Dzień pizzy
Opublikowano: 04.02.2011
Dzisiaj wyjątkowo smaczny odcinek wideo bloga Roberta Sowy!
Czy wiecie jak przygotować idealną włoską pizzę? Myślicie, że wiecie skąd pochodzi pizza? Pomyślcie jeszcze raz...
W najnowszym trzecim odcinku wideo bloga, Robert Sowa przyrządza wyjątkową pizzę – z serem ricotta prosto z Włoch, najlepszymi suszonymi włoskim słońcem pomidorami oraz listkami rukoli i wyśmienitym aromacie.
Zapraszamy do obejrzenia do tej pory najbardziej apetycznego odcinka wideo bloga Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl.
Ale uprzedzamy – nie oglądajcie głodni...
Wideo blog Roberta Sowy to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów, ciekawostek oraz sprawdzonych tricków kulinarnych opatrzonych mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.
Czy wiecie jak przygotować idealną włoską pizzę? Myślicie, że wiecie skąd pochodzi pizza? Pomyślcie jeszcze raz...
W najnowszym trzecim odcinku wideo bloga, Robert Sowa przyrządza wyjątkową pizzę – z serem ricotta prosto z Włoch, najlepszymi suszonymi włoskim słońcem pomidorami oraz listkami rukoli i wyśmienitym aromacie.
Zapraszamy do obejrzenia do tej pory najbardziej apetycznego odcinka wideo bloga Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl.
Ale uprzedzamy – nie oglądajcie głodni...
Wideo blog Roberta Sowy to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów, ciekawostek oraz sprawdzonych tricków kulinarnych opatrzonych mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.
Sposób przygotowania
Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory, małe kapary i orzeszki piniowe. Pizzę posypać szczyptą przyprawy do pizzy Prymat i piec 20 minut w temperaturze 200ºC.
Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami i zalewą. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami.
Tak przygotowaną pizzę można przed podaniem skropić białym kremem balsamino.