Podgrzybek (Xerocomus ) - rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. Występują w lasach iglastych i liściastych prawie całej kuli ziemskiej. Wszystkie gatunki są jadalne.
W Polsce dość licznie spotykane podgrzybki to: złotawy, brunatny i zajączek. W sumie w naszym kraju występuje 6 do 7 gatunków. W Europie około 10.
Podrzybki znaleźliśmy wczoraj przy okazji zbierania kurek. Proponuję najprostszy sposób podania podgrzybka w sosie śmietankowo-koperkowym, my zawsze jemy je z chlebem.
Składniki:
- 25 dag podgrzybki świeże,
- 1/2 szt kostka grzbowa,
- 100 ml śmietana słodka,
- 1 łyżka koperek siekany,
- 1 łyżeczka skrobia kukurydziana,
- do smaku sól pieprz
Zagotować szklankę wody, dodać oczyszczone pokrojone w paski podgrzybki, pół kostki grzybowej i gotować 10-15 minut, śmietanę wymieszać ze skrobią kukurydzianą i dodać do grzybów, dodać siekany koperek i ewentualnie doprawić sola i pieprzem, wyłożyć na talerz, podawać z chlebem pełnoziarnistym.