Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia królowa jesieni

Dynia króluje jesienią na naszych stołach w wielu pysznych daniach, wypiekach i w postaci dżemu.

Dyniowa tarta grzechu warta.

 

O warta, bo jest wilgotna i ma posmak słodyczy pochodzacy od cukru , który był dodany przy jej przygotowaniu.

 

Dynia królowa  jesieni

Prawda ,że wyglada jak letnie słońce...?

 

Można ją bardzo prosto wykonać . Do jej przygotowania potrzebujemy :

 

NA CIASTO;


240 g mąki pszennej

szczyptę soli

180 g miękkiej margaryny

2 łyżeczki cukru kryształu

3 łyżki zimnej wody

1 żółtko

 

 

DO MASY DYNIOWEJ  TZW. NADZIENIA POTRZEBUJEMY :


0,5 kg świeżej dyni obranej ze skóry i wydrążonym miąższem

125 g cukru kryształu

1 łyżeczkę imbiru Prymat

3 jajka

i 150 ml 12% śmietany.

1 łyżeczka kurkumy

 

Składniki potrzebne na ciasto wkładamy do miski i szybko zagniatamy.

Przekładamy na folię aluminiową , zawijamy i chłodzimy w lodówce 30 minut.

Po tym czsie wałkujemy na blacie kuchennym lub stolnicy podsypanej mąką i przekładamy do formy na tarte.

Chowamy do lodówki na czas przygotowania masy z dynii.

Formę wcześniej smarujemy margaryną .

 

Dynię kroimy na małe kawałki i z dodatkiem kurkumy gotujemy do miękkości.

Odcedzamy i studzimy.

Blenderem Bosch miksujemy na papkę .

 

Dynia królowa  jesieni

 

Do wystudzonej dyni dodajemy następnie resztę składników i dokładnie miksujemy.

Wykładamy na schłodzone ciasto.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni C i pieczemy 50 minut.

Po upieczeniu posypujemy cukrem kryształem lub pudrem.

 

Dynia królowa  jesieni

 

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak