Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duchy, zjawy i upiory, diabły, strzygi, inne zmory.

czyli Halloween po polsku...

Halloween jako święto obchodzono już 2000 lat temu, było zapoczątkowane przez Celtów. Obchodzili je 31 października. Święto to zwane "Wigilia Wszystkich Świetych" - według dawnych wierzeń dusze zmarłych wracały w następnym roku na ziemię, żeby wejść w ciała żywych. Aby temu zapobiec, 31 października Celtowie wymyślali różne przebrania mające imitować demony i upiory. Przebrani tańczyli wokół rozpalonych ognisk, robiąc dużo hałasu, żeby je odpędzić od ludzkich siedzib. Chcąc zapewnić sobie przychylność duchów, stawiano w przedsionkach i izbach kuchennych specjalnie przygotowane jadło. W XIX wieku święto pojawiło się w USA i zmieniło swój charakter na radosny - tej nocy przebrane dzieci chodzą grupami od domu do domu, pukają do drzwi i domagają się słodyczy - jeśli ich nie otrzymają, straszą gospodarzy. W Polsce dzień następny zwany świętem „Wszystkich świętych” jest niestety raczej smutnym świętem, kiedy to odwiedzamy groby i wspominamy umarłych. Trzeba jednak przyznać, że coraz więcej osób zaczyna obchodzić Halloween i u nas. Nie jest to typowo obchodzone, ale pojawiają się w naszych domach ozdobne dynie, a także wypieki typowo Halloweenowe.

Duchy, zjawy i upiory, diabły, strzygi, inne zmory.

Zdjecie pochodzi z http://obrazeczkiniki.bloog.pl/id,3867387,title,halloween-obrazki,index.html?ticaid=5d4ab

U mnie też Halloween odbiło się w kuchni:)

Pojawiły się paluchy czarownicy:

 

Duchy, zjawy i upiory, diabły, strzygi, inne zmory.

Duchy, zjawy i upiory, diabły, strzygi, inne zmory.

Duchy, zjawy i upiory, diabły, strzygi, inne zmory.

Składniki:

 1,25 szklanki mąki 

 1/2 kostki masła 

  1 szt jajko 

 1/3 szklanki cukru  pudru,

 4 krople aromatu migdałowego 

 2 łyżeczki cynamonu

migdały

 

              1 łyzeczka proszku  do pieczenia

             barwnik spożywczy zielony

 

Z mąki, proszku, cynamonu i cukru robimy mieszankę, dodajemy posiekane masło i wyrabiamy masę. Wbijamy jajko, dodajemy aromat, robimy ciasto, które następnie wkładamy do zamrażalnika na 10-15 minut. Po tym czasie wyciągamy, formujemy palce, powinny być cienkie, bo potem urosną. W miejscu paznokcia wkładamy połówkę migdała, nacinamy miejsca jak na palcach. Pieczemy na wytłuszczonej formie w 180 stopniach przez ok 10-15 minut. Smacznego:)

 

Oraz na kolację mumie:)

Duchy, zjawy i upiory, diabły, strzygi, inne zmory.

Duchy, zjawy i upiory, diabły, strzygi, inne zmory.

Parówki owijamy ciastem francuskim, pociętym w paski. Zostawiamy tylko miejsce na twarz. Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach. Oczka robimy np. ketchupem po upieczeniu.

 

A co z dynią? Z dynią był chlebek:)

Duchy, zjawy i upiory, diabły, strzygi, inne zmory.

Duchy, zjawy i upiory, diabły, strzygi, inne zmory.

Składniki: 

2 szklanki mąki

0,75 szklanki oleju

2 łyżki cynamonu

3 szt jajka

2 szklanki startej dyni

1 garść orzechów włsokich

migdały

1 łyżeczka sody oczyszczonej

0,5 szklanki cukru

1 cukier waniliowy

Jajka ubić z cukrami, dodać mąkę wymieszaną z cynamonem i sodą, wlać olej i zmiksować na masę. Dodać rozgniecione orzechy, migdały i cukinię, wymieszać. Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem, piec w 180 stopniach ok 30-40 minut.

 

Szkoda,że Halloween jest tylko raz w roku…

 


 

 


 

 

bami 30.10.2011 19:38
Świetny chlebek dyniowy! :) Ubolewam jednak nad faktem, że nasze staropolskie Dziady odeszły w zapomnienie, a na ich miejsce przyjmujemy zwyczaje z Zachodu...Szkoda...
Jolanta41 30.10.2011 15:49
Kulinarne podejście do strachów, duchów i ... \"jędzowatych\" paluchów baaardzo kreatywne! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak