Czosnkowe bułeczki na śmietanie ze szczypiorkiem

Składniki:
- ok 3 szklanki mąki
- 3 duże łyżki śmietany
- 1/2 szklanki ciepłej wody
- duża łyżka miękkiego masła
- łyżka oleju
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- 15g drożdży
- jajko
- pęczek szczypiorku
- 3-4 ząbki czosnku
Szczypiorek płuczemy i kroimy na mniejsze kawałeczki.
Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże i cukier.
Do dużej miski wsypujemy 2 szklanki mąki, sól, dodajemy jajko, masło, olej, rozczyn i zagniatamy ciasto, dodając stopniowo resztę mąki. Na końcu dodajemy czosnek i szczypiorek.
Formujemy z ciasta kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godz, przykrywając miskę ściereczką.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części i formujemy z nich bułeczki.
Układamy je na blaszce posmarowanej masłem i posypanej mąką.
Odstawiamy na 40 minut by się napuszyły.
Pieczemy w temp 200st około 20 minut.
Smacznego :-)
Bułeczki możemy także odstawić na noc do lodówki a rano je tylko upiec.
To idealny sposób na udany dzień ;)