Domowa pizza

Opublikowano: 10.02.2012
Autor: anemon
Domowa pizza
Skoro jest święto, to trzeba świętować, więc jest dobry pretekst, aby zjeść pizzę. W mojej okolicy niestety nie ma miejsca, gdzie można zjeść smaczną pizzę, zawsze wiąże się to z daleką wyprawą „ do dużego miasta”. Nie mam, więc wyjścia i tradycyjnie swoim zwyczajem, muszę ją zrobić sama.

Prawdę mówiąc nie potrzebuję pretekstu, aby zjeść smaczną domową pizzę. Swoją pizzę robię tak:

Domowa pizza

 

Pizza z pomidorkami koktajlowymi i pieczarkami

CIASTO:

mąka pszenna chlebowa  -  700 g

ciepła woda  - 350 ml

świeże drożdże  - 25 g

oliwa  - 1 łyżka

sól – ½ łyżeczki

cukier  - ½ łyżeczki

SOS POMIDOROWY DO PIZZY:

pomidory bez skórki  - 1 puszka

oliwa – 1 łyżka

tymianek – 1 łyżeczka

sól  - ¼ łyżeczki

pieprz czarny świeżo mielony  - ½ łyżeczki

cukier  - ½ łyżeczki

DODATKI DO PIZZY:

pomidorki koktajlowe przekrojone na pół  – 15 szt.

czerwona papryka pokrojona w paseczki  - ½ szt.

czerwona cebula pokrojona w piórka  – 1 szt.

pieczarki  bardzo cienko pokrojone – 6 szt.

mozzarella – 250 g

tymianek – do smaku

SOS POMIDOROWY DO PIZZY: oliwę, rozdrobnione widelcem pomidory wraz z zalewą przekładam do rondla i doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam ogień, dodaję cukier, przyprawy i gotuję mieszając około 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i odstawiam do przestygnięcia.

CIASTO: świeże drożdże rozcieram z cukrem, dodaję łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłej wody, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy wyrośnięty rozczyn, sól, wlewam letnią wodę i mieszam. Całość dokładnie wyrabiam, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego i elastycznego ciasta. Przekładam do oprószonej mąką miski. Miskę nakrywam folią spożywczą i odstawiam w ciepłe miejsce, na około 1 i ½ godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte cisto uderzam pięścią, aby je odgazować, wykładam na obsypaną mąką stolnicę i jeszcze przez chwilę wyrabiam. Dzielę na trzy części i z każdej formuję okrągłe cienkie spody tak, aby powstał nieco grubszy rant. Gotowy spód do pizzy układam na papierze do pieczenia.

Wcześniej rozgrzewam piekarnik z włożoną do niego blaszką, na której będę piekła pizzę, do 250°C.

Gdy piekarnik jest nagrzany szybko i ostrożnie wyjmuję blaszkę, uważając, aby się nie oparzyć, układam papier do pieczenia z przygotowanym wcześniej spodem do pizzy.

Szybko rozsmarowuję sos pomidorowy, układam dodatki bez cebuli, posypuję tymiankiem i blaszkę wkładam do piekarnika na najwyższą półkę. Pizzę piekę 8-10 minut, na 2 minuty przed końcem pieczenia posypuję cebulą pokrojoną w piórka. 

 

Zamiast kupować sama robię też to:

https://www.doradcasmaku.pl/blog/4049/wpis/979/domowe-dodatki-do-swiatecznych-wypiekow.html

https://www.doradcasmaku.pl/blog/4049/wpis/1086/domowa-piekarnia.html

https://www.doradcasmaku.pl/blog/4049/wpis/1160/bakaliowe-batoniki-zamiast-kupowac-robie-je-sama.html

 

prymat