Drożdżowe baranki i króliczki na święta

Opublikowano: 28.03.2012
Autor: IZABELA29
Drożdżowe baranki i króliczki na święta
Jako fanka ciast drożdżowych postanowiłam pobawić się w kuchni w tworzenie oto takich stworków świątecznych.

 

 

                                       DROŻDŻOWE BARANKI


 

Składniki:


300 g mąki tortowej

9 łyżek cukru kryształ

1/2 szklanki  ciepłego mleka

2 jajka

50 g  roztopionej margaryny

20 g świeżych drożdży

lukier 

kakao

wykałaczki

 

 

Taka porcja ciasta starczy na 3 baranki ,2 zajaczki i jednego wielkanocnego baranka z formy.

A więc:

Drożdże rozmącamy widelcem w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i mąki. Odstawiamy na chwile.

Do miski wsypujemy resztę mąki, cukier i wbijamy jajka.

Dolewamy wyrosniety rozczyn i wyrabiamy możemy zrobić to robotem , bo ciasto jest lużne. Na koniec dodajemy margarynę i dalej wyrabiamy.

Odstawiamy przykryte ściereczką  na 30 minut w ciepłe miejsce.

 

 Po wyrośnięciu ciasto wykładamy na stolnice, dzielimy na 10 równych kawałków.

Z 3 części robimy baranka na nóżkach.:

Ciasto dzielimy na 2 części, z jedenj robimy tułów kształtując ogonek.

Z reszty robimy głowę , uszy, które delikatnie przed pieczeniem wsadzamy pod głowę baranka i 4 kulki na nogi.

 

Z 2 kawałków ciasta robimy zajączki:

Podobnie jak przy barankach dzielimy każdy kawałek na dwie części. Kształtujemy brzuszek, głowę , łapki ,uszy i wałeczek jako nogi.

 

 

         

 

 

Układamy kolejno każdą część baranków i zajaczków na wyłożonej folią aluminiową blaszce.

Folię smarujemy margaryną i posypujemy mąką.

 

Smarujemy każdą część mlekiem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 stopni C przez 13-15 minut.

Po wyjęciu i wystudzeniu składamy baranki. Wbijamy w nóżki wykałaczki i wbijamy kolejno w brzuszek , tak samo robimy z głową. Z białego lukru robimy oczka i wełne baranków. Zajaczkom wąsiki i oczy.

Na koniec dodajemy odrobinę kakao do białego lukru i dekorujemy nasze wypieki.

 

 

 

    

 

 

Po zrobieniu baranków i zajaczków zostało mi trochę ciasta. Wykorzystałam je do zrobienia baranka w formie. Ciasta wystarczyło idealnie by baranek miał idealne wymiary.

 

 

prymat