Do obiadu, na grilla, lub jako przekąska, czyli sałatki...

Dzisiaj jest ogromny wachlarz sałatkowych kombinacji, że tworzyć można naprawdę przeróżne wariacje. Sałatki z kapusty, z sałaty z dodatkiem owoców, innych warzyw, w sosie, majonezie .... Jak kto woli :)
Pamiętam, że w dzieciństwie sałatki były dla mnie zmorą. Nie lubiłam ich jeść. Starałam się zawsze dostać jak najmniejszą porcję, by za długo się z nimi nie męczyć. Ale to przede wszystkim wina tego, że nasze mamy nie miały pola do popisu, bo w sklepach niewiele wówczas było...
Dziś na szczęście czasy są na tyle ciekawe kulinarnie, że stworzyć można właściwie wszystko! Po raz kolejny podkreślam, że naprawdę doceniam fakt, że obecnie wybór produktów i ich dostępność to prawdziwe błogosławieństwo dla domorosłych kucharzy, do których ja sama się zaliczam :)
W sklepie można dostać praktycznie większość sałatek i owoców, nawet tych najbardziej egzotycznych. Nieraz zastanawiam się nad pochodzeniem niektórych warzyw i owoców i ciężko jest mi się zdecydować na zakup, żeby potem się nie okazało, że pieniądze wyrzuciłam w błoto...
Co do samych sałatek. Zawsze staram się przyrządzić takie, które mogą być doskonałym dodatkiem do grilla, mięsa pieczonego lub świetnie sprawdzą się w roli przekąski. Moim zdaniem bardzo dużą rolę w ocenie organoleptycznej sałatek odgrywa zarówno połączenie smaków, jak i dobór kolorów... Przecież najpierw jedzą oczy...Więc czasem warto zdobyć się na oryginalne połączenie, by móc dostrzec oznaki zadowolenia u potencjalnych "konsumentów" (czyt. domowników). :)
Sałatki mają jeszcze jeden bardzo ważny atut! Otóż z reguły robi się je błyskawicznie, więc w parę chwil można przyrządzić niezwykle smaczny dodatek, który na przyjęciu grillowym sprawdzi się idealnie! Poza tym nie tracimy czasu na siedzenie w kuchni, tylko na przyjemnej rozmowie z zaproszonymi gośćmi :)
Dzisiaj tylko kilka propozycji, które moim zdaniem są godne polecenia :)
Sałatka grecka, czyli zdrowie na talerzu :) Grecy wiedzą, co dobre i dodatkowo umieją to połączyć. Będąc u nich na wakacjach wprost nie mogłam się najeść tej jakże prostej , a jednocześnie niezwykle apetycznej sałatki :)
Do sałatki greckiej będziemy potrzebować:
- sałata lodowa 1/2 szt
- ser feta 150 g
- pomidor 1-2 szt
- ogórek zielony 1/2 szt
- oliwki czarne 10 szt
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- bazylia do smaku
Najpierw sałatę płuczemy, zostawiamy na sicie do odsączenia, a następnie liście rwiemy na mniejsze kawałki. Potem dodajemy umytego i pokrojonego w pół plastry ogórka i pomidora pokrojonego w kostkę. Następnie dodajemy odsączone i przekrojone na pół oliwki i fetę pokrojoną w kostkę. Przyprawiamy bazylią i delikatnie mieszamy. C C Całość przekładamy na półmisek i obficie skrapiamy oliwą z oliwek. Polecam!
