Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dary lasu - Podrzybek na talerzu, czyli podgrzybki w sosie śmietankowo-koperkowym

Podgrzybek (Xerocomus ) - rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. Występują w lasach iglastych i liściastych prawie całej kuli ziemskiej. Wszystkie gatunki są jadalne. Podrzybki znaleźliśmy wczoraj przy okazji zbierania kurek. Proponuję najprostszy sposób podania podgrzybka w sosie śmietankowo-koperkowym, my zawsze jemy je z chlebem.
Dary lasu - Podrzybek na talerzu, czyli podgrzybki w sosie śmietankowo-koperkowym
Podgrzybek (Xerocomus ) - rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. Występują w lasach iglastych i liściastych prawie całej kuli ziemskiej. Wszystkie gatunki są jadalne.

W Polsce dość licznie spotykane podgrzybki to: złotawy, brunatny i zajączek. W sumie w naszym kraju występuje 6 do 7 gatunków. W Europie około 10.

Podrzybki znaleźliśmy wczoraj przy okazji zbierania kurek. Proponuję najprostszy sposób podania podgrzybka w sosie śmietankowo-koperkowym, my zawsze jemy je z chlebem.

Dary lasu - Podrzybek na talerzu, czyli podgrzybki w sosie śmietankowo-koperkowym
Składniki:
  • 25 dag podgrzybki świeże,
  • 1/2 szt kostka grzbowa,
  • 100 ml śmietana słodka,
  • 1 łyżka koperek siekany,
  • 1 łyżeczka skrobia kukurydziana,
  • do smaku sól pieprz

Zagotować szklankę wody, dodać oczyszczone pokrojone w paski podgrzybki, pół kostki grzybowej i gotować 10-15 minut, śmietanę wymieszać ze skrobią kukurydzianą i dodać do grzybów, dodać siekany koperek i ewentualnie doprawić sola i pieprzem, wyłożyć na talerz, podawać z chlebem pełnoziarnistym.

Dary lasu - Podrzybek na talerzu, czyli podgrzybki w sosie śmietankowo-koperkowym

Janek1 18.07.2011 14:42
pyszne te dary lasu:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak