Domowe wędlinki

Opublikowano: 07.01.2012
Autor: danusia19671
Domowe wędlinki
Podstawowym surowcem do wyrobu wędlin jest mięso w elementach całych lub rozdrobnionych, poddane różnym procesom, jak:solenie, peklowanie, wędzenie, suszenie oraz obróbka cieplna. Do produkcji wędlin używa się różnych przypraw, jak:sól, saletra, czy sól peklowana, pieprz,czosnek,majeranek, ziele angielskie itp. Wędliny ze względu na czas ich przechowywania dzieli się na trwałe, które nie tracą wartości odżywczych i smakowych. Półtrwałe, zawierające 50% wody, utrzymujące świeżość w ciągu jednego tygodnia, i nietrwałe, o zawartości wody powyżej 50% które mogą być przechowywane do trzech dni, i to w odpowiednich warunkach chłodniczych.

Podaję przepis na 5 kg mięsa

SKŁADNIKI:
karkówka -2 kg
schab b/k-1 kg
łopatka wieprz b/k -2 kg
woda -6 l
pektosoli -0,5 kg
czosnek  -1 główka
pieprz czarny w ziarnach-1 opak
ziele angielskie -1/2 opak
liście laurowe - kilka szt
siatka masarska
 OPIS PRZYGOTOWANIA:
Odlać 0,5 litra wody, dodać wszystkie przyprawy,gotować 5 minut pod przykryciem.
Następnie ugotowany wywar wlać do pozostałej zimnej wody, wymieszać.
Wodę przelać do dużego kamionkowego garnka.
Do wody włożyć mięso, tak by mięso było całkowicie zanurzone w zalewie, odstawiamy w chłodne miejsce na 2 tygodnie, co jakiś czas obracając mięso na drugą stronę.
Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, osączyć i tą zalewą szprycować dobrze mięso za pomocą strzykawki.
Mięso włożyć do siatki masarskiej, przygotować do wędzenia.
Mięso uwędzić.
Do dużego garnka wlać wodę, włożyć mięso i parzyć przez 1,5 godz. w 85 stop.
Schab parzymy krócej.
Woda w której parzymy mięso nie może się zagotować.
Gotową wędlinę wyjmujemy z wody, osączamy i studzimy.
SMACZNEGO:)
 Podaję zdjęcia gotowych wędlin
1 -baleron swojski
2- baleron
3 -schab
4 schab
5 -łopatka
6- łopatka 

prymat