Czosnek- naturalny antybiotyk

Czosnek jest najprawdopodobniej najstarszą rośliną uprawianą przez ludzi. Już V tysięcy lat p.n.e. odkryto właściwości dezynfekujące tej rośliny. Informacje na ten temat wyryte zostały na piramidzie z Gizeh. Budowniczy piramid dostawali czosnek, aby chronił ich przed chorobami i aby mieli zapał do pracy.
Czosnek należy do rodziny amarylkowatych, kiedyś przypisywany był do rodziny liliowatych. Do tej samej grupy zaliczane są warzywa cebulowe, czyli cebula, szczypiorek, por. Istnieje około 250 gatunków czosnku, które występują w różnych częściach świata. W Polsce najbardziej znany jest czosnek pospolity, ale spotkać można także czosnek dziko rosnący np. niedźwiedzi, wężowy, syberyjski.
Czosnek kształtem przypomina małą cebulkę, barwy białej lub biało-różowej. Bulwa czosnku składa się z małych części zwanych ząbkami, które ułożone są ściśle obok siebie. Podczas zakupów warto wybierać czosnek średniej wielkości, twardy i bez śladów pleśni. W sklepach coraz częściej można kupić czosnek pochodzący z Hiszpanii czy Portugalii, który jest tańszy od polskiego, ale też jest gorszej jakości. Zawiera bowiem mniej związków bakteriobójczych i przeciwgrzybicznych.
Czosnek obfituje w witaminy C, B1,B2,PP oraz sole mineralne: potas, wapń i magnez. Przede wszystkim jednak posiada związki siarkowe, między innymi allicynę, który oprócz ostrego zapachu, ma działanie bakteriobójcze i obniżające poziom cukru we krwi. Czosnek zawiera także flawonoidy, które obniżają ciśnienie krwi.
Czosnek ma wpływ na naszą odporność, gdyż zapobiega infekcjom górnych dróg oddechowych oraz pomaga je zwalczyć. Świetnie nadaje się w leczeniu bólu gardła, kaszlu i przeziębień. Toteż w okresie zimowym, powinien na stałe zagościć w naszym menu.
Czosnek działa bakteriobójczo także na stany zapalne w drogach moczowych i w przewodzie pokarmowym. Ma także silne działanie na pasożyty układu pokarmowego, takie jak owsiki czy tasiemce. Czosnek bogaty jest w olejki eteryczne, które zawierające siarczki, przez co jest doskonałym antybiotykiem, który hamuje rozwój niektórych bakterii, nie niszcząc przy tym jak „prawdziwe” antybiotyki, naturalnej flory bakteryjnej.
Zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit i oskrzeli. Obniża poziom trójglicerydów w osoczu krwi, poprawia przepływ krwi przez naczynia i ułatwia zaopatrzenie mózgu w tlen, obniża także poziom cholesterolu.
Składniku czosnku, takie jak cystyna i cysteina biorą udział w procesach odtruwających wątrobę i regulują reakcje enzymatyczne. Czosnek pobudza także wydzielanie soku żołądkowego, usprawnia trawienie i przyswajanie pokarmów.
Czosnek spożywać należy często, ale w małych ilościach najlepiej w postaci surowej np. pocięty w plasterki lub zmiażdżony, czy starty na tarce, podawany np. wraz z pieczywem. Jego największym minusem jest nieprzyjemny zapach po jego spożyciu, doskwierający głównie osobom w najbliższym otoczeniu. Jego zapach można zmniejszyć poprzez zjedzenie natki pietruszki, jabłka czy ziaren palonej kawy, jednak zapach ten, zmniejsza się tylko częściowo.
Czosnek ma bogate zastosowanie w kuchni. Służy jako przyprawa do wędlin, mięs i ryb. Świetnie komponuje się z dziczyzną i baraniną. Jest składnikiem wielu zup, sosów, marynat , sałatek. Warto wiedzieć, że z czasie obróbki termicznej, smak czosnku staje się nieco łagodniejszy, dlatego często w potrawach występuje w postaci gotowanej czy pieczonej.
W aptekach są w sprzedaży liczne suplementy diety zawierające wyciąg z czosnku, jednak „naturalny antybiotyk” jest najskuteczniejszy. Warto wprowadzić czosnek do swojej diety i zadbać o swoją odporność.