Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku Michel Moran w mojej kuchni

Przyznam się bez bicia ,że pana Moran poznałam dopiero gdy zaczął się Masterchef. Już wtedy zafascynowała mnie jego kuchnia. Teraz pojawiła się świetna okazja na wypróbowanie Jego przepisów.

Zaczęłam od odcinka nr 58, czyli warzywa faszerowane. Kabaczek, bakłażan i pomidor to warzywa , któe idealnie się do tego nadają. Samo nadzienie nie jest ciężkę i wspaniale smakuje. Potrwa idealna na każdą pogodę, następnym razem spróbuję przygotować na grillu :) Polecam

Doradca Smaku Michel Moran w mojej kuchni

SKŁADNIKI:
mięso mielone w oryginale wieprzowe u mnie z indyka 200 g
bakłażan 1 szt
pomidor 2 szt
cukinia 1 mała
szalotka 1 szt
sól morska 1 łyżeczka płaska
pieprz 1 szczypta
papryka mielona słodka 1 łyżeczka
przyprawa do mięsa mielonego 1 łyżeczka płaska
oliwa z oliwek 2 łyżki

PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory przekroić na pół, wyciągnąć z nich miąższ i przełożyć do miseczki. Cukinię pokroić w grubsze plastry lub tak jak ja stożki, wyciągnąć miąższ ( ale nie do końca , aby powstały miseczki) i przełożyć do miseczki. Tak samo zrobić z bakłażanem. Miąższ z warzyw drobno posiekać, dodać pokrojoną cebulę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Lekko posolić , popieprzyć i podsypać papryką mieloną słodką. W tym czasie warzywa ułożyć na blaszce, posypać solą i podpiec w piekarnika ok 10 minut. (temp 170 stopni). Farsz ostudzić, wymieszać z mięsem mielonym oraz przyprawą do mięsa. Podpieczone warzywa nadziewać mięsem, zapiekać 20 minut w 17 stopniach. Smacznego:) 

caralajna 05.06.2013 17:15
fajnie! a ja bym chciała zrobić 'Jajko mollet z kawiorem i szampanem' z odcinka 26, ale składniki są trochę z wyższej półki :|
leonowie 04.06.2013 22:04
dokładnie tak jak piszesz :) spodobał mi się każdy jego przepis i już kilka przygotowałam:)
IwonaDD 04.06.2013 21:42
śliczne ci te faszerowane warzywa wyszły,a Michel Moran masz racje, jego kuchnia ma swój urok, z nim wszystko wydaje się takie proste.. panuje taka atmosfera spokoju, elegancji, ma w sobie to "coś", co sprawia,że po objerzeniu jego programu masz ochotę przygotować jego dania od razu, bez czekania na jutro!
leonowie 04.06.2013 20:34
Dziękuję:)
04.06.2013 20:17
ja tez robiłam i są pyszne, ale nie wyglądały tak ładnie jak twoje.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak