Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

E jak Europa

Mamy dzisiaj Dzień Europy i dlatego właśnie wcześniej ominęłam literke „e”. Czekała cierpliwie na swoja kolej i się doczekała.

A skoro mamy dziś Dzien Europy to powinna być ona motywem przewodnim tego postu. Będzie więc o potrawach europejskich;)


Na poczatek zacznę może od kuchni rodzimej czyli narodowe polskie potrawy i od razu humorystycznie;)

E jak Europa


Oprócz tego z polskim jedzeniem najbardziej kojarzy się chyba popularny bigos, schabowy z kapusta i ziemniakami, a  także gołabki. Wspomniałam o gołabkach bo ostatnio w Krakowie jacys cudzoziemcy łamana polszczyzną chcieli żebym wskazała im restaurację gdzie zjedzą własnie gołabki. Utkwiło mi tow  pamięci, bo tak bardzo je zachwalali i nie chcieli rozmawiac po angielsku, ale własnie po polsku.

E jak Europa

E jak Europa

Wegrom zawdzięczamy przepyszne leczo czyli potrawe z pomidorów, papryki i cebuli. Ja dodaje jeszcze kiełbase i starta cukinie.

E jak Europa

Grecja kojarzy się z quzo :D ale tez oczywiście z serem feta, z melka owczego i koziego. Osobiście nie znosze fety.

E jak Europa

[wikipedia]

Nasz południowy sasiad czeski wymyślił  knedliki czyli potrawe mączna z ziemniaków. Popularne sa także u nas w opolskim- zawsze gdy jadę do rodziny w tamte strony na obiad podaja knedliki z mięsem i czerwona kapustą.

E jak Europa

[wikipedia]


Teraz coś pysznego na słodko czyli francuskie croissanty;) pierwszt przepis pochodzi z XIX w, ale według legendy wypiekano je już w XVIII wieku na pamiątkę zwycięstwa nad Turkami.

E jak Europa

[wikipedia]

Teraz coś kalorycznego i bardzo sytego czyli angielskie śniadanie- tosty, jajka, plastry bekonu, fasola- jak dla mnie zdecydowanie dużo za dużo na śniadanie;)

E jak Europa

[hotjobs.eu]

Z ze Szwecji mamy stół;)

E jak Europa

borgia 05.05.2011 12:59
Upss... ouzo - grecka anyżówka. Poprawiam Twoje quzo (pewnie niechcący), bowiem nauczona doświadczeniem wiem, że część osób tak zapamięta. A feta dla mnie osobiście jest pyszna. Ale ja w ogóle do serów podchodzę ze szczególnym namaszczeniem. Co do barszczu... jest spór pomiędzy nami a Litwinami a zarania. Ruskie prawdopodobnie przyszły do nas z Ukrainy, chociaż różnią się nieco. Ryba po grecku w Grecji znana jest jako ryba w jarzynach i jedzona najczęściej na gorąco - też nie jest to takie nasze. Co do sałatki po żydowsku - nie umiem powiedzieć, ale kuchnia Żydów polskich czy rosyjskich różni się zdecydowanie od tych, co mieszkają w innych częściach świata. Obie kuchnie - polska i żydowska miały bardzo duży wpływ na siebie, więc nie dziwię się, że znajdzie się wśród naszych dań. Bardziej intryguje mnie śledź po japońsku, o którym żaden Japończyk nie ma pojęcia.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak