Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowy miesiąc cz.3

Z moich obserwacji wynika, że dynia świetnie sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach i deserach. Zobaczcie do czego ostatnio ją dodałam :)

Dziś przedstawiam przepisy na dyniowe serniki. Jeden pieczony natomiast drugi bez pieczenia. Obydwa przepyszne. Mielibyście na któryś ochotę ?:)

 

Dyniowe serniczki

Pyszne dyniowe serniczki w mini wersji na pomarańczowo-czekoladowym spodzie to z pewnością deser idealny na jesienne dni :)

Dyniowy miesiąc cz.3

Na 6 serniczków o średnicy ok. 10 cm:

spód:

  • 200 g czekoladowych ciastek
  • 40 g roztopionego masła
  • 6 łyżek soku pomarańczowego

masa:

  • 300 g twarogu na sernik
  • 150 g puree z dyni
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • kopiasta łyżka mąki

polewa:

  • 4 kostki gorzkiej czekolady

Składniki na spód mieszamy,

Powstałym ciastem wykładamy foremki.

Spody zapiekamy przez 8 minut w 190 stopniach.

Odstawiamy do ostudzenia.

Twaróg miksujemy z puree z dyni, z cukrem i mąką.

Następnie dodajemy jajka i miksujemy do połączenia składników.

Masę wykładamy na podpieczone spody, wyrównujemy ją i pieczemy około 45 minut w 190 stopniach.

Serniczki studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.

Wystudzone ozdabiamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

Smacznego :)

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę.

Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Dyniowy miesiąc cz.3

 

Dyniowo-sernikowe ciasto bez pieczenia

Początkowo miało być to dyniowe ciasto na zimno z książki kucharskiej. Niestety w sprawdzonej książce chyba był błąd w druku bo proporcje i opis wykonania nie nadawały się do niczego. Nie chciałam jednak wyrzucać składników z których zaczęłam przygotowywać deser i postanowiłam poeksperymentować. W rezultacie dodałam ser, zmieniłam sposób wykonania i ciasto wyszło przepyszne, bardzo kremowe z cudownym korzennym aromatem, polecam :)

Dyniowy miesiąc cz.3

Na spód:

  • 220 g ciastek digestive
  • 50 g roztopionego masła
  • 4 łyżki soku pomarańczowego
  • starta skórka z połowy pomarańczy

Masa:

  • 3 opakowania budyniu waniliowego bez cukru ( po 35 g)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 400 g puree z dyni
  • 350 g zmielonego twarogu na sernik
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
  • starta skórka z połowy pomarańczy

Na wierzch:

  • 4 kostki gorzkiej lub deserowej czekolady

Ciasteczka drobno kruszymy i mieszamy z rozpuszczonym masłem, sokiem i skórką z pomarańczy.

Masę wykładamy do formy tworząc spód ciasta.

Odkładamy do lodówki.

W misce miksujemy mleko z proszkiem budyniowym, przyprawami i puree z dyni.

Dodajemy ser na sernik i cukier i miksujemy do połaczenia składników.

Całość przelewamy do garnka i na małym ogniu, cały czas mieszając podgrzewamy aż zgęstnieje.

Gęstą masę wylewamy na spód do ciasta.

Po ostudzeniu ciasto wkładamy do lodówki na całą noc.

Na następny dzień, przed podaniem posypujemy wierzch startą czekoladą.

Smacznego :)

* Puree z dyni przyrządzamy w następujący sposób.

Dynie kroimy na niewielkie kawałki, oczyszczamy z pestek.

Układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy i pieczemy przez godzinę w 180 stopniach.

Po tym czasie obieramy ją ze skórki i miękki miąższ miksujemy.

Dyniowy miesiąc cz.3

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak