Na śniadanie poleca się pyszny chleb dyniowy na zakwasie orkiszowym.
Dziś postanowiłam przetestować zakwas orkiszowy na drożdżach. Jest to dla mnie nowość bo zakwas sama robię, ale kusiło mnie i spróbowałam gotowego.
Dyniowy chleb na zakwasie orkiszowym

100 g dyni
550 g mąki pszennej typ 500
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
17 g zakwasu orkiszowego ( suchego )
1 łyżeczka cukru
350 ml ciepłej wody
Zakwas wymieszać z cukrem i ciepłą wodą i łyżką oleju w misie robota.
Potem wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać startą dynię.
Przez około 10 minut wyrabiać ciasto a potem zakryć je i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość wyłożyć ciasto do foremki o wymiarach 11 x 25 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć mąką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Szybko zrobić dowolne nacięcia na chlebie i wstawić blaszkę do piekarnika.
Chleb piec godzinę a potem wystudzić go na kratce.