Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwony ryż z Camaruge

Francja kojarzy się serami oraz winem. Mało kto wie, że Francuzi mogą poszczycić się również własną odmianą… ryżu.

Historia czerwonego ryżu, uprawianego na podmokłych terenach Camaruge we Francji, sięga czasów Henryka VI. To właśnie już w VII wieku pojawiły się pierwsze udokumentowane wzmianki o tym dziko rosnącym ryżu. Wczesne próby „udomowienia” upraw czerwonego ryżu skończyły się fiaskiem. Dojrzałe nasiona spadały wprost do wody, nim ktokolwiek zdążył je zebrać. Do uprawy czerwonego ryżu powrócono w połowie XIX wieku, tym razem ze zdecydowanie większym powodzeniem. Podczas drugiej wojny światowej czerwony ryż stał się ważnym składnikiem wyżywienia ludności zamieszkującej obszary od Marsylii do Montepelier i w dużej mierze uratował ludzi od głodu. Po wojnie popularność czerwonego ryżu stopniowo słabła.

Czerwony ryż z Camaruge

W roku 1983 odkryto krzyżówkę dzikiego czerwonego ryżu z ryżem krótko ziarnistym. Nowa odmiana nie przysparzała już takich problemów podczas zbiorów. W rozwój plantacji nowego gatunku ryżu, znanego dziś jako ryż czerwony z Camaruge, zaangażował się Francuski Instytut Rolniczy INRA. Produkcja czerwonego ryżu na pełną skalę ruszyła w 1992 roku. Obecnie czerwony ryż z Camaruge uprawiany jest przez rodzinę Griotto. Podczas zakupów łatwo rozpoznać oryginalny produkt, że względu na to, że na opakowaniu umieszczony jest charakterystyczny unijny znak „chronionego pochodzenia geograficznego”.

 Czerwony ryż z Camaruge

Czerwony ryż z Camaruge ma bardzo małą zawartość skrobi, więc po ugotowaniu zawsze pozostaje sypki. Doskonale nadaje się do wszelkich sałatek i jako dodatek do dań mięsnych. Czerwony ryż nie nadaje się do zapiekania – nawet mocno rozgotowany, pod wpływem wysokiej temperatury, mocno wysycha, a przyjemny lekko orzechowy smak ustępuje gorzkiemu posmakowi. Czerwony ryż z Camaruge najlepiej jest gotować w dużej ilość lekko osolonej wody lub aromatycznym bulionie przez około 20 minut. Ten gatunek ryżu nie nadaje się do gotowania w garnkach do ryżu.

W Polsce oryginalny czerwony ryż z Camaruge jest dość trudno dostępny, jednak od czasu do czasu można trafić na charakterystyczne opakowania firmy Gallo w sklepach sieci Carrefour oraz Piotr i Paweł. Cena około 13zł za opakowanie 250g.

Czerwony ryż z Camaruge

Zachęcam do wypróbowania przepisów na sałatki z czerwonym ryżem:
Sałatka z czerwonym ryżem i pestkami dyni 
Nicejska sałatka z czerwonym ryżem
Sałatka z czerwonym ryżem i granatem
Sałatka z czerwonym ryżem i quinoa

 

emeslive 27.08.2013 22:21
@borgia Widzę, że nie tylko ja jestem fanem różnych oryginalnych ziaren :-) Faktycznie, czerwony ryż jest doskonały do sałatek, i chyba tylko do sałatek. Parę razy usiłowałem użyć go do faszerowania, niestety z kiepskim skutkiem, chyba zbyt mało skrobi ma...
borgia 27.08.2013 20:19
Ha! Bliska koleżanka (poznana kiedyś w necie, ale ponieważ jest z tego samego miasta, więc siłą rzeczy spotkałyśmy się... i tak mamy do tej pory) podarowała mi kiedyś takie właśnie opakowanie czerwonego ryżu. Niby 25 dag to niedużo... ale radość ogromna. Oczywiście zrobiłam i ja sałatkę - wg przepisu Delii Smith, którą znalazłam w dostanej od innej bliskiej koleżanki książce. Z rukolą i fetą. Niezwykły smak i kapitalny wygląd. Wszystko to cieszyło. Również polecam ogromnie spróbowanie tej odmiany.
emeslive 26.08.2013 20:43
@Iwona D - miło mi, że wpis się spodobał :) ; zapraszam częściej, bo ciekawych tematów z całą pewnością nie zabraknie.
IwonaDD 26.08.2013 16:40
jak zawsze zaskakujesz wiedzą i nieprzeciętnymi składnikami - super wpis !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak