Domowe bułeczki

Opublikowano: 11.01.2012
Autor: ZEWA
Domowe bułeczki
Każdy z nas lubi roznoszący się po domu zapach pieczonego chleba lub bułeczek.

                No właśnie jak to jest z domowym pieczywem. Moja rodzinka uwielbia domowy chleb a jeszcze bardziej ciepłe, chrupiące bułeczki. Moje wypieki są na bazie drożdży, bo robi się je szybko i są smaczne. A co najważniejsze, ze do ciasta możemy dodać co tylko chcemy i za każdym razem nasze pieczywo ma inny smak. Tak więc na stole często goszczą bułeczki domowej roboty.

                    Bazą do bułek są świeże drożdże, sól, woda, mąka i olej. Gdy mamy te składniki to już mozemy czarować nasze pyszne bułeczki z dowolnymi dodatkami : słonecznikiem, otrębami, dynią i z czym tylko jeszcze nam się zamarzy.

                     Nasze ulubione bułeczki to zwykłe byłki pszenne.


 BUŁKI PSZENNE

1 kg mąki pszennej

3 łyżeczki soli

1 łyżka cukru

100 g świeżych drożdży

8 łyżek oleju

600 ml letniej wody

Drożdże rozrobić z cukrem i wodą.

Dodać makę, sól i olej i wyrobić gładkie ciasto.

Przykryć miskę z ciastem ściereczką i odstawić je do wyrośniecia.

Po wyrośnieciu ciasto ponownie chwilkę wyrobić.

Formować bułeczki, ukladać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie

zostawić do wyrośnięcia.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez  30 minut.

 

Bułeczki mogą być również z dowolnym nadzieniem

 

 

Pszenne bułeczki z błonnikiem dla mających kłopoty z trawieniem.

 

Czy też słonecznikowe

 


 

To jakie nasze bułki będą w smaku i z jakimi dodatkami to zależy już tylko od naszej wyobraźni. Jednym slowem wiele smaków, fajna zabawa i zadowolenie domowników.

A nic tak nie cieszy jak widok zadowolonych członków rodziny.

 

 

prymat