CZEKOLADA W KUCHNI, CZYLI JAK PRAWIDŁOWO ROZTAPIAĆ CZEKOLADĘ

Czekolada w kuchni ma szerokie zastosowanie. Idealnie pasuje do ciast i deserów jak również do mięs.
Dziś podzielę się z Wami sposobami na prawidłowe roztapianie czekolady, czyli jak przygotować polewę do ciast i deserów.
Aby nasza polewa zachowała gładką i szklistą konsystencję musimy przestrzegać kilku prostych ale ważnych zasad.
Jest kilka sposobów na idealne roztapianie czekolady. Zacznę od tego najbardziej popularnego czyli:
ROZTAPIANIE CZEKOLADY W KĄPIELI WODNEJ:
Czekoladę łamiemy na małe kawałki (dzięki temu łatwiej się roztopi) i wkładamy do żaroodpornej lub metalowej miseczki. Do małego rondelka wlewamy trochę wody i doprowadzamy do wrzenia. Następnie na rondelku stawiamy miskę z czekoladą.
WAŻNE! Aby miseczka nie dotykała lustra wody i dobrze przywierała do ścianek garnka, aby para wodna nie miała ujścia, a woda nie dostała się do czekolady.
Zmniejszamy palnik i czekamy aż para wodna podgrzeje naczynie z czekoladą i ją rozpuści. Od czasu do czasu mieszamy.
Możemy również nalać trochę więcej wody do garnka, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z palnika i zanurzyć miseczkę z czekoladą w gorącej wodzie. Po kilku minutach jak zamieszamy łyżką czekolada będzie płynna.
Innym sposobem jest:
ROZTAPIANIE CZEKOLADY W KUCHENCE MIKROFALOWEJ:
Ten sposób jest idealny jeśli chcemy roztopić małą ilość czekolady. I znowu należy połamać na mniejsze kawałki czekoladę, włożyć do szklanej miseczki, wstawić do mikrofalówki i podgrzewać na średniej mocy przez kilkanaście sekund po czym przemieszać i znowu podgrzewać aż czekolada się rozpuści.
PODSUMOWUJĄC:
Czekoladę roztapiamy zawsze w suchym i czystym naczyniu, zbyt długie podgrzewanie lub zbyt wysoka temperatura sprawi, że czekolada się przypali. Należy uważać by do czekolady nie dostała się woda. Wystarczy jedna kropla aby nasza polewa się rozwarstwiła i powstały w niej grudki.
Jeśli coś takiego się przytrafi można próbować ratować polewę. Należy dodać do niej trochę oleju roślinnego i energicznie mieszać aż masa będzie gładka.