dyniowe przetwory

KONFITURA DYNIOWA
700 g dynia po obraniu
300 g cukier
3-4 goździki
3-4 ziela angielskie
kilka mrożonych malin
sok z 1/2 cytryny
Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w szklance wody do miękkości. Na patelnię z grubym dnem sypujemy cukier i przyprawy, podgrzewamy , kiedy cukier zacznie się rozpuszczać (karmelizować) dodajemy dynię. Całość smażymy do zgęstnienia (około 1 godziny) następnie dodajemy maliny i sok z cytryny całość smażymy jeszcze 10 minut. Gorącą wkładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.
Konfitura ma ciekawy karmelowo lekko malinowy smak. POLECAM.
AROMATYCZNA DYNIA MARYNOWANA
700 g dynia po obraniu
300 g cukier
1/4 szkl octu
3/4 szkl wody
3-4 goździki
1/2 lyżeczki imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
5-6 ziaren pieprzu
1 listek laurowy
Ocet mieszamy z wodą, wlewamy do garnka dodajemy cukier i przyprawy całość zagotowujemy. Dynię kroimy w dość równą kostkę i dodajemy do gtującego się syropu. Wszystko gotujemy 5 minut, po tym cczasie odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Wkładamy w słoiki i gotujemy je 10 minut.
Tak marynowana dynia ma bogaty niepowtarzalny smak. POLECAM.