Kolejna propozycja to sałatka z kapusty pekińskiej z oliwkami. Bardzo smaczna sałatka, która idealnie pasuje do karczku z grilla. Ja właśnie w takim zestawie ją zaserwowałam i podbiłam serca tym, którzy ją kosztowali :)
Do sałatki z kapusty pekińskiej z oliwkami będziemy potrzebować:
- kapusta pekińska 1/2 szt
- cebulka marynowana 6-8 szt
- ser feta 150 g
- oliwki czarne 10-12 szt
- ocet balsamiczny 1/2 łyżeczki
- oliwa z oliwek 1-2 łyżki
- pieprz czarny mielony do smaku
Do miski dajemy pokrojoną kapustę pekińską, po czym dokładamy pokrojony w kostkę ser feta. Na końcu dodajemy odcedzone i pokrojone oliwki i cebulkę. Doprawiamy octem wcześniej połączonym z oliwą i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy np. do pucharków. Sałatka powstaje błyskawicznie i w takim też tempie znika... :)
Teraz coś dla smakoszy sałatek, które dają popalić, czyli sałatka z młodej kapusty na ostro. To sałatka nie dla każdego, albowiem ona rzeczywiście jest dla osób, którym absolutnie nie przeszkadza ostrość w smaku.
Do sałatki z młodej kapusty na ostro będziemy potrzebować:
- młoda kapusta 1/3 szt
- cebulka marynowana 8-10 szt
- zielona cebulka 2-3 szt
- papryczka chili 2 szt
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- ocet jabłkowy 1/2 łyżeczki
- majeranek do smaku
- kucharek do smaku
Kapustę młodą myjemy i szatkujemy. Przekładamy na talerz/półmisek. Papryczkę chili myć, usuwamy pestki. Cebulkę marynowaną kroimy na pół i razem z papryczką dodajemy do pokrojonej kapusty. Z oliwy, octu i przypraw przygotowujemy sos. Zieloną cebulkę myjemy i kroimy, dodajemy do surówki. Całość zalewamy przygotowanym sosem. Jemy od razu po przygotowaniu. Sałatka dla odważnych, którym nie straszna papryczka chili... :)
Kolej na sałatkę z roszponki. Powiem szczerze, że roszponka to moja ulubiona sałatka. Odkąd skosztowałam jej po raz pierwszy zakochałam się w jej delikatnym smaku. Wg mnie smakuje z każdym połączeniem. To świetna "baza" do wariacji smakowych :)
Do przygotowania sałatki z roszponki będziemy potrzebować:
- roszponka 2-3 garści
- truskawki świeże 200 g
- mozzarella w małych kulkach 1 opakowanie
- płatki migdałowe 50 g
- miód płynny 1 łyżka
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- ocet balsamiczny 2/3 łyżki
Roszponkę bardzo dokładnie myjemy i osuszamy, układamy na talerzu/misce. Mozzarellę odcedzamy i następnie kuleczki układamy na sałatce. Migdały prażymy w rondelku (na patelni) na złoty kolor. Z octu, miodu i oliwy przygotowujemy sos. Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek i kroimy w plastry. Dokładamy do sałatki i całość skrapiamy gotowym sosem. Na wierzch wysypujemy uprażone płatki migdałów. To jedna z moich ulubionych sałatek, bo świetnie sprawdza się także w roli przekąski :)
I na zakończenie sałatka z rukoli pod kołderką z mozzarelli. Rukola to z kolei ulubiona sałatka mojego męża, któremu odpowiada jej nieco ostry smak. Ja także chętnie ją zjem, choć nie zalicza się do moich faworytek :)
Do przygotowania sałatki z rukoli pod kołderką z mozzarelli będziemy potrzebować :
- rukola 2 garści
- oliwki czarne 10-12 szt
- pomidorki koktajlowe 10-12 szt
- mozzarella w kulce 1 szt
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sos sojowy 2-3 krople
- kucharek do smaku
- bazylia do smaku
Rukolę dokładnie myjemy, osuszamy i rozkładamy na półmisku. Dodajemy odcedzone i przekrojone na pół oliwki oraz pomidorki koktajlowe. Z oliwy, sosu i przypraw przygotowujemy sos, którym zalewamy sałatkę. Całość "przykrywamy" startą na dużych oczkach mozzarellą. Bardzo smaczna sałatka i stosunkowo syta :)
To tyle na dzisiaj jeśli chodzi o sałatki, bez których większość potraw nie byłaby tak apetyczna... :)