Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dlaczego warto jeść awokado?

Jakie wartości odżywcze zawiera owoc smaczliwki, zwany gruszką aligatora? Jaki ma wpływ na nasz organizm i dlaczego zostało okrzyknięte mianem jednego z najzdrowszych produktów świata?

Dobroczynne dla naszego zdrowia awokado to owoc smaczliwki, zwany także gruszką aligatora ze względu na kształt przypominający owoc gruszy oraz chropowatą skórkę, której kolor i struktura jest podobna do skóry aligatora.

Spotykamy je w bardzo ciepłym klimacie tropikalnym oraz subtropikalnym. Roślina szczególnie rozpowszechniona jest na terenie Meksyku, Peru oraz Ekwadoru. Owoc dojrzewa bardzo długo. Czas osiągania pełnej dojrzałości wynosi nawet 8 miesięcy, ale warto czekać na jego zbiory. Dlaczego? Jakie cenne właściwości posiada awokado?

 

Awokado zostało okrzyknięte mianem super food (super jedzenia) czyli najlepszego i najzdrowszego jedzenia na świecie ze względu na cenne właściwości, które kryje pod chropowatą skórką.

Oto kilka dobroczynnych dla naszego zdrowia właściwości, jakie niesie ze sobą spożywanie tego cudownego owocu:

- Awokado jest jednym z najkaloryczniejszych owoców ze względu na ogromną ilość zawartych w nim tłuszczów. Są to kwasy tłuszczowe jednonienasycone oraz kwasy omega - 3. Ale nie powinniśmy się ich obawiać, gdyż są to bardzo cenne i wartościowe dla naszego zdrowia tłuszcze, które doskonale wpływają na sylwetkę oraz pomagają w odchudzaniu ;) Kwasy te przede wszystkim poprawiają pracę serca, układu krwionośnego i nerwowego, ale świetnie wpływają także na kondycję naszej skóry, włosów oraz paznokci.

- Awokado zawiera kwas foliowy, który odpowiada za prawidłowy podział komórek w organizmie, co jest szczególnie ważne dla kobiet będących w ciąży.

- Jest bogate w luteinę - naturalny przeciwutleniacz odpowiadający za dobrą kondycję naszego wzroku, która chroni także przed chorobami oczu tj. zaćma czy zwyrodnienie plamki żółtej.

- Zawiera ogromną ilość potasu, który reguluje ciśnienie krwi oraz korzystnie wpływa na pracę mózgu. Ciekawostką jest to, że awokado zawiera o wiele więcej potasu niż banany. Zawartość potasu jest większa o prawie 40 %!

- Ma właściwości przeciwzapalne, które pomagają przy przeziębieniach i stanach zapalnych układu pokarmowego, a to wszystko dzięki zawartości polifenoli i flawonoidów.

- Ma działanie przeciwnowotworowe, opóźniające procesy starzenia i neutralizujące wolne rodniki, dzięki zawartości cennego przeciwutleniacza, jakim jest glutation.

- Awokado świetnie reguluje nasz metabolizm oraz wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego poprzez obecność błonnika.

- Zawiera mnóstwo cennych dla zdrowia witamin tj. A, E, C i K oraz witamin z grupy B.

 

Awokado jest owocem, którego właściwości odżywcze są świetnie przyswajalne przez nasz organizm. Ale jak jeść ten cudowny owoc? Co możemy z niego przygotować?

Najlepszym rozwiązaniem są pasty kanapkowe, będące zdrowym odpowiednikiem masła, które w przeciwieństwie do awokado, zawiera nasycone kwasy tłuszczowe.

Oto kilka prostych propozycji na pasty z wykorzystaniem awokado:

 

PROPOZYCJA 1. PASTA Z AWOKADO I ORZECHAMI WŁOSKIMI

 

Dlaczego warto jeść awokado?

 

Pasta z awokado i orzechami włoskimi to propozycja na smaczną i zdrową pastę kanapkową na bazie awokado z dodatkiem zielonej pietruszki o ogromnej zawartości witaminy C oraz orzechów włoskich, świetnie wpływających na pracę mózgu. Pasta jest idealna na zdrowe i pożywne śniadanie.

Potrzebne składniki:

- 1 duże awokado
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 1,5 łyżeczki miodu
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sok z cytryny
- czarny pieprz
- sól do smaku

Przygotowanie:

1. Dwie łyżki orzechów włoskich rozbijamy dokładnie w moździerzu.

2. Natkę pietruszki siekamy na mniejsze kawałki.

3. Umyte awokado, obieramy ze skórki, przecinamy na pół i wydrążamy pestkę.

4. Następnie awokado oraz czosnek kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do rozdrabniacza i skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy 1,5 łyżeczki miodu, gałkę muszkatołową i miksujemy na jednolitą i gładką masę.

5. Do powstałej masy dodajemy rozdrobnione w moździerzu orzechy włoskie oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

 

PROPOZYCJA 2. LEKKA PASTA Z AWOKADO

 

Dlaczego warto jeść awokado?

 

Lekka pasta z awokado to propozycja na delikatniejsze, ale równie zdrowe smarowidło, otulone kremowym jogurtem naturalnym. Tego typu pasta świetnie nada się także jako dodatek do wędlin czy jajek.

Potrzebne składniki:

- 2 awokado
- 150 g kremowego jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- garść świeżych listków bazylii
- 2 łyżeczki miodu np. akacjowego
- 1 płaska łyżeczka soli morskiej
- świeżo zmielony pieprz
- sok wyciśnięty z połowy cytryny

Przygotowanie:

Awokado obieramy ze skórki, przepoławiamy, wyjmujemy pestkę i kroimy w kostkę. Koperek i listki bazylii drobno siekamy. Wszystkie pokrojone składniki przekładamy do miseczki.

Następnie dodajemy jogurt naturalny, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, miód płynny, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz sól i świeżo zmielony pieprz.

Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera do momentu uzyskania gęstej, puszystej i jednolitej konsystencji.

 

PROPOZYCJA 3. PASTA DLA ZDROWIA I URODY

 

Pasta dla zdrowia i urody to smaczna i kolorowa pasta, dodającą energii oraz korzystnie wpływająca na nasz wygląd. Jest jeszcze bogatsza w składniki odżywcze dzięki wykorzystaniu awokado z odmiany hass.

Potrzebne składniki:

- 2 owoce awokado (odmiany hass)
- 1 duża czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 15 czarnych oliwek
- pęczek natki pietruszki
- 2 łyżeczki miodu
- sok wyciśnięty z 1/3 cytryny
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- sól do smaku
- pieprz kolorowy

Przygotowanie:

1. Awokado obieramy ze skórki. W odmianie hass, przy dojrzałych owocach, skórkę możemy bez trudu ściągnąć palcami (powinna lekko odchodzić od miąższu).

Kawałki awokado przekładamy do naczynia skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 2 łyżeczki octu jabłkowego oraz miodu, 2 ząbki czosnku i miksujemy wszystko na jednolitą i gładką masę.

Paprykę i oliwki kroimy w drobną kostkę, a pietruszkę siekamy. Wszystko dodajemy do zmiksowanej masy i dokładnie mieszamy łyżką. Całość doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

2. Gotową pastę przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Pasta wspaniale smakuje ze świeżym pieczywem.

 

Dlaczego warto jeść awokado?

Pasta dla zdrowia i urody dzięki zawartości awokado oraz warzyw jest szczególnie bogata w witaminy C, E i A, zdrowe kwasy oleinowe, potas oraz kwas foliowy. 

Pasta pozytywnie wpływa na wygląd naszej skóry, włosów i paznokci, ale także dba o nasze serce i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. 

Korzyści z jej spożywania jest o wiele, wiele więcej - jedzmy ją więc na zdrowie! :)

 

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak