Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe nalewki na zdrowie i poprawę nastroju.

Będąc od niedawna posiadaczką niewielkiego sadku owoce z niego wykorzystuje nie tylko na słodkie przetwory zimowe, ale równie na rozgrzewające i poprawiające humor nalewki .

Twórcą pierwszej nalewki, jak podają żródła, miał być Hipokrates, który robił je na bazie wina.

Przełomem w produkcji alkoholu było wydestylowanie przez alchemików arabskich spirytusu. I tak się zaczęła produkcja nalewek na użytek domowy.
Wykorzystując dostępne owoce proponuję Wam kilka sprawdzonych przepisów na nalewki, które w zimowe wieczory nie tylko rozgrzewają, ale i poprawiają humor.

 

Zacznę od ratafii, gdyż jest to nalewka robiona na bazie różnych owoców sukcesywnie dojrzewających.

 

 

 

 

 

 

 

RATAFIA


Składniki:
1 litr spirytusu
½ szklanki płatków dzikiej róży
1 szklanka truskawek
1 szklanka poziomek
1 szklanka jagód
1 szklanka porzeczek
1 szklanka malin
1 szklanka czereśni
1 szklanka wiśni

  Domowe nalewki na zdrowie i poprawę nastroju.



Wykonanie:


Do gąsiorka lub słoja wlać spirytus, dodać przebrane płatki róży, zakręcić i postawić w słonecznym miejscu. W miarę dojrzewania w/w owoców dosypywać je do słoja.
Ten cykl powinien trwać dwa miesiące licząc od daty dołożenia ostatnich owoców.
Po tym czasie zlać nalewkę. Ugotować syrop z ½ litra wody i ½ kg cukru i ostudzić.
Do zimnego syropu wlać jeszcze ½ litra spirytusu, a następnie wymieszać z przecedzoną nalewką i odstawić na 1 tydzień. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, rozlać do butelek i wynieść w zimne miejsce na pół roku.
Jest to jedna z nalewek, której czas przygotowania trwa bardzo długo, ale zapewniam, że warto.


Inną proponowaną nalewką, taką, którą możemy przygotować o każdej porze roku jest:

 

Domowe nalewki na zdrowie i poprawę nastroju.  

 

 

 

 

 

 

 

CYTRYNÓWKA


Składniki:
6 sztuk cytryn
3 szklanki wody
1 szklanka cukru 
½ litra spirytusu

 


Wykonanie:


Cytryny sparzyć wrzątkiem i pokroić w cienkie plasterki.
Wodę z cukrem zagotować i lekko ostudzić. Włożyć do syropu cytryny, odczekać aż syrop całkowicie wystygnie, wlać spirytus i garnek szczelnie przykryć. Można owinąć go folią i przykryć pokrywką odstawiając na 5 godzin nie dłużej, bo nalewka zgorzknieje.
Po tym czasie wyjąć cytryny, nalewkę przecedzić i rozlać do butelek.
Jest to jedyna nalewka, która nie wymaga leżakowania.
Z cytryn proponuję zrobić tez likier, bardzo smaczny o dłuższej produkcji, a im dłużej leżakuje, tym bardziej smakuje.


LIKIER CYTRYNOWY

Składniki:


2 sztuki dużych cytryn
1 kg cukru
1 litr wody
1 litr spirytusu


Wykonanie:


Cytryny porządnie umyć, cienko obrać ze skórki, włożyć do słoja i zalać spirytusem – odstawić na trzy dni.
Po tym czasie ugotować syrop z wody i cukru i ostudzić.
Spirytus zlać odcedzając skórki cytryny i połączyć go z syropem. Pozostawić go w zamkniętym słoju na dwie doby.
Po tym czasie likier przefiltrować przez gazę lub filtr do kawy, rozlać do butelek, zakręcić i odstawić na trzy tygodnie.
Likier im dłużej stoi, tym jest lepszy.

Mając dostęp do śliwek dość często robię różnorodne nalewki testując ich smak.
Oto sprawdzone przepisy warte wypróbowania:

 

 

 

 

 

 

ŚLIWOWICA NA MIODZIE


Składniki:


2 kg śliwek
1,5 kg miodu
spirytus
wódka

  Domowe nalewki na zdrowie i poprawę nastroju.


Wykonanie:


Śliwki umyć, 20 dag śliwek zostawić z pestkami, pozostałe wydrylować.. Włożyć śliwki do dużego słoja ,zalać spirytusem tak by przykryć owoce. Słój zakręcić i odstawić na 3 tygodnie, wstrząsając nim od czasu do czasu. Po tym czasie zlać spirytus ,zakręcić i odstawić, a do śliwek dodać miód i ponownie odstawić na okres 3 tygodni.
Po upływie tego czasu, sok miodowy łączymy z wcześniej zlanym spirytusem, a owoce zalewamy wódką w takiej ilości by przykryła śliwki. Po tygodniu zlewamy nalew, łączymy ze spirytusem, przecedzamy przez gazę lub filtr i zlewamy do butelek. Nalewkę wynosimy w chłodne miejsce, im dłużej stoi, tym jest smaczniejsza.


Powyższa nalewka jest dość droga ze względu na składniki więc możemy zrobić inną , tańszą, ale też smaczną.

NALEWKA ZE ŚLIWEK

Składniki:


1 kg śliwek
½ litra spirytusu
¾ kg cukru


Wykonanie:


Śliwki umyć, zalać spirytusem i odstawić w ciemne miejsce na 5 tygodni.
Po tym czasie zlać spirytus, a owoce zasypać cukrem. Często wstrząsając słojem, a po upływie następnych 5 tygodni zlać sok i połączyć ze spirytusem.
Nalewkę zlać do butelek, zakorkować i wynieść i chłodne miejsce.

Przygotowując nalewki w okresie dojrzewania owoców, zawsze wiem, że gdy przyjdą święta nie będę martwiła się co dać komu pod choinkę. Często obdarowuję najbliższych tym, co sama zrobiłam.
.

 

ben-ka 20.12.2014 21:42
Chyba muszę przelewać nalewki pod choinkę w mniejsze buteleczki, tylko po to, by zostawić dla niespodziewanych gości lubiących naleweczki:)
caralajna 20.12.2014 17:12
uwielbiam domowe nalewki :) lubię też odwiedzać osoby, które je robią :P
anemon 20.12.2014 13:10
Ale masz bogato i smakowicie wypełnioną piwniczkę. Bardzo ciekawe przepisy.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak