Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia nie musi być nudna…

Dawno temu znienawidziłam smak dyni i pewnie, gdyby nie narodziny Córki, do dziś uważałabym, że jest ona niemal niejadalna :-P Chcąc jednak ugotować Małej zupkę z dynią, którą wprost uwielbia, a jednocześnie nie marnować jedzenia, musiałam coś zrobić z pozostałą jej częścią, bo jak wiadomo niemowlęta zjadają tylko kawałeczek, a dynia nie należy do małych warzyw…

Dawno temu znienawidziłam smak dyni i pewnie, gdyby nie narodziny Córki, do dziś uważałabym, że jest ona niemal niejadalna :-P Chcąc jednak ugotować Małej zupkę z dynią, którą wprost uwielbia, a jednocześnie nie marnować jedzenia, musiałam coś zrobić z pozostałą jej częścią, bo jak wiadomo niemowlęta zjadają tylko kawałeczek, a dynia nie należy do małych warzyw…

I eksperymentując przekonałam się, że jest ona nie tylko bardzo smaczna, ale można z niej zrobić niemal wszystko i podać ją na śniadanie, obiad czy deser. Na dobry początek dnia przygotować możemy choćby jajecznicę z dynią i suszonym pomidorem



Potrzebować będziemy tylko:
 

2 jajka,

2-3 pomidory suszone,

5-10 dag dyni- obranej i pozbawionej miękkiego miąższu,

1 małą cebulę,

masło klarowane,

sól morską,

pieprz oraz szczypiorek

 

Oczywiście cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę dynię i suszone. Smażymy razem około 5 minut- co chwilę mieszamy, ale nie przykrywamy patelni pokrywką, aby dynia nie rozmiękła i pozostała chrupiąca. Dodajemy jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Jajecznicę podajemy gorącą, posypaną posiekanym szczypiorkiem.

 Na obiad możemy natomiast podać:


Dynia nie musi być nudna…
 

Dyniowe placuszki, do przygotowania których potrzebować będziemy:

 

1/2 szklanki mleka,

 150 ml jogurtu naturalnego,

 7-8 czubatych łyżek mąki,

 2 jajka,

40 dag dyni- oczywiście obranej i bez miękkiego miąższu

oraz olej do smażenia

 

Mleko ubijamy z jogurtem naturalnym, jajkiem i mąką. Dodajemy obraną i startą na grubych oczkach dynię, dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano średniej wielkości placuszki. Podajemy ciepłe, polane śmietaną i posypane cukrem.

 

Miłośnikom przysłowiowych pyrów, zaproponować możemy natomiast placki ziemniaczano- cukiniowo- dyniowe.


Dynia nie musi być nudna… 

Potrzebować tylko będziemy:

 

50 dag obranych ziemniaków,

 25 dag cukinii,

 25 dag dyni- obranej i bez miękkiego miąższu,

 2 duże jajka,

 5-6 czubatych łyżek mąki pszennej,

sól, pieprz oraz olej do smażenia

 

Obrane ziemniaki ścieramy na najdrobniejszych oczkach, dodajemy mąkę oraz jajka, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy dokładnie umytą i startą na grubych oczkach cukinię oraz obraną, pozbawioną nasion i miękkiego miąższu i startą na drobnych oczkach dynię, mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na rumiano średniej wielkości placki. Podajemy gorące, polane gęstą śmietaną i posypane cukrem.

 

Na deser upiec możemy:

Muffiny z dynią- najlepsze są na drugi dzień po przygotowaniu, tylko trzeba je koniecznie włożyć do foliowego woreczka- nabierają wtedy wilgoci i wprost rozpływają się w ustach.


Dynia nie musi być nudna…

Do ich przygotowaniu potrzebować będziemy:

1,5 szklanki mąki pszennej,

0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,

 5-6 czubatych łyżek cukru,

 1 łyżeczkę soda oczyszczona i łyżeczkę proszku do pieczenia,

szklankę mleka,

 0,5 szklanki oleju,

 2 jajka,

 2 szklanki obranej, pozbawionej pestek i miękkiego miąższu dyni,

 0,5 małego opakowania cukru waniliowego.

 

I jak to w przypadku wszystkich muffinek, wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Mleko miksujemy z olejem i jajkami. Zmiksowane płynne składniki wlewamy do sypkich i mieszamy łyżką. Dodajemy obraną i pokrojoną w drobną kostkę dynię. Ciasto wlewamy do papilotek ułożonych w blaszce do pieczenia muffinek (blachę można też wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą). Pieczemy 20 minut w temperaturze 190-200 stopni (patyczkiem sprawdzamy czy muffiny są gotowe).

 

Bardzo podobnie robimy także muffinki z dynią, rodzynkami i nutellą, które od razu dzięki nutelli są wilgotne. I choć bałam się, że wyjdą strasznie słodkie, bo oprócz nutelli dodałam, jak zazwyczaj, ½ szklanki cukru, wyszły idealne J


Dynia nie musi być nudna… 

Chcąc upiec ich 15 sztuk, potrzebować będziemy

 

1,5 szklanki mąki pszennej,

 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej,

 0,5 szklanki cukru,

 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i sody oczyszczonej,

 1 szklankę mleka,

 2 jajka,

 1,5 szklanki obranej, pozbawionej pestek i miękkiego miąższu, dyni,

 5 dag rodzynek,

 6-7 łyżek nutelli,

 0,5 szklanki oleju

 

I tradycyjnie oba rodzaje mąki, cukier, proszek do pieczenia i sodę dokładnie mieszamy. Olej miksujemy z jajkami i mlekiem. Płynne składniki wlewamy do sypkich i mieszamy łyżką. Dodajemy pokrojoną w kostkę dynię, rodzynki i nutellę, mieszamy. Ciastem napełniamy papilotki, ułożone w formie do muffinek. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 190-200 stopni (patyczkiem sprawdzamy czy są gotowe).

 

Równie prosta w przygotowaniu, ale bardzo wilgotna jest dyniowa babka, która bardzo posmakowała facetom stroniącym dotychczas, tak jak ja, od dyni.


Do jej przygotowania potrzebujemy:

2 jaja,

 4/5 szklanki cukru,

 5 czubatych łyżek mąki pszennej,

 3 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej,

 2 szklanki dyni- obranej i bez miękkiego miąższu,

 1 łyżeczkę sody oczyszczonej i łyżeczkę proszku do pieczenia,

 2 duże garści rodzynek,

½ szklanki oleju

Oraz tłuszcz do wysmarowania formy oraz bułkę tartą

 

Jajka ucieramy dokładnie z cukrem, dodajemy olej i dalej miksujemy. Wsypujemy zmieszane mąki (razem powinniśmy ich mieć czubatą szklankę), dokładnie łączymy składniki. Dodajemy startą na drobnych oczkach dynię, mieszamy, wsypujemy proszek do pieczenia i sodę i dalej mieszamy. Na koniec wrzucamy rodzynki (kilka sztuk zostawiamy do ozdoby) i dokładnie mieszamy. Ciasto wlewamy do małej keksówki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej dokładnie bułką tartą. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 190- 200 stopni (jeśli patyczek będzie suchy, możemy wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim ciasto jeszcze na około 10 minut). Polewamy ciasto czekoladową polewą (najlepiej domowej roboty) i dekorujemy rodzynkami. Podajemy do jedzenia, gdy polewa zastygnie.

 

Oczywiście z dyni można przygotować mnóstwo potraw, jak choćby dżemy- na słodko i na ostro czy zupy- kremy, ale najważniejsze to nie popadać w rutynę i spróbować przygotować z niej coś niestandardowego, a wtedy posmakuje niemal każdemu J

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

kochanyptysiu 26.10.2011 20:15
zdecydowanie się z tym zgadzam,w okresie koło Halloweenowym zawsze z nia szaleje:)
agnieszkalider 26.10.2011 09:47
Ja robię pyszną zupkę krem z dyni i smakuje wszytskim rewelacyjnie.
Sarenka 25.10.2011 20:28
Muffiny z dynią wyglądają super!
Jarlin 25.10.2011 18:17
Same smakowitości !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak