3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 szklanki otrąb pszennych
3/4 szklanki pestek słonecznika
0,5 szklanki siemienia lnianego
0,5 szklanki pestek dyni
1 kg mąki do wyrobu chleba
3 łyżeczki soli
3 łyżeczki cukru
0,5l wody gazowanej
zakwas - rozczyn
0,5l ciepłej wody niegazowanej
Wykonanie:
Wszystkie składniki suche mieszamy w misce drewnianą łyżką lub ręką. Następnie dolewamy wodę gazowaną oraz niegazowaną i dodajemy zakwas na chleb (przepis na własny domowy zakwas również na moim profilu). Mieszamy wszystko po czym odstawiamy na 1-2 godziny pod przykryciem. Po upływie tego czasu z miski odbieram 3 łyżki ciasta i wkładamy do słoiczka (to będzie nasz zakwas na następny chleb) a resztę ciasta przekładamy do foremek. Ciasto w foremkach odstawiamy na 10-12h. Jest to dość długi czas, więc ja osobiście robię to ciasto na chleb wieczorem i po prostu zostawiam na no. Rano jak tylko wstanę chlebek jest gotowy do pieczenia. Przed upieczeniem wierzch smaruję olejem. Piekę w nagrzanym piekarniku 170C przez 1,5godziny. Chleb jest bardzo chrupiący ale przed krojeniem poczekać aż wystygnie.