Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dyniowe przetwory

DZIĘKI DODANYM PRZYPRAWOM, DYNIA W NICH MA BOGATY, GŁĘBOKI I NIEPOWTARZALNY SMAK

KONFITURA DYNIOWA

700 g dynia po obraniu

300 g cukier

3-4 goździki

3-4 ziela angielskie

kilka mrożonych malin

sok z 1/2 cytryny

Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w szklance wody do miękkości. Na patelnię z grubym dnem sypujemy cukier i przyprawy, podgrzewamy , kiedy cukier zacznie się rozpuszczać (karmelizować) dodajemy dynię. Całość smażymy do zgęstnienia (około 1 godziny) następnie dodajemy maliny i sok z cytryny całość smażymy jeszcze 10 minut. Gorącą wkładamy do słoiczków i szczelnie zamykamy.

Konfitura ma ciekawy karmelowo lekko malinowy smak. POLECAM.

dyniowe przetwory

AROMATYCZNA DYNIA MARYNOWANA

700 g dynia po obraniu

300 g cukier

1/4 szkl octu

3/4 szkl wody

3-4 goździki

1/2 lyżeczki imbiru

1/2 łyżeczki cynamonu

5-6 ziaren pieprzu

1 listek laurowy

Ocet mieszamy z wodą, wlewamy do garnka dodajemy cukier i przyprawy całość zagotowujemy. Dynię kroimy w dość równą kostkę i dodajemy do gtującego się syropu. Wszystko gotujemy 5 minut, po tym cczasie odstawiamy w chłodne miejsce do następnego dnia. Następnego dnia gotujemy do miękkości. Wkładamy w słoiki i gotujemy je 10 minut.

Tak marynowana dynia ma bogaty niepowtarzalny smak. POLECAM.

dyniowe przetwory

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak