No właśnie jak to jest z domowym pieczywem. Moja rodzinka uwielbia domowy chleb a jeszcze bardziej ciepłe, chrupiące bułeczki. Moje wypieki są na bazie drożdży, bo robi się je szybko i są smaczne. A co najważniejsze, ze do ciasta możemy dodać co tylko chcemy i za każdym razem nasze pieczywo ma inny smak. Tak więc na stole często goszczą bułeczki domowej roboty.
Bazą do bułek są świeże drożdże, sól, woda, mąka i olej. Gdy mamy te składniki to już mozemy czarować nasze pyszne bułeczki z dowolnymi dodatkami : słonecznikiem, otrębami, dynią i z czym tylko jeszcze nam się zamarzy.
Nasze ulubione bułeczki to zwykłe byłki pszenne.
BUŁKI PSZENNE
1 kg mąki pszennej
3 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
100 g świeżych drożdży
8 łyżek oleju
600 ml letniej wody
Drożdże rozrobić z cukrem i wodą.
Dodać makę, sól i olej i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić je do wyrośniecia.
Po wyrośnieciu ciasto ponownie chwilkę wyrobić.
Formować bułeczki, ukladać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie
zostawić do wyrośnięcia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Bułeczki mogą być również z dowolnym nadzieniem
Pszenne bułeczki z błonnikiem dla mających kłopoty z trawieniem.
Czy też słonecznikowe
To jakie nasze bułki będą w smaku i z jakimi dodatkami to zależy już tylko od naszej wyobraźni. Jednym slowem wiele smaków, fajna zabawa i zadowolenie domowników.
A nic tak nie cieszy jak widok zadowolonych członków rodziny.