E jak egzotyczne owoce

Kilka propozycji idealnych na Sylwestra i Nowy Rok z wykorzystaniem egzotycznych owoców;)
Na poczatek pyszne ciasto ananasowe:
Egzotyczne zielone ciasto
5 jajek
5-6 łyżek cukru
5-7 łyżek maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa:
1 budyn śmietankowy
Galaretka agrestowa
Galaretka cytrynowa
Kostka masła
Reszta:
Puszka nanasów
2 galaretki agrestowe
Białka ubic na sztywno. Dodać cukier i żółtka i zmiksować. Dodać przesitowaną mąkę z proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec 20 minut w temp. 170 stopni.
Przygotowac galaretkę żółtka i zieloną w połowie podanej wody (można razem). Ugotować budyń. Masło utrzec na puch. Dodac budyń i zmiksować. Następnie dodać tężęjącą galaretkę. Zmisować. Wylac na biszkopt, ułożyć ananasy i włożyć do lodówki.
Przygotować 2 galaretki agrestowe (w połowie podanej wody). Tężęjąca wylac na ciasto i wstawić do lodówki.
Jak już mowa o ananasie proponuję:
Sałatkę z selerem i ananasem
1 sloiczek selera
Puszka ananasa
30 dkg szynki
1 papryka
4 jajka
1 puszka kukurydzy
4 łyzki majonezu
Sól, pieprz do smaku
Jajka ugotowac i pokroi w kosteczkę. Szynke pokroic w kosteczke. Papryke pokroic. Pokrojone składniki wymiesza z kukurydzą i selrem. Doda ananasa pokrojonego na małe kawałki. Wymieszac z majonezem i doprawic.
Coś alkoholowego:
Drink skrzydła motyla
50 ml wódki
50 ml syropu z brzoskwiń
50 ml soku pomarańczowanego
50 ml likieru miętowego
1 brzoskwinia z puszki
W shakerze wymieszać wódkę, syrop i sok. Wlac do szklanki i włożyć owoce. Lekko i powoli wlac likier miętowy.
Małe, pyszne i ślicznie wyglądające babeczki:
Kruche babeczki egzotyczne
Ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
15-20 dkg margaryny
2 żółtka
2/3 szklanki cukru pudru
Cytrynowy aromat do ciast
Krem:
0,3 l śmietany 30 %
0,5 szklanki cukru pudru
Sok z 1 cytryny
2 łyżeczki zelatyny
Reszta:
Cytryna
Liscie mięty i melisy
Zarobić wszystkie składniki na ciasto i na 30 minut włożyć do lodówki. Rozwałkować i wykrawać foremkami do babeczek. Piec w tych foremkach. Ciasto samo się uformuje.
Przygotowac żelatyne i ostudzić ją. Śmietanę ubic na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec dodać żelatynę oraz sok z cytryny i zmiksowac. Nakładac na babeczki. Udekorowac plasterkami cytryny i listkami.
I zimny deserek:
Babeczki lodowe i galaretowe
330 ml śmietany 30%
2 łyzeczki zelatyny
Poł szklanki cukru pudru
Brzoskwinia
20 dag winogron
Zielona galaretka
Przygotowac żelatynę i galaretkę. Śmietane ubić z cukrem i dodać zimną zelatyne. Zmiskować. Brzoskwinię i winogron pokroić drobno. Do ozdobnych kubeczków wlac galaretkę i wrzucić owoce(połowę). Wstawic do lodówki. Do kolejnych kubeczków dać ubitą śmietanę- do połowy i wsypac owoce(polowa) i dodać resztę śmietany. Wlożyć o zamrażarki. Najlepiej na noc, a rano będziemy mieć stężała galaretkę i zamrożona śmietanę.
I na przekąskę:
Sałatka z selerem
1 sloiczek selera
Puszka ananasa
30 dkg szynki
1 papryka
4 jajka
1 puszka kukurydzy
4 łyzki majonezu
Sól, pieprz do smaku
Jajka ugotowac i pokroi w kosteczkę. Szynke pokroic w kosteczke. Papryke pokroic. Pokrojone składniki wymiesza z kukurydzą i selrem. Doda ananasa pokrojonego na małe kawałki. Wymieszac z majonezem i doprawic.