Dorsz najczęściej gości na naszym stole.....
Roladki z dorszem idealnie się prezentuja na domowym przyjęciu. Z tego względu, że jest rzadko czasem jadany znajdzie swoich zwolenników wśród naszych gości.
Roladki z dorszem i risotto z pęczaku z grzybami.
Do przygotowania roladek potrzebujemy :
1 dorsza filet świeży może być wcześniej mrożony,
przyprawe do ryb Prymat,
pieprz czarny mielony Prymat,
100 g kaszy jęczmiennej pęczak,
200 g grzybów leśnych np opieniek,
1 cebula biała,
3 pomidory całe z puszki,
2 łyżki masła,
1 jabłko,
1 łyżka oregano Prymat,
1 marchewka wcześniej ugotowana,
1 łyżka oleju roślinnego,
Kucharek - uniwersalny do smaku,
1 cukinia młoda
Dorsza opatroszonego i pozbawionego ości gotujemy opruszonego przyprawą do ryb Prymat i czarnym pieprzem Prymat na parze.
Kasze gotujemy wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy i lekko studzimy.
Opieńki myjemy ,odkrawamy kapelusze, a następnie gotujemy je w osolonej wodzie.
Odcedzamy, studzimy i drobno siekamy.
Cebulę drobno kroimy w kosteczkę.
Przesmażamy na łyżce oleju.
Dodajemy grzyby, chwilę smażymy.
Łączymy z kaszą, ugotowaną wcześniej marchewką i pomidorami.
Pomidory i marchewkę lekko rozgniatamy widelcem. Doprawiamy pieprzem i odrobiną Kucharka.
Cukinie myjemy kroimy od środka w cienkie długie paski. Solimy.
Skrapiamy olejem i pieczemy na kratce 15 minut w temp. 200 stopni C.
Wyjmujemy studzimy.
Na każdy pasek cukinii nakładamy cienki kawałek dorsza, a nastepnie 2 łyżeczki farszu - risotto.
Zwijamy delikatnie w rulonik i spinamy wykałaczkami.
Jabłko myjemy, kroimy w ćwiartki, a następnie w plastry.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy plastry jabłka opruszone oregano.
Smażymy chwilę do momentu aż zrobią się miękkie.
Smacznego.... i do kolejnego połowu......