Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowe bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem

Jeszcze ciepła bułeczka, duża porcja prawdziwego masła, mięsko pieczone przez Mamę, odrobina niezdrowego majonezu ;) , warzywka, rzeżucha... tak wyglądają moje ulubione kanapki!

Czosnkowe bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem


Składniki:

  • ok 3 szklanki mąki
  • 3 duże łyżki śmietany
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • duża łyżka miękkiego masła
  • łyżka oleju
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • 15g drożdży
  • jajko
  • pęczek szczypiorku
  • 3-4 ząbki czosnku

 

Szczypiorek płuczemy i kroimy na mniejsze kawałeczki.

Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.

Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, sól, dodajemy jajko, masło, olej, rozczyn i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Na końcu dodajemy czosnek i szczypiorek.

Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godz, przykrywając miskę ściereczką.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części i formujemy z nich bułeczki.

Układamy je na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką.

Odstawiamy na 40 minut by się napuszyły.

Pieczemy w temp 200st około 20 minut.

Smacznego :-)


Bułeczki możemy także odstawić na noc do lodówki a rano je tylko upiec.

To idealny sposób na udany dzień ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak