Dlaeczego uwielbiamy babeczki ?

Opublikowano: 09.05.2013
Autor: Cynowa_Beata
Dlaeczego uwielbiamy babeczki ?
Muffiny czy Babeczki ? Jaka jest różnica? Ja swoje piekłam po raz pierwszy, w nowiutkim piekarniku :P Sami zobaczcie jak wyszły :)

 

Dlaczego je uwielbiamy?

-Bo proste składniki cały czas są w kuchni
-Można dodawać do nich co sie tylko zechce
-Porcja jest w sam raz nie za mała nie za duża
-Dekorowanie babeczek / maffinków to wspaniała nieograniczona zabawa

A jaka jest różnica pomiędzy nimi ?

Jedni mówią że żadna, inni upierają sie ze ortodoksyjny muffin powinien być przygotowany z olejem i bez polewy czy posypki, a składniki należy wymieszać niezbyt dokładnie widelcem lub łyżką. Natomiast babeczka to miniaturowe ciasto, przy którym używamy miksera, bogato je ozdabiamy i używamy masła. Jak dla mnie ta różnica jest sztuczna, bo jak je nazwać jeśli użyjemy margaryny i ręcznego miksera ? Nigdy wcześniej nie piekłam babeczek, ogólnie jestem raczej mięsożercą, dlatego na pewno wypróbuję takie z oliwkami czy kurczakiem. Ale na początek coś prostego i słodkiego.

 

Dlaeczego uwielbiamy babeczki ?


Składniki:

Jajka, 2 sztuki
Mąka 450 pszenna, 2 szklanki
Masło osełka 150 gram
Mleko 1 szklanka
Chałwa 100 gram
Cukier brązowy 1/2 szklanki
Wanilia 1/2 laski
Polewa Lukrowa
Posypka

 

W rondlu bardzo powoli rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy do wystudzenia.
Blachę do muffinek wykładamy specjalnymi papierkami lub papierem do pieczenia, dzięki temu będzie nam wygodniej je wyjmować i jeść. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół. Laskę wanilii rozkrajmy przez środek i nożem zeskrobujemy nasionka (pozostałą skórkę można użyć do przygotowania domowego cukru waniliowego).

Do miski wlewamy mleko, wbijamy jajka dodajemy cukier  i nasionka wanilii. Wlewamy przestudzone masło, stopniowo dodajemy mąkę całość mieszając mikserem, na gładką masę o konsystencji gęstego karmelu. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę mleka.

Masę rozkładamy po łyżce do każdej foremki, następnie układamy po łyżeczce chałwy, możemy też dosypać odrobinę sezamu i przykrywamy pozostałym ciastem do brzegu.

Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni ) na około 20 minut, pilnując czy wytapiająca się chałwa nie przypala się, powinna jedynie zbrązowieć.

Lekko przestudzone, dekorujemy lukrem i dowolną posypką lub jak tylko zechcemy..

Smacznego :)

 

 

prymat