Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dyniowe menu

Sezon na dynię w pełni!!! Osobiście zajadam się nią od co najmniej dwóch tygodni, postanowiłam więc podzielić tę przyjemność z Wami :)
     Koniec października, początek listopada to czas, który należy zdecydowanie do dyni. Trudno przejść obok niej obojętnie. Nie tylko kusi ona kolorem, wielkoścą, smakiem, ale i wartościami odżywczymi. Kolor, który zawdzęcza betakarotenowi osobiście przypomina mi lato i wywołuje pozytywne emocje, omijając jednak osobiste odczucia, faktem jest,że dynia to warzywo pełne witamin C,D, PP,grupy B, przeciwutleniaczy, kwasu foliowego i związków mineralnych. Jednym słowem dynia to skarbnica składników odżywczych dla naszego organizmu i  wbrew swojej objętości ;))) jest bardzo niskokaloryczna; Można więc dynią zajadać się do woli.

Słodkawy smak dyni sprawia,że mimo iż jest warzywem, idealnie nadaje się do słodkich wypieków; bardzo często można spotkać ją również jako składnik zup, farszów do pierogów czy sałatek.
Moje ulubione połaczenie dyni to te z papryczką chili, uważam, że jest to wręcz połaczenie idealne, ostry smak papryczki doskonale bilansuje słodkość dyni;

                        Zapraszam więc was na dyniowe menu ..

                                      Pancakes z dyni
Dyniowe menu 
250 g puree z dyni*, 250 ml mleko, 1 jajko, 200 g mąka, 1 łyżecżka proszku do pieczenia, 2-3 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, szczypta soli, szczypta chili 1 łyżka oleju + do smażenia;
*dynie pokroić w plastry i piec w przez ok 1h w temp. 200 stopni, następnie zmiksować blenderem
1. W  jednym naczyniu wymieszać wszystkie mokre składniki: puree z dyni, mleko,jajko, olej, w drugim naczyniu wszystkie suche składniki: mąka,cukier,sól,przyprawy,proszek do piecznia;
2.Suche składniki dodawać do mokrych cały czas mieszając, aż do uzyskania jednolitej masy;
3.Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, chocelką nabierać ciasto naleśnikowe, wlać na środek patelni i kolistym ruchem patelni formować okrągłe naleśniki. Smażyć do zarumienienia każdej ze stron;
4.Podawać ciepłe z cukrem pudrem lub syropem klonowym;
 
                                    Krem z dyni z curry i chili;
Dyniowe menu 
500 g dynia, 2 ząbki czosnku, 1 szt papryczka chili, 1 łyżeczka curry, 2 średnie ziemniaki, 1 l bulion,  sól do smaku, masło do smażenia, śmietana (opcjonalnie);
1.Dynię pokroić na kawałki,czosnek i papryczkę chili posiekać.
2.Czosnek i chili delikatnie zeszklić na maśle, dodać dynię i ziemiaki pokrojone w kostkę.Doprawić solą i curry; Dusić na maśle warzywa pod przykryciem około 10 minut.
3.Przełożyć warzywa z patelni do bulionu i gotować do miekkości warzyw. Po czym zmiksować  całość blenderem.
4.Nalewać gorącą zupę na talerze, dodając na środek 1 łyżkę śmietany;
Gotowe !!! Smacznego !
 
                            Łosoś na pieczonej dyni z młodym szpinakiem
Dyniowe menu
Dyniowe menu
 
300 g dynia, 100 g młody szpinak, 2 szt swieża papryczka chili, 1 ząbek czosnku, olej z oliwek, natka pietruszki, sól do smaku, pieprz do smaku;
1.Łososia opłukać osuszyć, ściągnąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki ( wg uznania), usunąć pincetą ośc; 2.Czosnek, papryczkę chili i pietruszkę posiekać;
3.Łososia opruszyć solą, pieprzem, dodać czosnek, chili, pietruszkę, polać z olejem z oliwek,wymeiszać i odstawić do lodówki na 1/2h;
4.W tym samym czasie dynię pokroić w małą kostkę,przełoyżć do formy do pieczenia, posypać solą, dodać posiekaną papryczkę chili, polać olejem z oliwek, wymieszać i piec ok.40 minut w temp. 200 stopni;
5.Młode liście szpinaku opłukać i oszuszyć, wyłożyć na talerze,posypać szczyptą soli i skropić olejem z oliwek;
6.Na szpinak kłaść upieczoną dynię;
7.Łososia wyjąć z lodówki i usmażyć po 3-4 minuty każdej ze stron; Wykładać na dynię ze szpinakiem; Smacznego!
 
                                                Ciasto z dyni
Dyniowe menu
Dyniowe menu 
150 g puree z dyni*,2 jajka, 50 g miód pszczeli, 50g cukier,100 ml olej sojowy, 200 g mąka pszenna, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia, 50 g rodzynki, 20 g posiekane orzechy włoskie;
*dynie pokroić w plastry i piec w przez ok 1h w temp. 200 stopni, następnie zmiksować blenderem
1.Odmierzyć 150 g puree z dyni i przełożyć do naczynia w którym będziecie miksować ciasto; Namoczyć rodzynki w gorącej wodzie;
2. Dodać jajka, cukier, miód i zacząć mieszanie mikserem; Gdy masa dyniowa podwoi optycznie objętość wlewać cały czas miksując olej;
3.Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kontynuować miksowanie aż do osiągniecia jednolitej masy;
4.Odcedzić rodzynki z wody, osuszyć i dodać do ciasta, to samo zrobić z orzechami, całość wymieszać;
5. Formę do pieczenia pokryć papierem do pieczenia i wyłożyć na nie ciasto. Piec w temp. 175 stopni ok. 30-40 minut ( do suchego patyczka); Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem;

                                          Z pozdrowieniami
                                                   Iwona 
caralajna 23.10.2013 17:54
też doceniam dynię za jej wszechstronność. w UK mają takie zawody na wyhodowanie największej dyni, pokazywali ostatnio w TV :) niesamowite okazy trzeba było specjalnymi podnośnikami przenosić. z dyni najbardziej lubię zupę, taką rozgrzewającą z curry, chili, pieprzem, cebulką .. mniam
borgia 23.10.2013 17:51
Fajnie, że post bardzo na czasie. Mam masę dyni - jak zresztą co roku. Zupę zostawiam sobie zawsze na później - bo mogę zamrozić do niej przecier dyniowy. Też robię z chili, bo taka najbardziej nam smakuje. Ostatnio zrobiłam pierożki z ricottą i szpinakiem w towarzystwie dyni pieczonej. Jest rewelacyjna. Nie mam kurcze czasu, aby wpisać. Ten łosoś szalenie mi się podoba, i z pewnością smakuje inaczej :). Nie tylko łosoś jako danie, ale i dynia w nim. Również pozdrawiam...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak