Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Dzień pizzy

Dzisiaj wyjątkowo smaczny odcinek wideo bloga Roberta Sowy!

Czy wiecie jak przygotować idealną włoską pizzę? Myślicie, że wiecie skąd pochodzi pizza? Pomyślcie jeszcze raz...

W najnowszym trzecim odcinku wideo bloga, Robert Sowa przyrządza wyjątkową pizzę – z serem ricotta prosto z Włoch, najlepszymi suszonymi włoskim słońcem pomidorami oraz listkami rukoli i wyśmienitym aromacie.

Zapraszamy do obejrzenia do tej pory najbardziej apetycznego odcinka wideo bloga Roberta Sowy w serwisie DoradcaSmaku.pl.

Ale uprzedzamy – nie oglądajcie głodni...

Wideo blog Roberta Sowy to cykliczne spotkania z mnóstwem świetnych przepisów, ciekawostek oraz sprawdzonych tricków kulinarnych opatrzonych mistrzowskim komentarzem cenionego specjalisty od gotowania.

Sposób przygotowania


Przesianą mąkę wsypać do miski, dodać sól. Pokruszone drożdże i cukier zalać 200 ml wody, wymieszać i odstawić na 10 minut. W mące zrobić wgłębienie, wlać oliwę i zaczyn z drożdży. Całość dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając resztę wody. Gdy ciasto zacznie odchodzić od miski, przełożyć je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 15 minut. Następnie z ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Tak przygotowane ciasto podzielić na dwie części, rozgnieść i uformować palcami placki o grubości około 0,5 cm. Ciasto przełożyć na blachę, dociskając brzegi palcami. Następnie wlać i rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć ser ricotta, świeże pomidory, małe kapary i orzeszki piniowe. Pizzę posypać szczyptą przyprawy do pizzy Prymat i piec 20 minut w temperaturze 200ºC.

Rukolę połączyć z suszonymi pomidorami i zalewą. Upieczoną pizzę przełożyć na talerz, udekorować sałatką z rukoli i suszonych pomidorów oraz dużymi kaparami.

Tak przygotowaną pizzę można przed podaniem skropić białym kremem balsamino.
Smaczna_B 02.12.2013 17:09
uwielbiam pizzę pod każdą postacią!
07.04.2013 23:21
fajny ten sos do pizzy. Ja robie pizze kiedymam na nią ochotę, ale podpowiem, ze nie koniecznie trzeba trzymac sie regół składnikowych. Ja np wiekszosc pizz domowych dekoruje pozostalosciami, które w jakichś sposób trzeba zjesc a siły juz nie ma, A tak, na pizzy z serkiem i sosikiem, danie wyborne
WeronikaCh 22.09.2012 09:56
Uwielbiam pizzę,kiedyś prawie co drugi dzień się nią zajadałam,do momentu gdy zauważyłam że wszystkie ubrania mi się skurczyły.
Monika-twin 14.02.2011 02:19
Ale zgłodniałam oglądając ten film. Pizza wygląda wyśmienicie. Lubie rukolę, ricottę, ale przyznam, że pizzy z nimi nie jadłam (jeszcze), muszę wypróbować :) Z Panem Robertem (na blogu) wierzę, że uda się rewelacyjnie
borgia 13.02.2011 17:30
Dzisiaj zrobiłam nam Dzień Pizzy. Niestety na cieście wg jedynie się skończyło - reszta nadal kiedyś... Sosu nie zrobiłam takiego, chociaż miałam w planie. niestety wszystkie pomidory mi "wyszły" i napotkałam na mojej półce pustkę, którą trzeba było jakoś zapełnić. Farsz zrobiłam z boczkiem w jednej i z kurczakiem i pieczarkami w drugiej. Więc teraz na temat ciasta - pewnie dzięki dużej ilości oliwy jest tak plastyczne. Jest naprawdę fantastyczne i daje się rozciągać w rękach (musiałam spróbować ;P). Jest delikatne i pyszne. Po prostu pyszne...
Barbara40 05.02.2011 19:36
No tak, dzis na kolacje pizza--super przepis!!!Ricotte uzywam do zapiekanek, ale do pizzy pierwszy raz, i jestem pod wrazeniem !!!
jolajka 05.02.2011 14:36
Mój syn zajrzał mi przez ramię, gdy tylko usłyszał słowo pizza i się zaczęło!!! Jutro na obiad pizza! Nie będzie taka, ale przepis na ciasto wykorzystam!
borgia 04.02.2011 14:45
Mmmm... Mmmm... Pizza dla mnie tylko na cienkim spodzie. Co prawda robię inaczej, ale będę miała teraz nowe zadanie do wykonania. Nie ukrywam, że wygląda genialnie i cały czas - od wyciągnięcia z piekarnika - czuję jej zapach. To świetna uwaga, aby nie oglądać... gdy się jest głodnym.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak