Doradca Smaku Michel Moran w mojej kuchni III

Opublikowano: 09.06.2013
Autor: leonowie
Doradca Smaku Michel Moran w mojej kuchni III
Od jakiegoś czasu podpatruję Michela Morana i wypróbowuję Jego przepisy. Była już Kapusta włoska z grzybami i rodzynkami oraz Warzywa faszerowane. Muszę przyznać , że przepisy są proste w wykonaniu i bardzo smaczne.

 

Dziś tortilla hiszpańska z odcinka 56 - podejście pierwsze. Zrobiłam ją z 3 średniej wielkości młodych ziemniaków i samych białek ( pozostałości po tiramisu ) a porcja wyszła całkiem spora. Zjadłam razem z córą :) Przepysznie, polecam.

Doradca Smaku Michel Moran w mojej kuchni III

SKŁADNIKI:

na 1 porcję:

ziemniaki 3 średniej wielkości

cebula 1/2 szt

jajka 2 szt

oregano 1 szczypta

pieprz biały 1 szczypta

sól morska 1 szczypta

olej 2 łyżki

 

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki u mnie młode więc nie obierałam tylko umyłam, ale można użyć starszych i obrać, pokroić w dość cienkie plastry. Opłukać, osuszyć. W garnku lub we frytkownicy rozgrzać olej i podsmażyć ziemniaki. Następnie przełożyć je na papierowy ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Cebulę pokroić w piórka i lekko zeszklić. Warzywa ostudzić i przełożyć do miski. Dodać jajka, oraz przyprawy. Wymieszać. Wlać na rozgrzany tłuszcz. Smażyć na większym ogniu, następnie przewrócić placek, zmniejszyć ogień, przykryć przykrywką i podsmażać do ścięcia jajek. Podałam na plastrach pomidora z kwaśnym jogurtem. Smacznego:) 

prymat