Dlaczego sałaty nie powinno kroić się nożem?

Opublikowano: 12.12.2017
Autor: Doradca Smaku
Dlaczego sałaty nie powinno kroić się nożem?

Czy sałatę należy kroić nożem? Jaki jest najlepszy sposób na rozdrabnianie zielonych liści do sałatek?

Często, gdy przygotowujemy sałatę do obiadu lub na lunch stajemy przed dylematem – pokroić liście sałaty czy nie? Sałatę, szczególnie masłową i lodową najlepiej jest mimo wszystko rwać palcami na drobniejsze kawałki. Nie powinno się do tego stosować noża ze stali, ponieważ stal w kontakcie z liśćmi sałaty lodowej, rzymskiej, czy kapusty pekińskiej powoduje utlenianie zawartych w nich witamin i może powodować zmianę smaku na gorzki. Pomocny w takich sytuacjach może się okazać za to jeden z szeroko dostępnych aktualnie plastikowych noży. To świetny kompromis, gdy męczy nas już własnoręczne rwanie sałaty.

prymat