie.
Drożdze rozpuścić z cukrem. Dodać sól. Podgrzać olej z mlekiem. Do drożdży dodać jajko. Wlac mleko z olejem. Wymieszać wsypać mąkę.
Jesli przyrzadzamy w misce tupperware wystarczy ja zamknąć i kolistymi ruchami miski wymieszać ciasto. Poczekać aż wyrośnie.
Zawsze robię wszystko „na oko” na początku jednak stosowałam się do powyższych składników. Teraz daję takie ilości wszystkiego jaką pizzę chcę zrobić i na jakiej brytfance:)
Co na nią chyba nie muszę pisać, bo każdy piecze z tym co lubi.
Dodatkowo sos przyrządzam sama: trochę oleju, koncentratu pomidorowego, 2-3 ząbki rozgniecionego czosnku, troszkę przyprawy chili (chyba, że pieczarki smażę z suszona papryczką chili tutaj jej nie daję)