Dary lasu - Jagoda leśna w roli głównej, czyli drożdżowe jagodzianki

Opublikowano: 09.07.2011
Autor: Jolanta_P-S
Dary lasu - Jagoda leśna w roli głównej, czyli drożdżowe jagodzianki
Jagoda leśna jest znakomitym owocem mającym zastosowanie w gospodarstwie domowym, a sposoby wykorzystania przekazywane są z pokolenia na pokolenie do sporządzania m. innymi cenionego suszu i soków, konfitur, ciast, koktajli, deserów itp.

Dary lasu - Jagoda leśna w roli głównej, czyli drożdżowe jagodzianki

Jagoda leśna - Potocznie znana jako czarną jagodą jest owocem niskokalorycznym,  cennym źródłem garbnika, kwasów organicznych, pektyn, witamin szczególnie z grupy B, C, prowitaminy A, dużo składników mineralnych, wapnia, fosforu, magnezu i żelaza.
Najbardziej znane zalety jagód to ich właściwości regulujące trawienie. Posiada  również właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Jagody pomagają m. innymi w regeneracji siatkówki oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi.
Suszone owoce mają właściwości przeciwbiegunkowe i są potocznie stosowane jako nieszkodliwy i skuteczny środek przed wszystkim dla małych dzieci.

Jagoda leśna  jest znakomitym owocem mającym zastosowanie w gospodarstwie domowym, a sposoby wykorzystania przekazywane są z pokolenia na pokolenie do sporządzania m. innymi  cenionego suszu i soków, konfitur, ciast, koktajli, deserów itp.

Dary lasu - Jagoda leśna w roli głównej, czyli drożdżowe jagodziankiDary lasu - Jagoda leśna w roli głównej, czyli drożdżowe jagodzianki

Jagodzianki są efektem dzisiejszego wypadu do lasu po jagody.

Składniki:
  • 2,5 szkl mąki,
  • 50 g drożdży,
  • 5 łyżeczk cukru,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1/3 kostki margaryny Kasia,
  • 1,5 łyżeczki soli,
  • 18 łyżeczek jagody leśnej

Kasię rozpuścić w mleku, dodać cukier i sól, wymieszać, gdy lekko przestygnie dodać 50 g drożdży i rozetrzeć aż wszystko się połączy. Do plastykowej miski wsypać mąkę, wlać zaczyn, wymieszać dokładnie łyżką, a następnie w stawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjąć, zagniatać ciasto ręką aż będzie odchodzić, zrobić wałek, pokroić na 18 części, każdy za pomocą ręki rozciągnąć, nakładać po 1 łyżeczce jagód, złożyć z każdej strony, zlepić, układać do formy wysmarowanej 2 łyżkami Kasi . Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 170 stopni z termoobiegiem 20-25 minut. Lukier zrobić z 8 łyżek cukru ucieranych z wrzącą wodą. Maczać w nim każdą jagodziankę na, którą poukładać po kilka jagód. Z tego przepisu wyszło 18 jagodzianek.

Dary lasu - Jagoda leśna w roli głównej, czyli drożdżowe jagodzianki

Dary lasu - Jagoda leśna w roli głównej, czyli drożdżowe jagodzianki

prymat