Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku Miechel Moran w mojej kuchni IV

Czwarta już odsłona kuchni Michela Morana, która chyba na stałe wpisała się do mojego menu. Kolejny raz prosto i szybko. Dziś Beignets z jabłkami z odcinka 52. Zapraszam

W oryginalnym przepisie nie ma cynamonu w cieście, ale nie mogłam się powstrzymać i odrobinę dodałam. Wyszło bardzo smakowicie.  Placuszki podałam córce na obiad. Zdziwiłam się gdy po drugim poprosiła o następnego:) Idealny dla dzieciaków! Polecam

Pochwalę się , że tło do zdjęcia to najnowsze dzieło córy + lekka pomoc mamusi :)

Doradca Smaku Miechel Moran w mojej kuchni IV
SKŁADNIKI:

jabłko 2 szt

drożdże 10 g

mąka 125 g

jajka 2 szt

mleko 200 ml

olej do smażenia

cynamon 1 łyżeczka

cukier waniliowy do posypania

sól 1 szczypta

 

PRZYGOTOWANIE:

Jabłka umyć - ja nie obierałam ze skórki choć w oryginalnym przepisie tak jest. Pokroić w plastry. Wyciąć gniazda nasienne. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do miski wsypać mąkę oraz cynamon , dodać rozrobione w odrobinie wody drożdże oraz 2 żółtka.  Delikatnie mieszamy, stopniowo dodając mleko. Mieszamy aż masa będzie gładka, następnie łączymy z białkami. Plastry jabłek obtaczamy w przygotowanym cieście i smażymy na złoty kolor. Podałam posypane cynamonem i cukrem waniliowym. Smacznego:) 

leonowie 12.06.2013 13:38
oczywiście , że dla mamusi :)
IwonaDD 12.06.2013 11:29
pyszne są te placuszki,a rysunek śliczny,ciekawi mnie czy dedykacja dla mamusi czy p.Morana, a może dla obydwojga :)
12.06.2013 10:41
no to już mam pomysł dla mojego niejadka. super.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak