Niedługo nadejdą upalne dni, wtedy mamy ochotę na jakieś chłodne smakołyki, często są to lody. Jednak ja ostatnio rozsmakowałam się w domowych lodowych deserach. Są idealne na każdą okazję, gdyż wyglądają i smakują znakomicie. Ponadto mamy kontrolę nad tym co jest w ich składnikach i możemy je sobie komponować smakowo wedle upodobań.
1. Pierwsza propozycja to malinowo-truskawkowy deser lodowy:
Składniki:
- 250 g truskawek
- 2 łyżki cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- malinowa masa śmietanowa
- mix orzechów
Przygotowanie:
masę można zamrażać), zmiksować wszystko dokładnie. Do keksówki wyłożyć połowę masy, dodać 3 łyżki zmielonych orzechów i połowę zmiksowanych truskawek, zamieszać łyżką, przełożyć resztę masy, znów dodać truskawki i orzechy, zamieszać i wyrównać powierzchnię deseru, zakryć folią i włożyć do zamrażalnika na około 4 godziny.
Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, odkleić ciasto od folii i przełożyć na talerz. Posypać orzechami. Pokroić deser w plastry, można podawać z bitą śmietaną i świeżymi truskawkami.
2. Jadłam już lody gryczane, pomyślałam czemu by nie zrobić lodów z kaszy kuskus. Nie namyślałam się długo i przygotowałam Lody truskawkowe z kaszą kuskus. Uczciliśmy nimi 1 rocznicę naszego bloga.
Składniki:
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek kaszy kuskus
- 200ml skondensowanego waniliowego napoju sojowego
- 100 ml śmietany 30%
- 250 dag truskawek
Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia 200 ml skondensowanego waniliowego napoju sojowego. Kaszę wsypujemy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru pudru i zalewamy wrzącym napojem i przykrywamy pokrywką. Blenderem miksujemy truskawki. Żółtka miksujemy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy kaszę cały czas miksując. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do zimnej masy. Dodajemy 3/4 zmiksowanych truskawek i jeszcze raz mieszamy, ale niezbyt dokładnie. Wstawiamy do zamrażarki. Co 2 godziny wyjmujemy i miksujemy mikserem, by rozbić grudki. Gdy lody są gotowe, wykładamy po 3 gałki, dekorujemy jogurtem greckim, pozostałymi truskawkami i płatkami czekolady.
3. Lody z kaszy kuskus z czekoladową pianką.
Składniki:
- 2 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 5 łyżek kaszy kuskus
- 200ml skondensowanego waniliowego napoju sojowego
- 100 ml śmietany 30%
- 250 dag truskawek
- 250 ml waniliowego napoju sojowego
- 1 opakowanie Mousse czekoladowy
Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia 200 ml skondensowanego waniliowego napoju sojowego. Kaszę wsypujemy do miski, wsypujemy 2 łyżki cukru pudru i zalewamy wrzącym napojem i przykrywamy pokrywką. Blenderem miksujemy truskawki.
Żółtka miksujemy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy kaszę cały czas miksując. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do zimnej masy. Dodajemy 3/4 zmiksowanych truskawek i jeszcze raz miksujemy. Wstawiamy do zamrażarki. Co 2 godziny wyjmujemy i miksujemy mikserem, by rozbić grudki.
Do wysokiego naczynia wlewamy 250 ml zimnego napoju sojowego, wsypujemy opakowanie czekoladowego mousse, miksujemy na najwyższych obrotach ok. 3 minuty. Wstawiamy do lodówki.
Gdy lody są gotowe, wykładamy po 2 gałki, czekoladową pianką, cukrowymi motylkami i płatkami czekolady.
4. Propozycja nie dla abstynentów, gdyż deser ma w sobie dużą ilość owoców- jeżyn z domowej nalewki na spirytusie.Składniki :
- 1 szklanka jeżyn z nalewki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- białko z 1 jajka
- 1 łyżka rodzynek2 łyżki wiórek czekoladowych
- migdały w płatkach
Przygotowanie:
5. Deser lodowy z truskawkami
Składniki na spód:
- 6 sztuk ciastek z orzechami ziemnymi i czekoladą
- 1 łyżeczka oleju
Miksujemy całość blenderem i odstawiamy.
Składniki na górę deseru:
- 5 dag małych bezików
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 400 ml jogurtu greckiego
- 25 dag truskawek
- 3 łyżki deseru truskawkowego
zmiksowane orzechy i migdały w czekoladzie Bakal, łuskane migdały i 1 ziarno kardamonu - Przygotowanie:
Śmietanę ubić na sztywno, dodać bezy niezbyt drobno pokruszone i wymieszać wszystko delikatnie. Zrobić pure z truskawek (3 zostawić do dekoracji), dodać jogurt i sos truskawkowy i wszystko zmiksować razem. Kłaść do 3 okrągłych pojemników naprzemiennie bitą śmietanę, miks z truskawek i zmiksowane bakalie, wyrównać wierzch i włożyć pojemniki do zamrażalnika na około 4 godziny. Wyciągnąć i zrobić spód ze zmiksowanych ciastek i oleju, wstawić ponownie na 30 minut.
Po wyjęciu wyciągnąć ostrożnie, obkroić nożem i przełożyć na talerze, udekorować plasterkami truskawek i bakaliami.
6. Kolejny Deser lodowy z truskawkami.
Składniki :
- 10 truskawek do zrobienia sosu
- 5 dag małych bezików zamiast cukru pudru
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- fix do śmietany
- 3 łyżki sosu truskawkowego
orzechy i czekolada z ciastek na wierzch ciasta - 4 truskawki do dekoracji
Przygotowanie: