Trzeci wpis z serii owocoej. Dziś w roli głównej czereśnie:)
Ciasto orzechowe z czereśniami i porzeczkami
Biszkopt orzechowy:
4 jajka
4 łyżki zmielonych orzechów
3 łyżki tartej bułki
4 łyżki cukru kryształu
1 łyżka mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
400 ml śmietany 30%
3 łyżeczki zelatyny
1 szklanka wiśni
1 szklanka czereśni
Polewa:
1/3 kostki margaryny Kasi
3 lyzki cukru
3 łyzki kakao
Mleko
Porzeczki czerwone
Biszkopt orzechowy:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i żółtka. Dodać mąkę zmieszana z proszkiem do pieczenia, na końcu orzechy i bułkę tartą. Wszystko lekko wymieszać. Piec w temp. 180 stopni przez 30 minut. Przeciąc na pół.
Masa:
żelatynę rozpuscić wg przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubijac na wysokich obrotach aż będzie sztywna. Dodac cukier, kakao i zimną żelatynę. Wiśnie i czeresnie zblenderować. Dodać do masy. Zmiksować do calkowitego wymieszania skladników.
Polewa:
Margarynę rozpuścić, na ogniu wlac mleko- zawsze dodaję „na oko” tak aby składniki ładnie się połaczyły ok. pół szklanki, dodać kakao i cukier. Energicznie wymieszać.
Biszkopty przełożyć masą. Polac polewa i na wierzhu porzucać porzeczki.
Ciasto z czereśniami
3 jajka
0,5 szklanki oleju
1,5 szklanki maki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
2 szklanki wydrylowanych czereśni.
Jajka ubić z cukrem na sztywna piane. Zmiksowac z żółtkami. Dodać przesitowana makę z proszkiem i olej. Dokładnie wymieszać. Wylac na tortownicę. Na ciasto powrzucać wydrylowane czeresnie. Piec ok. 40 minut w 180 stopniach. Pierwsze 10 minut piekarnik powinien być wlaczy tylko na dół żeby owoce nie opadły. Posypac cukrem pudrem.