Cukinia, należy do roślin dyniowatych i jest blisko spokrewniona z kabaczkiem. Wytwarza płożące się łodygi, wzniesione na grubych szypułkach wielkie powycinane liście, kwiaty żółte, męskie i żeńskie. Jadalny jest ciemnozielony wydłużony owoc, najsmaczniejszy zerwany niezupełnie dojrzały. Cukinia pochodzi z południa Europy a jej uprawę upowszechnił w Polsce Instytut Warzywnictwa w Skierniewicach. Jest delikatniejsza w smaku od kabaczka i można ją spożywać ugotowaną lub bardzo młodą - surową w sałatkach. Cukinia, podobnie jak dynia, ma dużo witaminy A oraz niewielkie ilości soli mineralnych.
Na działce za sprawą mojego taty cukini mamy dostatek, właśnie zaczynają nadawać się do zrywania, a ja miałam swoje pomysły na ich wykorzystanie.
grillowana cukinia
- 1 szt cukini,
- 1 łyżka oleju,
- 4 ząbki czosnku,
- do smaku sól pieprz kolorowy
Cukinię opłukać, odciąć końcówki i pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok. 1 centymetra. Czosnek wycisnąć przez praskę, wymieszać z olejem. Posmarować plastry cukinii i odstaw na 20 min do lodówki, następnie grillować przez ok. 3 min na każdej stronie. Pod koniec pieczenia przyprawić pieprzem kolorowym i solą.
szaszłyki z grillowanej cukini i mozzarelli
Składniki:
- 6 płatów cukini grillowanej,
- 1 szt ser mozzarella,
- do smaku pieprz kolorowy sól
4 grillowane płaty cukini z czosnkiem i oliwą zwinąć w rulonik, mozzarellę pokroić na kawałki, nabijać naprzemiennie na szaszłykowe patyczki, ser, cukinię, ser, cukinię i ser. Położyć na patelni grillowej, obracać tak by ser lekko się rozpuścił. Pozostałe cukinie pokroić na mniejsze plastry i wraz z resztkami mozzarelli ozdobić szaszłyki, Doprawić sola i pieprzem kolorowym.