Dary lasu - Pieprznik jadalny pospolicie zwany kurką, czyli kurka na talerzu i w słoiku

Opublikowano: 10.07.2011
Autor: Jolanta_P-S
Dary lasu - Pieprznik jadalny pospolicie zwany kurką, czyli kurka na talerzu i w słoiku
Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.) jest zwany pospolicie kurką, występuje w lasach całej Polski. Jest cenionym i eksportowym grzybem jadalnym. Występuje w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych glebach, często pod świerkami i pośród mchów. Kurka ceniona jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe grzyby, które można przyrządzać na wiele sposobów. Smażenie kurek powinno trwać krótko, ponieważ w innym wypadku mocno twardnieją. Można je marynować chociaż wg niektórych ustępują walorami smakowymi kilku innym gatunkom grzybów jadalnych, ja akurat jestem smakoszem kurek w każdej postaci

Pieprznik jadalny (Cantharellus cibarius Fr.) jest zwany pospolicie kurką, występuje  w lasach całej Polski. Jest cenionym i eksportowym grzybem jadalnym. Występuje w lasach liściastych i iglastych, często na piaszczystych glebach, często pod świerkami i pośród mchów. Kurka ceniona jest ze względu na aromat, smak oraz twardość i chrupkość. Do spożycia zaleca się młode, zdrowe grzyby, które można przyrządzać na wiele sposobów. Smażenie kurek powinno trwać krótko, ponieważ w innym wypadku mocno twardnieją. Można je marynować chociaż wg niektórych ustępują walorami smakowymi kilku innym  gatunkom grzybów jadalnych, ja akurat jestem smakoszem kurek w każdej postaci

Zupa kurkowa z sokiem marchwiowym i mozzarellą

Składniki:

  • 2 garści kurek świeżych,
  • 1 szt cebuli,
  • 1 szkl. soku marchwiowego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 op sera mozzarella,
  • 2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
  • do smaku sól i pieprz

Kurki dokładnie oczyścić z resztek ściółki, opłukać z resztek piasku, zawsze się trochę znajdzie między blaszkami. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę i kurki, większe przekroiłam na mniejsze kawałki i smażyłam 4 minuty. Oprószyłam 2 łyżeczkami mąki kukurydzianej, wymieszałam i zalałam 500 ml wrzącej wody wymieszanej z bulionem drobiowym, przemieszałam, wlałam całość do garnka, dolałam jeszcze 250 ml wody i gotowałam jeszcze chwilkę, wtedy dodałam mozzarelle pokrojoną w plasterki, szklankę soku marchwiowego (TEN POMYSŁ ZACZERPNĘŁAM OD PYZY - Izabelli Kulińskiej) i doprawiłam solą i pieprzem, Chwilę jeszcze podgrzałam, przelałam do miseczek i ozdobiłam świeżą bazylią.

Kurki marynowane

Składniki:

  • 1,5 kg kurek,
  • 1 szkl. octu,
  • 6 szkl. wody,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 szt. cebuli,
  • 2 dag gorczycy,
  • 3 sztuki liścia laurowego,
  • 5 szt. ziela angielskiego,
  • 1 łyżeczka soli

Grzyby obgotować w wodzie z solą i 1 cebulą około 10 minut. Robimy zalewę z podanych składników, cebulę kroimy w plasterki, zagotować. Grzyby układamy w słoikach i zalewamy gorącą zalewą. Odwracamy słoje do góry dnem aż do wystygnięcia

prymat