Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe czekoladki cz.1

Tak wyrafinowana słodycz, jaką jest czekolada zdecydowanie zasługuje na swoje święto. Postanowiłam uczcić ten dzień przygotowując domowe pralinki i czekoladki.

Pralinki z domowej masy marcepanowej:

 Przygotowałam masę marcepanową mieszając i ugniatając ze sobą 1 szklankę cukru pudru, 1 szklankę mielonych migdałów oraz jedno białko. Masa powinna mieć konsystencję plasteliny i nie lepieć się do dłoni. W innym razie należy dosypać łyżkę cukru pudru i tyle samo migdałów.

Z masy formowałam kuleczki o średnicy ok. 2cm i obtaczałam w deserowej czekoladzie rozpuszczonej uprzednio w kąpieli wodnej. 

Domowe czekoladki cz.1 

 Gdy czekolada na marcepanie zastygła, zmieszałam odrobinę złotego barwnika z 2 kroplami wody i namalowałam na czekoladkach wzorki.

Domowe czekoladki cz.1


Mleczne serduszka z czekolady deserowej z whisky:

 Mleczne serduszka z nadzieniem z whisky wymagały trochę więcej pracy i czasu, ale naprawdę warto było podjąć się tego zadania :)

Rozpuściłam gorzką czekoladę w kąpieli wodnej i za pomocą pędzelka wysmarowałam nią silikonowe foremki do czekoladek. Należy to uczynić dwukrotnie, by warstwa była dostatecznie gruba.

Rozpuściłam 50g masła w rondelku, dodałam 3 pełne łyżki mleka skondensowanego słodzonego. Gdy składniki się połączyły, dodałam 2 łyżki whisky i wymieszałam.

Nadzienie wlewałam do foremki z czekoladą małą łyżeczką, by nie pobrudzić nadzieniem ścianek zostawiając 2 mm wysokości bez nadzienia. Rozpuściłam resztę czekolady i wlałam, tworząc dno czekoladek. Zostawiłam do stwardnienia, najlepiej w temperaturze pokojowej.

 Domowe czekoladki cz.1

Następnie wyjęłam czekoladki z formy, wypychając ją na drugą stronę i gotowe ułożyłam w papilotkach.

Domowe czekoladki cz.1 

Czekoladki w mlecznej czekoladzie i nadzieniem z ganache:

 Postanowiłam zrobić prezent dla znajomych i wykonałam specjalnie dla nich domowe czekoladki z ganache.

Zagotowałam 200ml śmietany kremówki, zdjęłam z ognia i rozupściłam w niej 250g czekolady deserowej. Masę przelałam do pudełka z pokrywką, zamknęłam i wstawiłam do lodówki na kilka godzin.

Z masy, która uzyskała konsystencję orzechowego kremu do kanapek, formowałam kuleczki, które następnie zamroziłam, by łatwiej było je obtoczyć w czekoladzie.

Domowe czekoladki cz.1 

 Mleczną czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej i obtoczyłam w niej wszystkie zamrożone czekoladki. Widelcem zrobiłam na nich wzór i zostawiłam do stwardnienia.

Gotowe przełożyłam do papierowych papilotek.

Domowe czekoladki cz.1 

caralajna 11.04.2012 18:46
bardzo eleganckie czekoladki :) z chęcią bym się poczęstowała.. takie domowej arcydzieła można również sprezentować komuś bliskiemu ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak