Drożdżowe

Opublikowano: 24.02.2011
Autor: jolajka
Drożdżowe
Najpiękniejszy smak dzieciństwa!

Kilka dni temu mieliśmy imprezkę powiązaną ze smakami naszego dzieciństwa. Każdemu  z nas tkwi w umyśle taki smak czy zapach. Dla jednych jest to jajecznica na cebuli, dla innych zalewajka z dużą ilością kwasnej śmietany czy chleb wyjęty prosto z pieca popijany ciepłym jeszcze mlekiem. Ale prawie kazde takiw wspomnienie dotyczy czasu spędzanego u babci.
Dla mnie takim smakiem jest zwykłe drożdżowe, chociaż może nie takie zwykłe, bo nigdy nie udało mi się upiec takiego ciasta, jak to robiła moja babcia! Był przepyszny, słodki choć kluchowaty. 
Dzisiaj też u każdego drożdżowe inaczej smakuje, każdy ma na nie swój sposób.
Najważniejsze elementy drożdzowego to mąka, drożdże, mleko i sól, a poza tym cukier, jajka i tłuszcz. Koniecznie pamiętajmy o tym , aby mleko nie było za gorące kiedy robimy rozczyn i pamiętajmy, że piekarnik nie może być za gorący. 

Robimy z niego babki, bułeczki, ale też chleb czy jakieś inne wytrawne...
No i oczywiście pączki, juz nie długo wszędzie będzie nimi pachnieć,bo przecież zbliża się tłusty czwartek.
 

 

prymat