Dorsz najczęściej gości na naszym stole.....

Opublikowano: 27.11.2012
Autor: IZABELA29
Dorsz najczęściej gości na naszym stole.....
Od kiedy pierwszy raz spróbowałam dorsza stał się częstym bywalcem w mojej kuchni oczywiście jako produkt do przygotowania. Nie kupuje go w sklepie lecz dostaję od znajomego, który jeździ nad morze i sam go łowi. Dobrze mieć takich znajomych...:)

    Roladki z dorszem idealnie się prezentuja na  domowym przyjęciu. Z tego względu, że jest rzadko czasem jadany znajdzie swoich zwolenników wśród naszych gości. 

 

 

    Roladki z dorszem i risotto z pęczaku z  grzybami.

 

      

 


    Do przygotowania roladek potrzebujemy :

   1 dorsza filet świeży może być wcześniej mrożony,
    przyprawe do ryb Prymat,
    pieprz czarny mielony Prymat,
    100 g kaszy jęczmiennej pęczak,
    200 g grzybów leśnych np opieniek,
    1 cebula biała,
    3 pomidory całe z puszki,
    2 łyżki masła,
    1 jabłko,
    1 łyżka oregano Prymat,
    1
  marchewka wcześniej ugotowana,
    1 łyżka oleju roślinnego,
    Kucharek - uniwersalny do smaku,
    1 cukinia młoda


                         

 
 


Dorsza opatroszonego i pozbawionego ości gotujemy opruszonego przyprawą do ryb Prymat i czarnym pieprzem Prymat na parze.

Kasze gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i lekko studzimy.
Opieńki myjemy ,odkrawamy kapelusze, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie.

Odcedzamy, studzimy i drobno siekamy.
Cebulę drobno kroimy w kosteczkę.

Przesmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy grzyby, chwilę smażymy.

Łączymy z kaszą, ugotowaną wcześniej marchewką i pomidorami.
Pomidory i marchewkę lekko rozgniatamy widelcem. Doprawiamy pieprzem i odrobiną Kucharka.

Cukinie myjemy kroimy od środka w cienkie długie paski. Solimy.
Skrapiamy olejem i pieczemy  na kratce 15 minut w temp. 200 stopni C.
Wyjmujemy studzimy.

Na każdy pasek cukinii nakładamy cienki kawałek
dorsza, a nastepnie 2 łyżeczki farszu - risotto.

Zwijamy delikatnie w rulonik i spinamy wykałaczkami.

Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy plastry jabłka
opruszone oregano.
Smażymy chwilę do momentu aż zrobią się miękkie.

 

            

 

Smacznego.... i do kolejnego połowu......

               

prymat