SKŁADNIKI: (na blachę 25x35cm)
Biszkopt z makiem
4 jajka
2/3 szkl cukru
2/3 szkl mąki
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szkl suchego maku
Krem z mascarpone
375 g mascarpone (1,5 standardowego opakowania)
330 ml śmietanki 30%
2 śmietan fix-y
6 łyżek cukru pudru
Ponadto:
delicje wiśniowe
wiśnie drelowane
2 galaretki wiśniowe
1. Galaretkę rozpuścić w 3,5 szkl wrzątku wrzątku. Odstawić do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki, aby zaczęła tężeć.
2. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywno, dalej miksując dodać cukier, a następnie żółtka. Mąkę przesiać do osobnej miski, wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodawać partiami do ubitych jajek i delikatnie mieszać. Piec ok 30 min w 180 st. C.
3. Krem: Śmietankę ubić dodając pod koniec śmietan fix-y. Dodać cukier puder i mascarpone i ubijać jeszcze chwilę do wymieszania składników.
Ułożenie ciasta:
Na spód biszkoptowy rozsmarować krem. Na wierzch ułożyć delicje (czekoladą do dołu), na to wyłożyć odsączone wiśnie. Całość zalać tężejącą galaretką.