Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Do obiadu, na grilla, lub jako przekąska, czyli sałatki...

Sałatki zajmują jedno z ważniejszych miejsc w moim menu obiadowym. Stanowią uzupełnienie całości. Bez nich niejeden obiad byłby nijaki. To bowiem one sprawiają, że danie jest kolorowe, zdrowe i zdecydowanie smaczniejsze!

Dzisiaj jest ogromny wachlarz sałatkowych kombinacji, że tworzyć można naprawdę przeróżne wariacje. Sałatki z kapusty, z sałaty z dodatkiem owoców, innych warzyw, w sosie, majonezie .... Jak kto woli :)

Pamiętam, że w dzieciństwie sałatki były dla mnie zmorą. Nie lubiłam ich jeść. Starałam się zawsze dostać jak najmniejszą porcję, by za długo się z nimi nie męczyć. Ale to przede wszystkim wina tego, że nasze mamy nie miały pola do popisu, bo w sklepach niewiele wówczas było...

Dziś na szczęście czasy są na tyle ciekawe kulinarnie, że stworzyć można właściwie wszystko! Po raz kolejny podkreślam, że naprawdę doceniam fakt, że obecnie wybór produktów i ich dostępność to prawdziwe błogosławieństwo dla domorosłych kucharzy, do których ja sama się zaliczam :)

W sklepie można dostać praktycznie większość sałatek i owoców, nawet tych najbardziej egzotycznych. Nieraz zastanawiam się nad pochodzeniem niektórych warzyw i owoców i ciężko jest mi się zdecydować na zakup, żeby potem się nie okazało, że pieniądze wyrzuciłam w błoto...

Co do samych sałatek. Zawsze staram się przyrządzić takie, które mogą być doskonałym dodatkiem do grilla, mięsa pieczonego lub świetnie sprawdzą się w roli przekąski. Moim zdaniem bardzo dużą rolę w ocenie organoleptycznej sałatek odgrywa zarówno połączenie smaków, jak i dobór kolorów... Przecież najpierw jedzą oczy...Więc czasem warto zdobyć się na oryginalne połączenie, by móc dostrzec oznaki zadowolenia u potencjalnych "konsumentów" (czyt. domowników). :)

Sałatki mają jeszcze jeden bardzo ważny atut! Otóż z reguły robi się je błyskawicznie, więc w parę chwil można przyrządzić niezwykle smaczny dodatek, który na przyjęciu grillowym sprawdzi się idealnie! Poza tym nie tracimy czasu na siedzenie w kuchni, tylko na przyjemnej rozmowie z zaproszonymi gośćmi :)

Dzisiaj tylko kilka propozycji, które moim zdaniem są godne polecenia :)

Sałatka grecka, czyli zdrowie na talerzu :) Grecy wiedzą, co dobre i dodatkowo umieją to połączyć. Będąc u nich na wakacjach wprost nie mogłam się najeść tej jakże prostej , a jednocześnie niezwykle apetycznej sałatki :)

Do sałatki greckiej będziemy potrzebować:

  • sałata lodowa 1/2 szt
  • ser feta 150 g
  • pomidor 1-2 szt
  • ogórek zielony 1/2 szt
  • oliwki czarne 10 szt
  • oliwa z oliwek 1 łyżka 
  • bazylia do smaku

Do obiadu, na grilla, lub jako przekąska, czyli sałatki...

Najpierw sałatę płuczemy, zostawiamy na sicie do odsączenia, a następnie liście rwiemy na mniejsze kawałki. Potem dodajemy umytego i pokrojonego w pół plastry ogórka i pomidora pokrojonego w kostkę. Następnie dodajemy odsączone i przekrojone na pół oliwki i fetę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy bazylią i delikatnie mieszamy. C C Całość przekładamy na półmisek i obficie skrapiamy oliwą z oliwek. Polecam!

Kolejna propozycja to sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami. Bardzo smaczna sałatka, która idealnie pasuje do karczku z grilla. Ja właśnie w takim zestawie ją zaserwowałam i podbiłam serca tym, którzy ją kosztowali :)

Do sałatki z kapusty pekińskiej z oliwkami będziemy potrzebować:

  • kapusta pekińska 1/2 szt
  • cebulka marynowana 6-8 szt
  • ser feta 150 g
  • oliwki czarne 10-12 szt
  • ocet balsamiczny 1/2 łyżeczki 
  • oliwa z oliwek 1-2 łyżki
  • pieprz czarny mielony do smaku

Do obiadu, na grilla, lub jako przekąska, czyli sałatki...

Do miski dajemy pokrojoną kapustę pekińską, po czym dokładamy pokrojony w kostkę ser feta. Na końcu dodajemy odcedzone i pokrojone oliwki i cebulkę. Doprawiamy octem wcześniej połączonym z oliwą i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy np. do pucharków. Sałatka powstaje błyskawicznie i w takim też tempie znika... :)

Teraz coś dla smakoszy sałatek, które dają popalić, czyli sałatka z młodej kapusty na ostro. To sałatka nie dla każdego, albowiem ona rzeczywiście jest dla osób, którym absolutnie nie przeszkadza ostrość w smaku.

Do sałatki z młodej kapusty na ostro będziemy potrzebować:

  • młoda kapusta 1/3 szt
  • cebulka marynowana 8-10 szt
  • zielona cebulka 2-3 szt
  • papryczka chili 2 szt
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • ocet jabłkowy 1/2 łyżeczki
  • majeranek do smaku
  • kucharek do smaku

Do obiadu, na grilla, lub jako przekąska, czyli sałatki...

Kapustę młodą myjemy i szatkujemy. Przekładamy na talerz/półmisek. Papryczkę chili myć, usuwamy pestki. Cebulkę marynowaną kroimy na pół i razem z papryczką dodajemy do pokrojonej kapusty. Z oliwy, octu i przypraw przygotowujemy sos. Zieloną cebulkę myjemy i kroimy, dodajemy do surówki. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Jemy od razu po przygotowaniu. Sałatka dla odważnych, którym nie straszna papryczka chili... :)

 Kolej na sałatkę z roszponkiPowiem szczerze, że roszponka to moja ulubiona sałatka. Odkąd skosztowałam jej po raz pierwszy zakochałam się w jej delikatnym smaku. Wg mnie smakuje z każdym połączeniem. To świetna "baza" do wariacji smakowych :)

Do przygotowania sałatki z roszponki będziemy potrzebować:

  • roszponka 2-3 garści
  • truskawki świeże 200 g
  • mozzarella w małych kulkach 1 opakowanie
  • płatki migdałowe 50 g
  • miód płynny 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 2/3 łyżki

Do obiadu, na grilla, lub jako przekąska, czyli sałatki...

Roszponkę bardzo dokładnie myjemy i osuszamy, układamy na talerzu/misce. Mozzarellę odcedzamy i następnie kuleczki układamy na sałatce. Migdały prażymy w rondelku (na patelni) na złoty kolor. Z octu, miodu i oliwy przygotowujemy sos. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plastry. Dokładamy do sałatki i całość skrapiamy gotowym sosem. Na wierzch wysypujemy uprażone płatki migdałów. To jedna z moich ulubionych sałatek, bo świetnie sprawdza się także w roli przekąski :)

 I na zakończenie sałatka z rukoli pod kołderką z mozzarelli. Rukola to z kolei ulubiona sałatka mojego męża, któremu odpowiada jej nieco ostry smak. Ja także chętnie ją zjem, choć nie zalicza się do moich faworytek :)

Do przygotowania sałatki z rukoli pod kołderką z mozzarelli będziemy potrzebować :

  • rukola 2 garści
  • oliwki czarne 10-12 szt
  • pomidorki koktajlowe 10-12 szt
  • mozzarella w kulce 1 szt
  • oliwa z oliwek 1 łyżka 
  • sos sojowy 2-3 krople
  • kucharek do smaku
  • bazylia do smaku

Do obiadu, na grilla, lub jako przekąska, czyli sałatki...

 

 Rukolę dokładnie myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku. Dodajemy odcedzone i przekrojone na pół oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Z oliwy, sosu i przypraw przygotowujemy sos, którym zalewamy sałatkę. Całość "przykrywamy" startą na dużych oczkach mozzarellą. Bardzo smaczna sałatka i stosunkowo syta :)

To tyle na dzisiaj jeśli chodzi o sałatki, bez których większość potraw nie byłaby tak apetyczna... :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak